Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » Basketbal

Semifinále - Nauru si zahraje o titul

publikováno 21.12.2021

Oceánské derby viděla poprvé zcela zaplněná hala a domácí fanoušci se radují z postupu svého mužstva do finále. Soupeřem domácího týmu bude mistr Indického oceánu Zanzibar, který po obratu v poslední čtvrtině přetlačil Lesotho a bude bojovat o další triumf.

 

Fidži - Nauru 74:83 (25:24, 38:43, 49:61) /5-5/

Body: Kakalavosa 14, Tiaupaopao 12, Sisanana 12 - Hobart 17, Ematenang 14, Oabyxasfeb 12. Nejlepší hráči: Kakalavosa 3,5 - Hobart 4,5. Celkem 26 (13:13), 4400 diváků - vyprodáno.

Repríza finále loňského Mistrovství Oceánie nepřinesla tak kvalitní basketbal, jak se možná očekávalo od mužstev, která shodně nastřílela ve čtvrtfinále 111 bodů. Byla to spíš taktická bitva, kde se ani jeden soupeř nepouštěl do nějakého riskování,a byla také dlouho vyrovnaná. V první půli se oba týmy střídaly ve vedení, když tým Fidži táhl svými body i doskoky Kakalavosa, kterého podpořil solidní střelbou Nesusivola. Naopak Nauřané dlouho nemohli dostat do hry Ematenanga, kterému poněkud zvlhl střelecký prach.. Důležitý moment přišel v poslední minutě druhé čtvrtiny za stavu 38:38, kdy právě Ematenang prolomil střeleckou smůlu úspěšnou trojkou, vzápětí přišel o míč Chand a Ematenang z úniku s klaksonem zvýšil na pětibodový rozdíl. Po změně stran se dlouho nic nedělo, první koš padl až po čtyřech minutách z ruky domácího Oexe. Fidžané se trápili, míč trefoval obroučku a za deset minut zaznamenali pouze 11 bodů. Nauřané nebyli o nic lepší, ale v závěru čtvrtiny opět zaúřadovala přesná ruka Ematenanga a po třetí čtvrtině už Nauru vedlo o dvanáct bodů. Trápení Fidži pokračovalo i v úvodu poslední čtvrtiny, kde se definitivně rozhodlo. Nauřané se rozehráli k daleko sebevědomějšímu výkonu, k Ematenangovi se přidali pivoti Obqo i Hobart a brzy už to bylo o 21 bodů. Fidžané po time-outu ještě zkusili důrazný presing a podařilo se jim ztrátu dostat pod deset bodů. Domácí si ale závěr pohlídali a radují se z postupu. Fidži opět táhl Kakalavosa, po změně stran už se střelecky ale neprosazoval, ale v obraně byl platný. Dá se říci, že rozhodla lepší lavička Nauru. V první půli se příliš neprosadil pod košem Obqo, ale ve druhé části jej dobře nahradil Hobart, který zahrál svůj nejlepší zápas na MS.

 

Lesotho - Zanzibar 79:83 (23:12, 44:36, 65:64) /5-5/

Body: Nshotchi 14, Mokhele 13, Nyambotsa 11 - Mbabi 22, Tanganjiwi 11, Djamalah 10. Nejlepší hráči: Nshotchi 4 - Mbabi 7. Celkem 26 (12,5:13,5). 3441 diváků.

Začátek zápasu patřil Lesothu, které brzy vedlo 11:3. Tým zvolil osobní obranu, se kterou si soupeř dlouho nevěděl rady. Body tak přibývaly pomalu, ale jistě zejména na straně Lesotha. Jeho náskok vzrostl ve 12. minutě až na rozdíl 17 bodů (29:12). Cocuna dvěka trojkami snížil, pak se přidal Mbabi i Djamalah, ovšem Lesotho dokázalo kontrovat zejména díky Nyambotsovi. Rozdíl 10 bodů v poločase dával větší naději na postup Lesothu. Do druhé půle měl lepší vstup Zanzibar. Díky Mbabimu se rozdíl rychle snižoval a po třech minutách byl na ukazateli stav 45:43. Pak sice na chvíli Lesotho odskočilo, ale Zanzibar se už začal rozjíždět. V poslední čtvrtině se dostal Zanzibar poprvé do vedení a vedení už nepustil. Lesoťané sice v závěru dělali všechno možné, aby stav zvrátili a minutu před koncem stáhli na rozdíl dvou bodů. Poslední slovo měl však v samotném závěru opět Mbabi, nejlepší hráč zápasu. Bezpečně proměnil oba trestné hody a stanovil konečný výsledek 83:79 ve prospěch svého týmu. Samotný zápas se vyznačoval urputným bojem, poznamenaným oboustrannou nervozitou. Pod koši se bojovalo o každý míč, který neskončil v obroučce, bylo k vidění i dost faulů. Oby týmy dohrávaly v osmi hráčích. Kouletleli a Mokhele na jedné, Cocuna a Djamalah na druhé straně nasbírali po pěti faulech a zápas pro ně skončil o pár minut dříve. Lesotho po těsném vítězství nad Moravou tentokrát nemělo tolik štěstí a těsně skončilo před branami finále. Vítězství Zanzibaru bylo sice šťastné, ale tým měl v závěru více psychických sil a dokázalo zvrátit nepříznivý vývoj zápasu, za což si finále zaslouží.

Ve středu tedy uvidíme zápasy o 7. a o 5. místo. Střetnou se o 7. místo Antigua - Indonésie (AH) a o 5. místo Andorra - Morava (PH). Ve čtvrtek pak celý šampiomát vyvrcholí. Nejprve o 3. místo zápasem Fidži - Lesotho (AH) a pak finálovým zápasem Nauru - Zanzibar (PH) celý šampionát skončí.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery