Úvod » Fotbal » ostatní ligy

Závěr sezóny v Barmě

publikováno 22.06.2023

Jubilejní 30. fotbalovou sezónu v Barmě ovládlo Shwebo Pyas. To nejenže suverénně vyhrálo ligu a připsalo si celkově páté prvenství, Shwebo triumfovalo také v Barmském poháru.

O vítězi ligy bylo rozhodnuto již po 7. kole. Shwebo si připsalo sedmé vítězství, a protože ostatní týmy body spíš ztrácely, hráči ze severu mohli slavit. Přitom až na jeden zápas všechny ostatní Shwebo vyhrálo pouze jednogólovým rozdílem. První ztráta přišla až v předposledním kole po domácí remíze s úřadujícím mistrem Akyabem a jediná porážka v kole posledním, kdy Shwebo na jihu Barmy nestačilo na finišující Tararingapatam, kterému vítězství 2:0 pomohlo k zisku lichotivého 2. místa a postupu do Poháru FIFAC. Vítěz ligy spoléhal především na dobrou obranu v čele s reprezentačním brankářem Tham Daungem, který inkasoval pouze dvanáctkrát, také obranná čtveřice podávala stabilní výkony. Záložní řadu dirigoval nestárnoucí Al Fasol-lol-ahmed, který i v 35 letech stále patřil k pilířům týmu. Útočná formace fungovala nejčastěji ve složení Lhan Pshouk a Pratnesh, který byl se čtyřmi góly nejlepším střelcem týmu. Prosazoval se i mladý Tu Ba, který jako střídající hráč skóroval třikrát. 
Tararingapatam se stal překvapením soutěže. Tým, opírající se především o zkušenosti několika třicátníků, dozrál a předváděl solidní výkony. Také tady byl nejlepším střelcem hráč ze Sikkimu - Tripuri spolu s obráncem Ma Dol Khme nastřílel čtyři góly.
Úřadující mistr Akyab začal sezónu hodně špatně, po polovině byl až na 5. místě, ale ve druhé půli se rozehrál k dobrým výkonům. Sailors může mrzet vysoká porážka 1:5 v Tararingapatamu, která je nakonec stála umístění na druhém místě. Akyab hrál útočný fotbal, ve kterém se prosazovala střelecky i obranná řada, která zaznamenala celkem deset gólů. Po čtyřech brankách si připsali Do Le Wa, Shar Pei i nejpříjemnější překvapení záložní řady Ma Tla, kterého výkony ve druhé části ligy posunuly až do reprezentace.
Čtvrté místo Yenangyaungu asi odpovídá ambicím provinčního klubu, více se ale čekalo od Falamu, nejúspěšnějšího týmu co se týká počtu získaných titulů.  Osminásobný barmský mistr stále nemůže najít ideální soupisku a na další titul čeká už sedm let. Klub před sezónou posílil nadějný Andamanec Siyakprase, který se ale střelecky vůbec neprosadil. Naopak do své střelecké formy se vrátil Lu Tlap Lei, kanonýr, který Barmě vystřílel poslední titul mistra světa. Lu Tlap Lei se sedmi zásahy ovládl střeleckou tabullku, ale mužstvu to na postup do Poháru FIFAC nestačilo. Spekuluje se,že Lu Tlap Lei mužstvo v létě opustí,ale zatím  se nic konkrétního neví.
Laputta získala před dvěma lety double, ale následující sezóny odehrála velmi špatně, když v obou skončila poslední. Guamský špílmachr Ronaldo už zdaleka nehraje ve formě z dob úspěchů týmu a určitě mužstvo opustí. Také druhý krajánek Umchog z Bhútánu si asi bude hledat nové angažmá. A vůbec se dají očekávat výraznější změny v kádru.
Barmská liga každopádně neměla i přes brzké vyřazení všech týmů v Poháru FIFAC špatnou úroveň, snahou všech bude vrátit Barmu opět na světové výsluní -nejen klubové, ale i reprezentační.

Konečná tabulka

1. Shwebo Pyas 10 8 1 1 20:12 25
2. FC Tararingapatam 10 5 3 2 22:15 18
3. Akyab Sailors 10 4 2 4 22:21 14
4. Yenangyaung Myan Myins 10 3 2 5 18:22 11
5. Falam Tigres 10 3 1 6 19:21 10
6. Ywei Laputta 10 1 3 6 13:23 6

Střelci:

7 - Lu Tlap Lei (FAL)

4 - Pratnesh (SHW), Tripuri, Ma Dol Khme (TAR), Do Le Wa, Ma Tla, Shar Pei (AKY), Kyauk Lhat (FAL)

 

Pohár

Do finále se dostaly první dva týmy tabulky. Shwebo ale mělo dost problémů s Akyabem. Doma jen remizovalo a v odvetě muselo vybojovat postup až v prodloužení. Tararingapatam také v domácím zápase s Yenangyaungem pouze remizoval, v odvetě ale zvítězil s přehledem 3:1 a postoupil.

Finále se hrálo ce Shwebu a domácí tým v zajímavém zápase zvítězil. Rozhodlo se prakticky v první půli. Pratnesh už po 28 vteřinách poprvé překonal Uuma a po dvaceti minutách to bylo už 2:0,kdy se prosadil Lhan Pshouk. Po změně stran přidal Sho Luen třetí gól, a i když Tripuri snížil, domácí brzy odpověděli a i přes další gól v síti Tham Daunga dokráčeli s přehledem k vítězství a zisku double.

Shwebo Pyas - FC Tararingapatam  4:2 (2:0)

1. Pratnesh 1:0, 18. Lhan Pshouk 2:0, 62. Sho Luen 3:0, 70. Tripuri 3:1, 75. Sho Luen 4:1, 78. Lan Doh 4:2.

 

Do Poháru FIFAC postupují:

Shwebo Pyas - mistr ligy

FC Tararingapatam - 2. místo v lize

Akyab Sailors - 3. místo v lize

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz