Úvod » Basketbal

Kvalifikace MS 2023 - Východní zóna

publikováno 27.11.2023

Na blížícím se basketbalovém šampionátu bude mít nejpočetnější zastoupení Oceánie. Rozhodlo o tom vyvrcholení kvalifikace, které poslední listopadový víkend uspořádala Dubai. Do závěrečného play off postoupilo pět mužstev, která vyhrála kvalifikační skupiny. Ale vezměme to popřádku:

Šest mužstev postavených na nejnižších příčkách žebříčku čekalo nejprve předkolo. Ze dvou tříčlenných skupin postoupili jen vítězové, kterými se staly týmy Rakouska a Mongolska. V další fázi přišly na řadu boje v pěti čtyřčlenných skupinách, z nichž postupovali opět pouze vítězové.

Ve skupině A využilo výhodu domácího prostředí San Marino, které zvládlo všechny zápasy bez porážky, i když v utkání proti SAE měli domácí namále a jen díky dobrému závěru zvítězili 100:99. V posledním utkání nastoupili Sanmarinci proti Tibetu, který rovněž oba zápasy vyhrál. V přímém souboji o postup ale San Marino soupeři nedalo šanci a a po vítězství 118:91 si zajistilo postup do play-off. V této skupině bojoval i Sikkim, ale nedařilo se mu. V prvním utkání Sikkimové nestačili na San Marino, kterému podlehli vysoko 78:102. Ani ve druhém utkání proti rivalovi z Tibetu Sikkimové nepřekročili svoje stíny a po nelichotivé porážce 86:118 mohli na MS opět zapomenout. V závěrečném zápase útěchy zdolal Sikkim SAE 79:74, nicméně po až 8. místě na AHM i tato kvalifikace naznačila, že na lepší časy si dvojnásobný mistr světa bude muset ještě počkat.

Skupinu B uspořádal třetí tým z loňského mistrovství Oceánie Kiribati a také on prošel skupinou bez porážky, když po upracovaném vítězství nad Tongou 89:82 zdolali Kiribaťané po výborném výkonu v obraně nebezpečné Lichtenštejnsko 97:53. Poslední zápas se Svobodným Kašmírem přinesl opět boj, ve kterém nakonec slavili úspěch domácí, když vyhráli až po velkém obratu ve druhé části 86:82. A to na začátku třetí čtvrtiny Kašmír vedl jednadvacetibodovým rozdílem. Výsledek nepotěšil Lichtenštejnce, ti si v posledním utkání poradili s Tongou 109:91, ale nakonec obsadili až 2. místo. Přesto vzestup lichtenštejnského basketbalu je evidentní a jsme zvědaví na jeho další účinkování na mezinárodní scéně.

Skupinu C zahájilo domácí Fidži nečekanou porážkou od oceánského rivala Guamu. 74:78. Guamci však velkou výhodu v podobě vítězství nad největším favoritem nevyužili, v dalším zápase totiž nečekaně nestačili na outsidera Mongolsko, kterému podlehli vysoko 92:110. A protože Fidži napravilo pošramocený dojem z prvního utkání jasným vítězstvím nad Jemenem 113:99, bylo jasné, že v posledním kole budou oba oceánští soupeři bojovat na dálku o co nejlepší skóre. Fidžané nejprve využili únavu mongolského mužstva a vyprovodili ho z turnaje debaklem 112:49, což prakticky vše vyřešilo - Guam by musel zdolat Jemen více než osmdesátibodovým rozdílem. To se samozřejmě nepodařilo, ale Guam i tak sympaticky zabojoval, zdolal soupeře 92:58 a potvrdil, že úroveň oceánského basketbalu je v současné době ve Východní zóně absolutně nejvyšší.

Skupinu D uspořádal druhý tým z loňského AHM Kuvajt a po několika překvapivých výsledcích nakonec muselo mezi prvními třemi týmy rozhodnout skóre. První den ještě proběhl podle očekávání, když Nepál zdolal Rakousko 94:86 a domácí Kuvajt si poradil ve večerním utkání s Gibraltarem hladce 91:64.  V dalším kole Nepál přehrál Gibraltar 91:75 a nakročil za postupem. Zvláště, když ve večerním utkání vybuchla výsledková bomba v podobě porážky domácího Kuvajtu s Rakouskem 100:103. Rakušané byli favoritovi, který je o dva výkonnostní koše výš, vyrovnaným soupeřem po celý zápas a  o senzačním vítězství rohodl Schimmelhoffer trojkou dvě sekundy před koncem. V posledním kole v přímém souboji o postup vyzval Kuvajt Nepál a vzhledem k tomu, že oba týmy měly stejný rozdíl ve skóre, bylo jasné, že vítěz nejspíš postoupí. Nepálci, kteří skončili na AHM až šestí a spadli tak do výkonnostního koše B, začali dobře a první poločas vyhráli 44:37. Po změně stran ale domácí přitvrdili, zlepšili střelbu a soupeře nakonec zdolali 84:74. Ve hře stále bylo nečekaně i Rakousko, to by ale muselo rozdrtit Gibraltar. Rakušané bojovali a dokázali žebříčkově výše postaveného soupeře zdolat 86:79, na postup to ale nestačilo. Kuvajt nakonec díky nejlepšímu skóre postoupil, ale Rakušané zaslouží obdiv.

Skupina E se odehrála v Manamá v Bahrajnu a provázel ji skandál v podobě vystoupení nizozemského týmu. V předvečer kvalifikace totiž byla pětice Nizozemcú přistižena, jak  holduje na pláži alkoholu, což v arabské zemi znamenalo velký problém a hráči museli strávit další tři dny za mřížemi, než se složitou diplomatickou cestou vše vyřešilo a byli propuštěni. Nizozemci tak nastoupili jen v sedmi hráčích, což se na výkonu týmu muselo projevit. V prvním utkání dostali Nizozemci výprask od domácího týmu 109:38, v dalším kole nestačili na Moravu a podlehli 56:111. Teprve v posledním utkání Nizozemci byli jakž takž konkurenceschopní a podlehli Tuvalu jen 91:113. O postup ale hrály zbývající týmy. Výborně začala Morava, která v prvním utkání zdolala Tuvalu 111:68 a po vysoké výhře nad Nizozemskem disponovala před posledním utkáním s Bahrajnem výborným skóre +105. Moravě nahrála i nečekaná porážka Bahrajnu s Tuvalu 86:100. Znamenalo to, že týmu Moravy stačilo v posledním kole prohrát s Bahrajnem i 23 bodovým rozdílem. Domácí se ale vzepjali k výbornému výkonu, ztrátu neustále stahovali a na konci třetí čtvrtiny už byli na postupovém skóre. Moravané rozhodující zápas nezvládli, nakonec odešli poraženi 72:115 a na MS si tak po delší době nezahrají. 

Do Dubaje tak postoupili všichni papíroví favorité. Tťi týmy s nejlepšími body a skóre postoupily přímo do play-off,  předkolo pak čekalo Fidži a Kuvajt, kteří s pěti body měli horší celkové skóre, než další pětibodový tým Bahrajn.

Fidži proti Kuvajtu rozhodlo už v první polovině, kdy Kuvajťané nedokázalli ubránit střelce soupeře. Po změně stran úroveň upadla, Kuvajt se nedokázal zlepšit a hráči Fidži se šetřili na rozhodující zápas o postup.

V play-off se v přímém utkání o postup nejprve utkalo Kiribati s výběrem San Marina. V pěkném zápase začali lépe hráči Kiribati, když ovládli první poločas. Třetí čtvrtina ale patřila San Marinu, které dvanáctibodovou ztrátu snížilo až na tříbodový rozdíl, závěr zápasu ale opět patřil Kiribati, které po výsledku 102:96 slaví po dlouhé době postup na MS.

Ve večerním souboji se utkal Bahrajn s Fidži. Bahrajnci s velkou převahou v hledišti desetitisícové haly zvládli lépe úvodní dvě čtvrtiny a do kabin šli s osmibodovým náskokem. Třetí čtvrtina ale arabskému týmu nevyšla, přestalo se dařit střelecky a soupeř brzy ztrátu stáhl. Závěrečná část už zcela patřila oceánskému týmu, který nakonec zvítězil přesvědčivě 85:69 a bude tak obhajovat bronz z minulého MS.

Předkolo play-off:

Fidži - Kuvajt 104:69 /64:40// 5-5/

Play - off:

Kiribati - San Marino 102:96 /56:44/ 6-6/

Bahrajn - Fidži 69:85 /43:35/

Na šampionátu se tak představí čtveřice mužstev z Oceánie, což je maximální možný počet z jedné zóny. Vedle obhájce Nauru nebude chybět úřadující mistr Oceánie Tahiti a z kvalifikace postoupivší Kiribati a Fidži. Z této čtveřice je asi největším kandidátem na medaili Tahiti spolu s Fidži, které se na šampionát vždy dokáže připravit. Naopak velkým otazníkem bude vystoupení Nauru. Po zisku titulu na domácím MS totiž většina úspěšného týmu ukončila reprezentační činnost, což se projevilo na následujícím mistrovství Oceánie, kde Nauru se silně omlazeným týmem nestačilo a skončilo až páté, což znamenalo sestup do výkonnostního koše B. Výkonnostní krize v zóně AHM se prohlubuje - na MS se kvalifikoval jediný tým, a to vítěz AHM Bhútán. Také Evropa má jediného zástupce v podobě vítěze ME Andorry. Po delší době chybí Morava, která se rovněž potýká s generační výměnou, což se projevilo pádem do výkonnostního koše B.

Postupující na MS z Východní zóny:

Nauru  B - mistr světa

Tahiti  A - Mistr Oceánie

Andorra  A - mistr Evropy

Bhútán  A - mistr AHM

Kiribati  A  - z kvalifikace

Fidži  A  - z kvalifikace

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz