Úvod » Fotbal » ostatní ligy

Závěr sezóny v Barmě

publikováno 06.06.2022

Barmská liga byla zajímavá až do posledního kola, ve kterém na dálku bojovaly o titul dva týmy: obhájce Laputta potřebovala zvítězit na hřišti Yenangyaungu a přitom musela spoléhat na klopýtnutí Akyabu na horké půdě Tararingapatamu. Hráči Laputty vstoupili do zápasu nadějně, úvodní tlak korunoval nejlepší střelec soutěže Ronaldo vedoucím gólem. Pak ale tempo hry upadlo a ani jeden tým si prakticky žádné šance nevytvořil. Ve druhé půli Laputta přidala, ale domácí několikrát podržel Pyun Pok v brance. V případě bodové shody s Akyabem by rozhodovalo skóre, které měla Laputta horší, gólovou pojistku ale i přes výraznou převahu nepřidala.
Také Akyab začal v Tararingapatamu výborně a už ve 4. minutě otevřel zkušený obránce Do Le Wa přesnou střelou levou nohou k levé tyči Uuma skóre. I tady to byl ale zároveň gól poslední, oba celky měly několik šancí, hrálo se ve svižném tempu, oba brankáři se několikrát vyznamenali. Akyab v závěru podržel ve výborné formě chytající Arrasco, když vytáhl těžkou střelu Tripuriho. Arrasco byl ostatně oporou týmu po celou sezónu - čtyři vychytané nuly a průměr obdržených branek pod 1,0 hovoří za vše. Hubené vedení nakonec Akyab udržel, soutěž ovládl bez jediné porážky a slaví svůj tak šestý titul.
Historicky nejúspěšnější ligový barmský tým Falam Tigres sezónu zakončil porážkou ve Shwebu a obsadil až poslední místo. Naopak Shwebo těsné vítězství posunulo na 3. místo.

Yenangyaung Myan Myins - Ywei Laputta (0:1 (0:1)

19. Ronaldo 0:1

Shwebo Pyas - Falam Tigres 2:1 (2:1)

14. Min Sie 1:0, 22. Sho Luen 2:0, 31. Kyauk Lhat 2:1

FC Tararingapatam - Akyab Sailors 0:1 (0:1)

4. Do Le Wa 0:1

Konečná tabulka:

1. Akyab Sailors 10 6 4 0 19:8 22
2. Ywei Laputta 10 6 2 2 20:12 20
3. Shwebo Pyas 10 4 1 5 19:16 13
4. FC Tararingapatam 10 4 1 5 18:26 13
5. Yenangyaung Myan Myins 10 3 2 5 12:18 11
6. Falam Tigres 10 1 2 7 12:20 5

Střelci:

Guamský zkušený ofenzivní záložník Lionell Ronaldo z Laputty ovládl nečekaně tabulku střelců. Zatímco loni k titulu Laputty nepřispěl ani jedním gólem, letos se trefil hned šestkrát a měl by tak být na blížícím se MS jednou z opor výběru Guamu. Brankou v posledním kole tak unikl mladému Kwa Sarovi ze Shweba, který svých pět branek nastřílel už v první části ligy. Prosadil se také jeho kolega z týmu Sikkimec Pratnesh, který vstřelil 4 góly. Zajímavostí je, že z mistrovského Akyabu nedal nikdo více než tři góly, to se podařilo pouze objevu sezóny devatenáctiletému Ma Tlaovi. Vůbec se nedařilo střelcům Falamu - o 12 gólů se podělilo 11 střelců, jediným dvougólovým byl Maledivec Riti. Jestli to bude stačit na jeho nominaci do týmu Malediv na nadcházející MS, uvidíme brzy.

6 - Ronaldo (LAP)

5 - Kwa Sar (SHW)

4 - O Shwank (LAP), Pratnesh (SHW), Thaum Yan (TAR)

 

Pohár

Už semifinálové zápasy přinesly nečekané výsledky i postupující do finále. V souboji Shweba s Laputtou dokázalo tehdy na 5. místě tabulky pobývající Shwebo po těsné domácí výhře uhrát na hřišti Laputty nečekanou postupovou remízu, čímž favorita vyřadilo. Také ve druhém duelu se zrodilo překvapení, když poslední Falam dokázal nejprve vyhrát v Yenangyaungu, aby v domácí odvetě uhájil remízu a tím i postup. Finále se hrálo v Laputtě a přineslo hodně zajímavý boj. Shwebo poslal do vedení Al Fasol-lol-ahmed, který zužitkoval minelu Wa Kye Do, Falam ale ještě do přestávky vyrovnal zásluhou dobře hrajícího Andamance Devalakurama. Po změně stran mělo navrch Shwebo, které ale místy až drtivou pořevahu nedokázalo vyjádřit góly, a tak se muselo prodlužovat. V prodloužení se stal hrdinou zápasu Pratnesh, který ve 100. minutě našel skulinu v obraně Falamu a chytrým bodlem poslal Shwebo do vedení. Falam musel otevřít hru, ale hned při prvním vážnějším útoku přišla chyba, Al Fasol-lol- ahmed poslal do brejku Pratneshe, který prostřelil Ma Wan Lopa a zvýšil na 3:1. Falam už dokázal jen snížit v poslední minutě, když míč ve skrumáži doklepl do sítě Devalakuram.

Semifinále:

Shwebo Pyas - Ywei Laputta 3:2 (1:0)
Ywei Laputta - Shwebo Pyas 2:2 (0:2) /+1/, postupuje Shwebo Pyas

Yenangyaung Myan Myins - Falam Tigres 0:1 (0:0)
Falam Tigres - Yenangyaung Myan Myins 2:2 (1:1), postupuje Falam Tigres

Finále:

Shwebo Pyas - Falam Tigres 3:2 (1:1, 1:1)

18. Al Fasol-lol-ahmed 1:0, 33. Devalakuram 1:1, 100. Pratnesh 2:1, 105. Pratnesh 3:1, 120. Devalakuram 3:2.

Do Poháru FIFAC se nominovali:

Akyab Sailors - mistr Barmy

Shwebo Pyas - vítěz Poháru Barmy

Ywei Laputta - 2. místo v lize 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery