Úvod » Fotbal » MS 2022 Guam

Finále - Sikkim po dvaceti letech mistrem světa

publikováno 27.06.2022

O finále byl velký zájem, hlediště Haputo Areny v Dededu bylo beznadějně vyprodané, spousta příznivců ale mohla sledovat přímý přenos na velkoplošné obrazovce ve fanzóně na nedaleké pláži. Domácí toužili po zisku prvního historického titulu a chtěli také oplatit soupeři vysokou porážku ze semifinále minulého MS. Před vlastním výkopem diváci shlédli působivý závěrečný ceremoniál a přesně v 21 hodin místního času bhútánský rozhodčí Varma utkání zahájil.

Sikkim - Guam 1:0 (0:0)

49. Saikuri 1:0  

Rozhodčí Varma (BHU) /0/, 4000 diváků, hráno 26. 6. v Dededu.

Sikkim: Yebal 7 - Birandra 7, Solopholok 7, Majubhar 6, Nyinchol 7 - Prakottri 5 (69. Dingey), Saikuri 7, Ratnakulay 6 - Tshering Lepcha 5 (82. S. Landip), Sichey 6, Bharati 5 (86. Sumatra)

Guam: Arrasco 6 - R. Buyam 6, Dorong 6, Mafaata 6, Worrall 6 - Obalemi 5, Mohawaha 6, Loyobuani 7 (87. Bonaventura) - Aberdew 6, Omuri 5 (64. Garín), Ronaldo 5 (75. Brandy)

Oba týmy nastoupily v očekávaných sestavách, v základní sestavě Sikkimu se objevil vedle Tsheringa Lepchi mladý Sichey a po dvou zápasech se vrátil do sestavy zkušený Bharati. Trenéři Guamu ponechali stejnou sestavu jako v semifinále. V bouřlivé atmosféře začali útočněji hráči Guamu a v páté minutě poprvé zahrozili, když nebezpečně centroval Loyobuani. Pohotový Solopholok ale skluzem míč před nabíhajícím Aberdewem odklidil. O chvíli později pálil nebezpečně Mafaata a Yebal musel poprvé vytáhnout těžký zákrok. Sikkimové nikam nespěchali, snažili se co nejdéle držet míč, aby otupili útočné choutky Guamu, do nebezpečných pozic se ale dlouho nedokázali dostat. Svoji taktiku podobně jako v semifinále založili na precizní obraně, což se dařilo a soupeř i přes převahu příliš možností, jak ohrozit Yebala, nenacházel. Po necelé půlhodině poprvé zahrozil i Sikkim, když Ratnakulay potáhl míč, stačil odcentrovat a Sichey v tísni hlavou přestřelil. Závěr poločasu už ale opět patřil Guamu. V 42. minutě po chybě Prakottriho pronikl do šestnácky Loyobuani, přihrál Omurimu, ten ale míč špatně trefil a Yebal zasahovat nemusel.  Těsně před koncem poločasu ještě pohotově střílel Mohawaha, ale Yebal byl pozorný.
Druhý poločas začal nečekaným náporem Sikkimu, který najednou začal hrát mnohem agresivněji a rychleji. V 47. minutě se dostal ke střele Majubhar, ale Arrasco míč zkrotil. O chvíli později ale se štěstím pronikl před pokutové území Saikuri a chytrým lobem poslal míč pod břevno Arrascovy branky. Nečekaný gól domácí na chvíli zmrazil a Sikkim celkem bez problémů kontroloval hru. Hráči Guamu poněkud znervózněli a v 62. minutě mohli inkasovat podruhé, když po rychlém protiútoku Tshering Lepcha místo přihrávky na volného Sicheye pálil jen do pozorného Arrasca. V 70. minutě po delší době zahrozil i Guam. To se k míči dostal střídající Garín a z otočky trefil jen nohy bránícího Birandry. Sikkimové hráli nadále zodpovědně ze zajištěné obrany, oba krajní beci se ani nepouštěli do výpadů po lajně a Guamci až do konce utkání nenašli způsob, jak obranu soupeře překonat. Sikkimové v závěru už jen takticky zdržovali hru a nejednou si vysloužili pískot zaplněných tribun, ale nakonec hubené vítězství ubránili a mohou se radovat z celkově čtvrtého titulu mistrů světa. Ten poslední získali shodou okolností v roce 2002 také v Guamu.

Finálový zápas svou úrovní nepatřil k těm nejlepším, ale velezkušený stratég Mantarakkihuarraoi připravil taktiku, která platila a kterou jeho hráči dokázali dodržet. Kapitán Birandra tak mohl po Poháru FIFAC, který vyhrál s Geyzingem, zvednout ani ne po měsíci také pohár mistrů světa a spolu se spoluhráči z Geyzingu Yebalem, Nyincholem, Dingeyem, Sumatrou a Sandipem Landipem tak získal velmi cenný double.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz