Úvod » Fotbal » MS 2022 Guam

Závěrečné hodnocení MS

publikováno 28.06.2022

18. mistrovství světa je minulostí, známe nového šampióna, kterým se stal počtvrté v historii Sikkim, čímž se posunul na druhé místo hned za nejúspěšnější Barmu, která má na svém kontě šest titulů.

Sikkimové jako noví mistři světa nepředvedli tak oslnivé výkony, jako Barma na posledním šampionátu, nicméně po šťastné úvodní remíze s úřadujícím mistrem světa a vysokém vítězství nad Moravou ani porážka od Malediv v gólově nejbohatším zápase nezabránila postupu do semifinále. Ve vyřazovacích bojích 68 letý trenér Mantarakkihuarraoi ukázal, jak velkým je stratégem. Po pětigólovém přídělu od Malediv mužstvu naordinoval úplně odlišnou obrannou taktiku, na které si vylámal zuby jak Bhútán, tak Guam ve finále. Sázka sikkimského fotbalového svazu na doyena mezi trenéry, který dokázal vytáhnout Andamany až ke dvěma medailím na MS, se vyplatila. Mantarakkihuarraoi za dobu svého působení získal pro Sikkim stříbro i zlato. Teď po MS ohlásil odchod do důchodu, takže Sikkim bude hledat náhradu.
Asi nejpohlednější fotbal hrál domácí Guam. Ten se po úvodní porážce od Bhútánu zvedl a předváděl výborné výkony v dalších zápasech, které pak korunovala demolice Malediv v semifinále. Ve finále ale Guamci, kteří toužili po prvním zlatu, nedokázali překonat obranu Sikkimu.
Bhútán bere bronz, ale určitě pomýšlel výš. Skupinu fyzicky nadupaný tým zvládl bez problémů, ale v himálájském derby už to nebylo ono a prohra se Sikkimem musela fanoušky "Draků" hodně mrzet. Nicméně bronz je třeba brát, vždyť se jedná o první medaili pro Bhútán v celé historii MS.
Maledivy asi před MS na jednu z medailí příliš nepomýšlely, už postup na MS ze druhého místa ve skupině byl úspěchem. Na MS ale maledivský výběr zanechal dobrý dojem, zejména ve skupině všechny překvapil, když zdolal Barmu i Sikkim. Rázem tak byly  Maledivy pasovány na černého koně šampionátu. Semifinále proti Guamu ale Maledivci totálně nezvládli a v boji o bronz už chyběly síly. Postup mezi nejlepší čtyřku je ale velkým úspěchem.
Největším zklamáním MS byly výkony Barmy, která poslala na šampionát hodně omlazený výběr. Ten ale dokázal slušně zahrát jen první poločas úvodního utkání proti Sikkimu, pak už to byla bída zejména po střelecké stránce. Zatímco na minulém MS Barma nastřílela 27 gólů,tentokrát to byly pouhé tři. Navíc výkony některých hráčů vůbec neodpovídaly mezinárodní úrovni. Po krachu v letošním Poháru FIFAC, kdy ani jeden barmský klub nepostoupil ze čtvrtfinále, přišel další výpadek a Barmu čeká hodně práce, aby zvládla generační výměnu a posunula se opět na výsluní.
To, že nadvláda týmů z Východní zóny pokračuje, dokládají výsledky zástupců ze Západní zóny. Pouze Morava dokázala zvítězit nad zemí Východní zóny, když si poradila s bezradným barmským mužstvem v posledním zápase ve skupině. Jinak Moravané příliš neoslnili, tým, který poměrně hladce postoupil z těžké kvalifikace, doznal změn a nedostatek zkušeností některých hráčů s mezinárodní konkurencí byl znát.

Guam uspořádal šampionát, který se zařadil mezi ty nejvíce navštívené - oba stadióny bývaly prakticky pořád zaplněné a průměrná návštěvnost tak přesáhla 3500 diváků na zápas, i přes velké vedro a vlhko, které na Guamu panovalo. Možná i to bylo příčinou, že padlo jen 67 branek, což je 4,18 na zápas. Ve srovnání s MS 2020 je to o osm gólů méně, průměr na Mauririu byl 4, 68.

Direktoriát MS vyhlásil ideální sestavu MS na základě získaných bodů individuálního bodování. Nejlepším hráčem se stal pravý obránce Bhútánu Yamalee se 6,6 body, který se zároveň s pěti góly stal i nejlepším střelcem, zbytek sestavy tvoří pouze hráči obou finalistů:

Yebal (SIK) 6,4 - Yamalee (BHU) 6,6, Mafaata (GUM), 6,4, Majubhar (SIK) 6,4, Nyinchol (SIK) 6,2 - Obalemi (GUM) 6,4, Saikuri (SIK) 6,4, Loyobuani (GUM) 6,4 - Tsh. Lepcha (SIK) 6,0, Aberdew (GUM) 6,0, Sumatra (SIK) 6,0

Tabulka střelců:

5 - Yamalee (BHU)

3 - Tshering Lepcha (SIK), Mafaata (GUM)

Příští MS by mělo uspořádat Svazijsko, i když už na MS na Mauritiu představil svoji kandidaturu Guadeloupe. Vypadá to tedy, že karibský zástupce kandidaturu stáhl. O další MS v roce 2026 se bude předběžně ucházet Barma nebo Sikkim, rozhodne se za dva roky. 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery