Úvod » Basketbal

SBL - skončila základní část

publikováno 11.03.2024

V Sikkimu skončila základní část 45. ročníku basketbalové ligy, která přinesla zajímavý a většinou útočný basket, a která se také těšila velkému diváckému zájmu. Zatímco v loňském velmi vyrovnaném ročníku  se o postupujících do play-off rozhodovalo až v posledním kole a mezi prvním a posledním týmem byl pouze dvoubodový rozdíl, letos byli postupující známí už tři kola před koncem. Nedařilo se obhájci titulu Rumteku, který zvítězil pouze v jednom zápase a také druhý finalista Himalaya Gangtok na postup nedosáhl. 
První polovinu ligy ovládl trochu překvapivě Pakyong Vultures, který zvítězil ve všech pěti zápasech. Pakyong se opíral především o dobrou obranu, v útočné fázi pak objevil nového střelce. Třiadvacetiletý rozehrávač Yebal ve své třetí sezóně v dresu Pakyongu poprvé překonal stobodovou hranici a se 147 body skončil ve střelecké tabulce na 2. místě o pouhý bod za hvězdou Geyzingu Kolbenem. Oporami byli také oba podkošoví hráči - Nauřan Roben a zkušený Andořřan Pepe Guano. V úvodu druhé části Pakyong zastihla krize, když prohrál tři zápasy po sobě a vysokými porážkami 82:110 od Geyzingu a 99:115 doma od Ranipoolu poněkud utrpěla jeho pověst nejlépe bránícího mužstva. V posledních dvou kolech ale Vultures zabrali a poradili si bez potíží s oběma už vyřazenými týmy, což znamenalo posun na 1. místo tabulky a výhodnou pozici pro play-off.
Druhé místo patří nejstaršímu a nejúspěšnějšímu týmu sikkimské basketbalové historie, jedenáctinásobnému mistru Cinzanu Gangtok. Cinzano se prezentovalo velmi útočným basketbalem, kdy v sedmi zápasech překonalo stobodovou hranici a pouze v posledním kole při porážce s Ranipoolem 81:92 nepřekročilo devatesátibodovou hranici. Ovšem nutno poznamenat, že útočný styl se projevil také v poněkud slabším bránění, s 985 inkasovanými body bylo Cinzano druhým nejhorším bránícím mužstvem. Tým opět táhly zahraniční posily,vynikal zejména  fidžiský křídelník Nesusivola, který pronikl do All-stars pětky. Na pivotu se tolik neprosazoval zkušený Kakalavosa, ale skvěle jej zastupoval Okachee, kterému tato sezóna vychází asi nejlépe v kariéře. Mužstvo se opíralo také o silnou lavičku, což určitě sehrálo roli zejména ve vypjatých koncovkách utkáních. Cinzano ovšem v play-off nečeká nic snadného, narazí totiž na neoblíbeného soupeře Ranipool Stingers, se kterým oba zápasy v základní části prohrálo. A porážka 81:92 v posledním kole je dost čerstvá.
Ranipool považovaný za černého koně soutěže nezklamal. V první polovině soutěže podlehl pouze Pakyongu 72:91 po nepovedeném poločase, kdy prohrával už 29:51, vyrovnané koncovky utkání ale zvládal znamenitě, což platí zejména v soubojích s Rumtekem, kdy vyhrál 107:105, v hale King´s Garden s Geyzingem 94:91 a zejména pak v domácí Samsara Hall, kdy Stingers udolali Cinzano až po prodloužení 122:114. Ve druhé části ale i na Ranipool přišly slabší chvilky, kdy se příliš nečekala prohra v hale Himalaya s domácím celkem 96:107 a pak také doma s Geyingem 74:96. Ranipool ale dokázal zdolat jak Pakyong - 115:99 v Pakyongu, tak doma Cinzano. Ranipool se opíral o zkušenosti výborného rozehrávače a střelce Langtsepa. Ten už v minulosti dvakrát získal trofej za nejlepšího střelce i nejlepšího hráče - v roce 2016 zvítězil v dresu Cinzana, v roce 2021 pak už v dresu Ranipoolu. Langtsep vyhrál bodování s 30 body a bude útočit na hattrick. Vedle za pár dní 34 letého rozehrávače nelze opominout příspěvek obou moravských posil. Zkušený Práskal patřil k oporám ve hře pod koši a ve své první sikkimské sezóně rozhodně nezklamal Václav Smejk, rozehrávač, který se výborně doplňoval s Langtsepem a po zásluze si vybojoval místo ve druhé All stars pětce.
Čtvrtým postupujícím se stal Geyzing Black Tahrs, který do play off pronikl po dvouleté odmlce. Geyzing podával nevyrovnané výkony. Začal třemi porážkami v řadě, aby pak další čtyři zápasy vyhrál. Klíčová byla zejména výhra nad Pakyongem 110:82 v 7. kole, která Geyzingu pootevřela dveře do play-off. Pak sice přišla těsná porážka 106:111 na palubovce Cinzana, ale víťězství v 9. kole v Ranipoolu postup potvrdilo. I když prohra s Himalayou v posledním kole trochu radost z postupu pokazila. I v Geyzingu se opírali o zahraniční opory. Vedení Tahrs vsadilo na Bhútánce, kteří se prosadili v dresu Bhútánu jak na AHM, tak na loňském MS. A volba to nebyla špatná. Podkošový hráč Kolben ovládl s 148 body post nejlepšího střelce, v bodovém hodnocení pak s 27 body skončil druhý a pronikl tak do All Stars. Své si uhrál i nejmenší hráč ligy, 167 cm vysoký Yamgay, rovněž účastník MS v Guadeloupe. Příjemným překvapením byly výkony 24letého rozehrávače Shakrapradhana, který ve své dosud nejlepší sezóně skončil na 4. místě individuálního bodování a pronikl tak nečekaně do první All Stars. Geyzing ale trochu trpěl poněkud slabší lavičkou, což by mohl být v zápasech play-off problém. Nicméně vše ukážou až samotné zápasy, Geyzing začíná 11. března v  Pakyongu. Hraje se opět na dva vítězné zápasy.

Loňský mistr Rumteki zažil nepovedenou sezónu. Mužstvo sice opustil veterán Zhamling i pivot Bab, spolu se samojským rozehrávačem Malapapulou, ale zdálo se, že noví hráči se začlení a budou oporami. Což se nakonec i stalo, protože jak nová zahraniční akvizice Ematenang, mistr světa s Nauru, tak i mladý Kuresha patřili k nejlepším. Což se nedá říct o loňských oporách - jak emírátský pivot Shakroun, tak druhý pivot  Rabantsangla spolu s Shendrupem a Nambhutem, kteří tvořili páteř loňského týmu, zústali daleko za očekáváním. Rumtek s pouhými 813 body na konkurenci nemohl stačit a s jedinou výhrou končí poslední. 
O něco lépe si vedla Himalaya, vedená tahitským reprezentantem Holubecem, a s vysokou podkošovou trojicí Haramiaharamaramba, Rabantsangla, Kopchem, vyhrála pouze třikrát, z toho dvě výhry zaznamenala až v posledních zápasech, což nestačilo. Konečné 5. místo je rozhodně za očekáváním.

Tabulka základní části:

1.  Pakyong Vultures 10 7 3 971:862 +109 17
2. Cinzano Gangtok 10 7 3 1044:985 +59 17
3. Ranipool Stingers 10 7 3 957:912 +45 17
4.  Geyzing Black Tahrs 10 5 5 967:911 +56 15
5.  Himalaya Gangtok 10 3 7 855:988 -133 13
6. Rumtek Kings 10 1 9 813:949 -136 11

Střelci:

148 Kolben GEY, 147 Yebal PAK, 142 Langtsep RAN, 134 Roben PAK, 130 Shakrapradhan GEY, 127 Nesusivola CIN, 125 Jalpal CIN, 124 Norbu CIN, 118 Bhattarane PAK, 116 Smejk RAN a Holubec HIM.

All Stars:

Langtsep 30,00... Kolben 27,00...Yebal 25,83...Shakrapradhan 25,50....Nesusivola 23,50   

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz