Úvod » Basketbal

1. kolo skupiny B

publikováno 10.12.2023

V sobotu 9. listopadu byla zahájena v guadeloupském Basse-terre skupina B. Hned v úvodním utkání se představil obhájce trofeje Nauru, který vyzval vítěze Arabsko-himalajského mistrovství Bhútán. Tým Nauru je velkou neznámou - z mistrovského kádru jsou na soupisce pouze čtyři hráči, navíc předpokládané opory Gmzm a Ematenang nedoléčili zranění a na šampionátu tak chybí. Loni Nauřané na misrovství Oceánie obsadili až páté místo a proto mezi favority mladý a nezkušený kádr rozhodně nepatří. Úvod zápasu Nauřané moc nezvládli a po pěti minutách prohrávali 8:16. Hráči Bhútánu dobře stříleli a neustále si udržovali mírný náskok. Druhá čtvrtina byla hodně ofenzivní, střelci na obou stranách dostávali až moc prostoru a tak skóre rychle rostlo. V 15. minutě po trojce výborného Poshela vedli Bhútánci už desetibodovým rozdílem, ale závěr druhé čtvrtiny patřil Nauru, které dokázalo ztrátu smazat a po trojce Mwareowa šli dokonce Nauřané do kabin s vedením 63:62. Úvod třetí čtvrtiny ale Nauru nevyšel. Bhútán podstatně přitvrdil v obraně a nutil soupeře ke ztrátám. Skóre postupně rostlo a na konci třetí čtvrtiny už byl rozdíl patnáctibodový. Zdálo se, že Bhútán dovede zápas k vítězství, zvlášť, když Yakin v 34. minutě zvýšil už na 94:73. Pak ale nejlepší hráč Nauru Taqaboa začal řádit na křídle, během dvou minut nastřílel tři trojky a Bhútánci znervózněli. Najednou nebyli schopni trefit koš ani z nejvyloženějších pozic a jejich náskok se ztenčoval. Dvě minuty před koncem po hladkém dvojtaktu Aiabetanga šlo Nauru poprvé do vedení. V dramatickém závěru rozhodly trestné hody. Zatímco Mwareowo jeden proměnil a zvýšil na 96:94, Kolben, kterému zápas moc nevyšel, nedal ani jeden a Nauru po neskutečném obratu slaví první vítězství.

Ve druhém utkání se představil domácí tým, který se střetl se Svazijskem,  a také v tomto utkání nebyla nouze o zvraty. Guadeloupu nevyšel úvod a po několika zbytečných ztrátách dovolil soupeři odskočit až na patnáctibodový rozdíl. Druhá čtvrtina naopak patřila domácím, kterým se rozstřílel zkušený Yanéz a spolu s Lamarchem a jeho trojkami dokázali do konce poločasu skóre vyrovnat. Druhá  část utkání už byla vyrovnaná a nabídla ne zcela vyprodané hale výborný basketbal. Guadeloupe šel do závěrečné čtvrtiny s mírným náskokem, který ale neudržel. Afričané zlepšili doskakování a pět minut před koncem už vedli 95:87. Nejlepší střelec Guadeloupu Chanoble sice dvě minuty před koncem snížil na dva body rozdílu, ale koncovku si Svazijci pohlídali a slaví první vítězství.

Večerní souboj mezi Fidži a Ghanou opět nabídl velký obrat a dva velmi odlišné poločasy. V tom prvním dominovala především výborná obrana Fidži, díky níž šli zástupci Oceánie do kabin s třináctibodovým náskokem. Do druhého poločasu ale nastoupila úplně jiná Ghana. Afričané změnili taktiku, začali mnohem častěji hledat výhodné pozice na perimetru a střely z větší vzdálenosti začali i proměňovat. Na začátku poslední čtvrtiny už bylo skóre vyrovnané, ale hráči Ghany byli v laufu, výborně bránili a prakticky každý protiútok zakončili košem. Navíc Fidži se brzy vyfauloval nejlepší střelec Nesusivola a krátce poté opustil hřiště i zkušený pivot Kakalavosa, který diskutoval s rozhodčími a v krátké době vyfasoval dvě nesportovní chyby. Fidžané na rozjetého soupeře nestačili, poslední čtvrtinu prohráli vysoko 7:35 a do dalšího pokračování turnaje budou muset hrát mnohem disciplinovaněji. 

Nauru - Bhútán 96:94 /27:29, 63:62, 72:87/ /-1/5-6/

Taqaboa 21, Ariel 13, Mwareowo 12 - Poshel 19, Letshen 17, Wangling a Danchuk 15. Nejlepší hráči :Taqaboa 6 -  Poshel 4,5. Celkem 25,5 / 13,5 : 12/., diváci:1367.

Svazijsko - Guadeloupe 105:100 /31:16, 47:47, 76:80/ /6-6/

Mdlamane 23, Bombwele 22, Modlawani a Bobomwa 13 - Chanoble 19, Laffitte 18, Janéz 17. Nejlepší hráči: Mdlamane 5,5 - Chanoble 4,5. Celkem 32,5 /15,5 : 17/. Diváci: 2729.

Fidži - Ghana 69:97 /21:13, 45:32, 62:62/ /5-5/

Nesusivola 18, Kakalavosa a Seruseru 11 - Owomoh 18, Adeba 17, Ohorugu 16. Nejlepší hráči: Nesusivola 4,5 - Owomoh 4,5. Celkem 29,5 /14:15,5/. Diváci: 2022.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery