Úvod » Basketbal

Nauru slaví titul mistra světa

publikováno 24.12.2021 (aktualizováno 03.01.2022)

V předvečer Štědrého dne byl celý ostrov na nohou, konalo se velké basketbalové finále. To přineslo velký boj, dramatickou zápletku a také výborné výkony na obou stranách. Domácí k radosti zaplněné haly nakonec po obratu ve druhé půli udolali Zanzibar a slaví po 41 letech historicky druhý titul mistra světa. 

Nauru - Zanzibar 116:110 (37:31, 50:61, 77:76) /6-6/

Body: Oex 21, Obqo 18, Gmzm 18 - Mpariwari 21, Mwariwari 18, Tanganjiwi 18. Nejlepší hráči: Oex 5 - Mpariwari 4,5. Celkem 31 (16:15), 4400 diváků.

Kdo čekal taktický boj,mýlil se, hrálo se jedno z nejatraktivnějších a nejlepších finále za poslední roky. Domácí nastoupili s osvědčenou základní pětkou s Robenem a Obqem na pivotu, na druhé straně se překvapivě v základu objevil Mpariwari, který nastoupil teprve podruhé do zápasu, když zkušenější Mamutti zůstal pouze na tribuně. Domácím se úvod moc nepovedl, po dvou minutách prohrávali 1:8, ale pak se střelecky chytil nejmladší hráč týmu Gmzm a Ariel a po pěti minutách už Nauru vedlo 18:17. Hráči Zanzibaru se snažili výškovou převahu domácích eliminovat rychlými kombinacemi a střelbou ze střední a větší vzdálenosti, a tak diváci viděli oboustranně rychlý a útočný basketbal s minimem ztrát. Domácí ale přece jen lépe doskakovali a přestřelku v první čtvrtině vyhráli 37:31.  V úvodu 2. čtvrtiny Ariel dvakrát krátce po sobě proměnil tříbodový pokus a Nauru poprvé vedlo o deset bodů a trenéři Zanzibaru si brali oddechový čas. Ten pomohl. Mužstvo přitvrdilo a začalo víc využívat pod košem pivoty. Rozestřílel se především Mpariwari, který ač nižší, dokázal hbitě pronikat pod koš a zakončovat. Naopak domácím zvlhl střelecký prach, takže v 15. minutě už opět vedl Zanzibar. K Mapriwarimu se přidal Mwariwari spolu s Tanganjiwim a v závěru druhé čtvrtiny odskočil Zanzibar až na 11 bodový rozdíl.
Do druhé půle domácí změnili taktiku a na palubovce se objevili dva rozehrávači - Oex a Ematenang. Ti dali hře větší nápaditost, také obrana se zlepšila a po pěti minutách třetí čtvrtiny po úspěšné smeči Obqa už to bylo jen 67:69. Do konce čtvrtiny se oba týmy přetahovaly o vedení a bylo jasné, že závěrečná čtvrtina nabídne drama. V úvodu poslední části Nauřané dokázali náskok zvýšit na pět bodů, když ubránili dva útoky soupeře a střelecky se prosadil střídající Oabyxasfeb, a tak trenéři Zanzibaru pustili do hry opět Mpariwariho, který už měl čtyři osobní chyby. Mpariwari ještě pomohl snížit na 86:89, ale vzápětí se vyfauloval. Domácí odchodu nejlepšího hráče soupeře využili ke zvýšení náskoku na 97:87 po úspěšných střelách Gmzm a střídajícího Taqaboy. Zanzibar ale bojoval, dokázal se opět přiblížit a diváci viděli strhující basketbal. V závěru se přece jen ukázalo, že větší vůli po vítězství i silnější lavičku měli domácí hráči, kteří udržovali častým střídáním vysoké tempo hry a výbornou střelbu soupeře eliminovali vlastní výbornou střelbou. Koncovka ale málem nabídla drama. Za stavu 113:110 vypíchl Yamala míč Arielovi a šel sám na koš. Ve snaze efektně zasmečovat ale trefil jen obroučku, od níž se míč odrazil až skoro na půlku, kde stál Ematenng, který pohotově z polovině hřiště přesnou trojkou dal tečku za krásným finále. Domácí vyhráli zaslouženě, byli o něco lepší pod oběma koši, kde se střelecky prosazoval zejména Obqo, střelbu zdálky zařizovali mladíci Ariel s Gmzm a ve sruhé půli zářil předebším Oex, který trefil čtyři trojky. U poražených zaujal Mpariwari svými nebojácnými souboji s o pět centimetrů vyšším Obqem, střelecky se dařilo Mwariwarimu a Tanganjiwimu, ve druhé půli se přidal i Yamala.
Nauřané tak po zisku titulu na historicky prvním šampionátu v roce 1980, kterého se zúčastnily pouze tři týmy, konečně vybojovali dlouho očekávaný druhý. Kapitán Roben převzal za jásotu zaplněného hlediště pohár, který si potěžkal také nejstarší z rodu Gmzmů -  děda Wamawgwo Axjniw Gmzm byl v kádru prvních mistrů světa. Jeho syn Wiwgwiman Gmzm jako trenér dovedl reprezentační tým k letošnímu triumfu a nejmladší Wawqawan v 21 letech byl platným členem  čerstvých mistrů světa.
Zanzibar patřil k jednomu z favoritů a také svou roli potvrdil, ve finále ale podobně jako v roce 2013 v Sikkimu neuspěl. Nicméně vyzrálé a zkušené mužstvo jistě ještě neřeklo poslední slovo.

o 3. místo

Fidži - Lesotho 109:82 (32:26, 55:47, 83:62) /6-6/

Body: Nesusivola a Kakalavosa 20, Sisanana a Tiaupaopao 13 - Lembokoele 16, Liladze 13, Roushali a Nshotchi 12. Nejlepší hráči Nesusivola 5 - Roushali 3,5. Celkem 26,5 (13,5:13), 3188 diváků.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz