Úvod » Basketbal

Čtvrtfinále

publikováno 20.12.2023

V historii třiceti mistrovství světa není tým, který by získal titul více než dvakrát. Tento fakt chtěla změnit reprezentace Guadeloupu, mistra světa z let 2011 a 2013, na domácím šampionátu. V cestě za třetím titulem karibskému týmu stál ve čtvrtfinále mistr Evropy Andorra, Favorizovaní domácí před vyprodaným hledištěm začali ve velkém stylu a po pěti minutách vedli 19:10. Andořané pak po oddychovém čase zlepšili obranu a střelecký apetit soupeře přibrzdili.Guadeloupu ale vyšel úvod druhé čtvrtiny a náskok se z pětibodového brzy dostal na více než desetibodový. Když v 17. minutě zasmečoval Mouléz, bylo to už 41:22 a nikdo asi o postupu domácích nepochyboval. Andorra v poslední minutě prvního poločasu zásluhou pivota Llallase dokázala zkorigovat na třináctibodový rozdíl. První minuty třetí čtvrtiny patřily domácím, kteří udržovali náskok, ale pak jakoby ztratili hráči Guadeloupu koncentraci, dopustili se několika zbytečných ztrát, které soupeř dokázal využívat. Několik rychlých úspěšných protiakcí zvedlo Andoře sebevědomí, Juandro a zejména Esquartin začali trefovat koš z perimetru a v 27. minutě vedl Guadeloupe už jen o tři body. Na konci třetí čtvrtiny se v bouřlivé kulise prosadil dvakrát Janéz a domácí šli do poslední čtvrtiny s nadějným devítibodovým náskokem. První čtyři minuty poslední části však přišel střelecký výpadek, Guadeloupe nedal ani bod a v 35. minutě šla Andorra po trojce vynikajícího Esquartina poprvé v zápase do vedení. Velké drama přinesla poslední pětiminutovka, domácí se opět nakrátko dostali do vedení, ale neudrželi je. Andorra  dokázala ubránit dva soupeřovy útoky a do poslední minuty šla s dvoubodovým vedením. V dramatické koncovce mohl srovnat Gouma, ale míč se z obroučky vykroutil ven a Juandro se závěrečným klaksonem trefil koš z poloviny hřiště. Guadeloupe tak třetí titul nepřidá, po kvalitní první části se zhoršila  obranná činnost týmu, naopak Andorra podstatně vylepšila střelbu a  závěr odehrála výborně takticky.

Druhý titul nepřidá ani Aljaška, mistr světa z roku 2019. Ta dokázala Svazijsku vzdorovat jen v první čtvrtině. Pak už Svazijci jednoznačně dominovali. Po postupu s odřenýma ušima jakoby napětí z mužstvFidžia spadlo, hráči hráli uvolněně, dobře bránili a hlavně se vyhnuli zbytečným ztrátám. Aljaška se na každý koš nadřela, jediný Orr dokázal trefovat i z větší vzdálenosti, nicméně druhou čtvrtinu Aljaška prohrála 11:28. Třetí čtvrtinu Aljaška dokázala držet krok, ale ze ztráty nic neubrala, a tak do poslední čtvrtiny šli v pohodě hrající Svazijci s luxusním náskokem. Poslední čtvrtinu by asi hráči Aljašky nejraději ze statistik vymazali. Nedali totiž jediný koš ze hry a do střelecké listiny se zapsal jen Bullock a Harley, když každý proměnil jeden trestný hod. Na druhé straně zazářil Nkhomba, který nasázel pět trojek.

V zápase dvou asijských týmů Srí Lanka potvrdila svou dobře načasovanou formu a poradila si s houževnartými Bhútánci. Dlouho to ale na postup nevypadalo. Po rychlém vedení Srí Lanky 7:0 se začal prosazovat Bhútán dímy dlouhánům Yasnalingovi a Kolbenovi. Po deaseti minutách Bhútán vedl 26:15 a vedení se udržoval i nadále. V závěru poločasu však po třetím faulu odpočíval Yashaling, na druhé straně se rozestřílel nahradník Bubamudallah a v poločase vedl Bhútán už jen o 4 body 55:51. Ve druhé půli se Srí Lanka dostala po necelé minutě do vedení po dvou trojkách Bubamudallaha a Bhútánci začali zaostávat. Třetí čtvrtina skončila 36:22 ve prospěch Srí Lanky a to už bylo pro Bhútánce příliš těžké. Vedení pak Srí Lanka navýšila zejména v posledních třech minutách, které vyzněly zcela exhibičně ve prospěch Srí Lanky, která si po zásluze vybojovala postup do semifinále. 

V posledním semifinále se střetly dva týmy z Oceánie. Bronzový tým s posledního mistrovství Fidži si vybojoval postup. když byl po celý zápas lepší. Nad Tahiti vedl od první minuty a mírné vedení si udržoval po celý první poločas. Kraloval zejména Nesusivola, který dokázal skorovat  z jakékoliv pozice. Také Kakalavosa na pivotu byl k neudržení. Tahiťané vzdorovali, ztrátu drželi na přijatelné úrovni. ale do vedení se za celý zápas nedostali. Ve druhém poločase byl k vidění atraktivní zápas, sice skoro bez obran, zato s řadou krásných signálů, střelby nejen zpod koše, ale i z velké vzdálenosti. A když Nesusivola dostal míč do koše z půlící čáry, hlediště mohlo vybuchnout nadšením. Ve třetí čtvrtině se ale naplno projevila dominance Fidži, tato část hry skončila 41:27. V závěru si Fidžané pohlídali vedení a mohli slavit zasloužený postup. Po neslavném začátku mistrovství přišly po dvou porážkách čtyři zápasy v řadě s výhrou a v semifinále proti Andoře určitě neřeknou poslední slovo.

Svazijsko - Aljaška  99:59 / 21:20, 49:31, 73:57/ /5-5/

Nkhomba 20, Maphanga 15, Bombwele, Mdlamane, Modlawani 13 - Owamaha 13, Orr 11, Killbill 10. Nejlepší hráči: Nkhomba 4,5 - Wahina 3. Celkem 24,5 /15:9,5/. Diváci: 2817.

Guadeloupe - Andorra  93:98 / 22:17, 51:38, 79:70/ /6-6/

Gimilieux 20, Bouvard 15, Gouma 13 - Esquartin 31, Llallas 18, Quarenta a Juandro 11. Nejlepší hráči: Gimilieux 4,5 - Esquartin 6,5. Celkem: 26 /14:12/. Diváci: 3150.

Srí Lanka - Bhútán 117:94 (15:26, 51:55, 87:77)  /6-6/

Bubamudallah 27, Manuharubad 17, Sawananchalee a Pramadasaran 16 - Kolben 18, Yashaling a Takin 16. Nejlepší hráči: Bubamudallah 5,5 - Kolben 3,5. Celkem 29,5 (15,5:14). Diváků: 2981.

Tahiti - Fidži 94:112 (21:24, 47:54, 74:95)  /6-6/

Holubec 21, Raparateha 18, Matamoana 10 - Nesusivola 30, Kakalavosa 18, Nehru 13. Nejlepší hráči: Holubec 5,5 - Nesusivola 8. Celkem 28,5 (13:15,5). Diváků: 2613.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz