Úvod » Fotbal » MS 2022 Guam

1. kolo skupiny B

publikováno 14.06.2022

Morava vstoupila do šampionátu porážkou.

Úvodní zápasy skupiny B nepřinesly nijak úchvatný fotbal. V odpoledním zápase hraném ve velkém vedru a vlhku nestačila Morava na Maledivce, zvyklé na tropické počasí, a i když po změně stran předvedla zlepšený výkon, na body to nestačilo. Večerní očekávaný souboj mezi finalisty z MS 2020 rovněž nijak neoslnil, Sikkim dokázal v utkání proti obhájci titulu Barmě se štěstím vybojovat cennou remízu.

Maledivy - Morava 3:1 (2:0)

7. Al Rashnee ŽK  
20. Tuvian 1:0  
  20. Bacúch ŽK
  21. Krasík ŽK
25. Riti 2:0  
46. Duddu-haddu-buk ŽK  
  58. Bradlík (Bobek) 2:1
84. Vadha (Paluhadhoo) 3:1  

Rozhodčí Lingyam (SIK) /2/, 2876 diváků. Hráno 13. 6. v Aganě.

Maledivy: Lihwan 6 - Hasan-shal 6, Shil-hawi 6, Al Rashnee 6, Vadha 7 - Duddu-haddu-buk 5 (70. Paluhadhoo), Al Fasol-lol-ahmed 6, Tuvian 6, (77. Akidolu) - Pupook 5 (67. Nashwa), Riti 6, Fisher 5

Morava: Svitávka 5 - O. Jura 5, Hajcman 5, Bacúch 6, Loužecký 4 (79. Sláma) - Krasík 4 (46. Šárovec 6), Liďák 5, Vernířovský 6 - Bobek 5 (62. F. Maršovský), Vozka 4, Bradlík 6

Začátek utkání byl oboustranně hodně opatrný, oba týmy se nikam nehnaly, hrálo se většinou mezi šestnáctkami. V 7. minutě  slušně zaplněné tribuny poprvé  zahučely, když slibně se rozvíjející akci Moravy zastavil Al Rashnee jen faulem na Bobka a rozhodčí Lingyam poprvé tasil žlutou kartu. Z následného přímého kopu ale nic nebylo, střela Krasíka skončila daleko vedle branky. Pak už měli navrch Maledivci, kteří zlepšili pohyb a postupně si vypracovali převahu. V 17. minutě pálil zpoza šestnáctky Vadha a Svitávka se jen ohlédl za míčem, který lehce škrtl břevno. O tři minuty později se Maledivci už radovali. Tuvian vypíchl slabou přihrávku Krasíka, prošel až na hranici šestnáctky a i když byl zezadu držen za dres Bacúchem, nepříliš prudkou střelou otevřel skóre. Maledivci pokračovali v aktivní hře, po chvíli musel další náznak přečíslení hasit faulem za žlutou kartu Krasík. Moravané v tu chvíli potřebovali oddechový čas, což se podařilo díky přestávce na občerstvení, kterou vyhlásil Lingyam  v polovině poločasu. Ale pauza příliš nepomohla. V 25. minutě vybojoval Fisher roh, centr Tuviana odvrátil Bobek nešťastně přímo na nohu Ritiho, od níž se míč odrazil za záda bezmocného Svitávky. Po druhém gólu Maledivci zvolnili, ale Morava se nedokázala dostat do hry, přihrávky byly často nepřesné a Lihwan v brance Malediv si na míč sáhl jen při rozehrávce svých spoluhráčů.
Do druhého poločasu nahradil slabého Krasíka Šárovec a Morava začala mnohem aktivněji. Už asi po půl minutě hry musel Duddu-haddu-buk odzbrojit unikajícího Bradlíka jen za cenu žluté karty a po chvíli po pěkné akci po levé straně poprvé Moravané prověřili Lihwana v brance, když se dostal ke střele Vozka. Maledivská jednička mezi tyčemi ale byla připravená. V 55. minutě už se Moravané mohli radovat. Centr Šárovce  sklepl Bobek na Bradlíka, který prudkou ranou pod břevno nedal Lihwanovi šanci. Zdálo se, že Moravané hru ovládnou a půjdou za dalším gólem, ale nestalo se. Maledivci znovu přidali a nápor soupeře otupili i díky kouskování hry. V 69. minutě se dostal do nadějné příležitosti střídající Filip Maršovský, který ale místo přihrávky na nabíhajícího Bradlíka volil střelu z úhlu, která skončila jen v boční síti. Maledivci mohli pojistit vedení o pět minut později, když po nedorozumnění Liďáka s Hajcmanem nevyužil čerstvý Paluhadhoo možnosti přečíslení a míč zbrkle vystřelil z dobrých pětatřiceti metrů. Svitávka zasahovat nemusel. S blížícím se závěrem začaly Moravanům ubývat síly, přesto trenéři poslali na hřiště třetího útočníka Slámu. Risk ale nevyšel, naopak ve 84. minutě šli Maledivci do brejku, obránce Vadha si vyměnil míč s Paluhadhoo a pěknou střelou k tyči uzavřel skóre.
Maledivci zvítězili zaslouženě, většinu zápasu byli lepším týmem, Moravané měli více ze hry jen na začátku druhé půle, jinak hráli dost nepřesně, nedařily se jim kombinace ani přechod do rychlého protiútoku. V dalším zápase proti Sikkimu budou muset zabodovat, chtějí-li bojovat o postup.

 

Sikkim - Barma 2:2 (0:2)

  25. Lap Top 0:1
  44. Di Wan 0:2
44. Tshering Lepcha ŽK  
44. Sumatra ŽK  
70. Solopholok 1:2  
  71. U Shan ŽK
  71. Po Srath ŽK
89. Aung Myint - vlastní gól 2:2  

Rozhodčí Kanoor (MDI) /3/, 3640 diváků. Hráno 13. 6. v Aganě.

Sikkim: Yebal  7 - Birandra 5, Solopholok 6, Martam 4 (46. Majubhar 7), Nyinchol 5 - Prakottri 5 (81. Nyagmo), Saikuri 6, Sumatra 6 - Tsh. Lepcha 6, S. Landip 4 (46. Sichey 6), Bharati 6

Barma: Tham Daung 5 - Kyauk Lhat 6, U Shan 7, Po Srath 6, Ha Shan 5 - Aung Myint 4, Lu Shin Shin 6 (77. O Shwank), Swi Nya 6 - Di Wan 7, Lap Top 6 (86. Ma Tla), Kwa Sar 5 (65. Ma Hnyuj)
 

Na reprízu finále z minulého MS bylo téměř vyprodáno, diváci ale tak kvalitní fotbal jako před dvěma roky neviděli. Úvod byl dost rozháraný, míč na vlhkém trávníku hráče často neposlouchal a krajní hráči si dosyta mohli vyzkoušet vhazování autů. Postupně ale Barma přebírala iniciativu, nováčci na MS setřásli nervozitu a hrálo se mnohem častěji před brankou Yebala. Ve 13. minutě musel Yebal poprvé zasahovat, když Di Wan vyhrál hlavičkový souboj s Martamem. Míč ale naštěstí pro Sikkim skončil v náručí Yebala. Brankář Geyzingu se zaskvěl i v 22. minutě, když vytáhl jedovatou ránu Po Sratha. V 25. minutě ale obrana neuhlídala Lap Topa, který se dostal k odraženému míči a snadno otevřel skóre. Barmánci v tlaku pokračovali i po vedoucí brance, Yebal měl plno práce se střelou Swi Nyaa, zaskvěl se i při průniku aktivního Di Wana, když včasným vyběhnutím barmského útočníka vychytal. Sikkimové se jen bránili, Tham Daunga ani neohrozili a už se těšili na konec poločasu. Barmánci ale z velkého tlaku dokázali ještě před přestávkou podruhé skórovat. Po sérii rohových kopů se ve zmatku před Yebalem nejlépe orientoval Di Wan a zvýšil na 2:0. Hráči Sikkimu ale viděli hru rukou barmského střelce, rozhodčí Kanoor však rozhodnutí nezměnil, gól uznal a navíc nejvíce protestujícím hráčům udělil žluté karty.

Do druhé půle bylo potřeba něco změnit. Trenér Mantarakkihuarraoi vystřídal slabého Martama v obraně Majubharem a za Sandipa Landipa nastoupil ke své premiéře v reprezentačním dresu 23letý Sichey. Sikkimové začali druhý poločas mnohem odvážněji, zlepšili pohyb po hřišti, zvýšili důraz a vypracovali si několik nadějných náznaků šancí. Do vážnějších příležitostí se ale dlouho nemohli dostat, barmská stoperská dvojice U Shan - Po Srath, ovládala pokutové území s přehledem. V 66. minutě mohlo být naopak rozhodnuto, když Kyauk Lhat vyslal do brejku Lap Topa, který ale svůj oblouček poslal mimo Yebalovu branku. Sikkim vykřesal naději v 70. minutě, když se z dvaceti metrů opřel do míče obránce Solopholok, jehož střelu Tham Daung vyrazil jen do tyče, od níž se míč dokutálel do sítě. Gól hráče Sikkimu povzbudil k ještě větší aktivitě, ale Barmánci zahustili střed hřiště a soupeře do šancí příliš nepouštěli. Když už se zdálo, že Barma vedení udrží, přišel v předposlední minutě centr Bharatiho, Majubhar ve výskoku lehce naremploval bránícího Aung Myinta, od jehož ramene míč obloučkem doplachtil za záda překvapeného Tham Daunga. Hráči Barmy reklamovali útočný faul, ale Kanoor byl neoblomný a gól uznal. Zrodila se tedy remíza, která vzhledem k obrazu hry je pro Barmu spíš ztrátou. Sikkimové ale zaslouží uznání, že dokázali druhý poločas odbojovat, i když měli i kus štěstí a především výborného Yebala v brance. Barma ale zejména v první půli ukázala, že i s hodně omlazeným kádrem bude opět patřit k nejvážnějším kandidátům na titul. 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery