Úvod » Basketbal

Čtvrtfinále - oba týmy z Oceánie uspěly

publikováno 19.12.2021

Nabitá čtvrtfinálová neděle přinesla radost zejména pro domácí fanoušky, jejichž mužstvo zdolalo nebezpečnou Antiguu a opět si zahraje o medaile. Dařilo se i aktuálnímu mistru Oceánie Fidži, který v zajímavé konfrontaci s vítězem skupiny A  Andorrou po obratu ve druhé polovině utkání zvítězil a připravil evropskému týmu první porážku - bohužel pro Andorru v nejméně vhodnou chvíli. Konečně také našli do haly cestu diváci - na zápas domácího týmu bylo téměř vyprodáno. V dalších zápasech se nedařilo vítězi skupiny B Moravě. Ta v dramatickém utkání těsně podlehla Lesothu a boj o medaile pro ni skončil. Zanzibar si pak v nepříliš pohledném zápase poradil se slabou Indonésií.

 

Andorra - Fidži 95:111 (27:18, 54:51, 82:89) /6-6/  

Body: Vivaldo 24, Paco Martín 16, Jesús Martinez a Llallas 15 - Tikokoti 25, Kakalavosa 22, Chand 12. Nejlepší hráči: Vivaldo 4,5 - Kakalavosa 6. Celkem 30 (15,5:14,5), 2512 diváků.

Andorra měla výborný úvod utkání, v 8. minutě díky přesné střelbě a využití chyb soupeře vedla už 22:9 a trenéři Fidži si museli vzít oddechový čas, aby vysvětlili hráčům, že takhle to nepůjde. A opravdu, Fidžané přidali na důrazu, a přece jen do konce čtvrtiny srazili i zásluhou dvou trojek Nesusivola ztrátu pod deset bodů. Ve druhé čtvrtině ale pokračoval střelecký koncert andorrské dvojice Paco Martín a Jesús Martinez, kteří sami dokázali udržovat dostatečný náskok. V závěru poločasu ale Jesús Martinez dostal čtvrtou osobní chybu, což nejen hráče, ale i lavičku Andorry vytočilo. Ztrátu koncentrace soupeře Fidžané využili ke snížení až na sedm bodů. Výborně hrající pivot Kakalavosa pak dvakrát zablokoval pokusy soupeře a Fidži nakonec šlo do kabin s přijatelnou ztrátou. Zatímco úvod první půle patřil Andořře, začátek třetí čtvrtiny vyšel mnohem lépe Fidžanům. Nejenže Kakalavosa hned v první minutě po pěkných kombinacích dvakrát smečoval do koše a vyrovnal, během dalších pěti minut už Fidži vedlo o 12 bodů. A když se přidal úspěšnými trojkami i Tikokoti, vedení Fidži vzrostlo až na 19 bodů. Andorra po time-outu ještě dokázala do konce třetí čtvrtiny snížit na sedmibodový rozdíl, když se rozstřílel nejlepší střelec týmu Vivaldo, navíc ale Evropané neměli. Utekl jim úvod poslední čtvrtiny, kdy po zbytečných ztrátách umožnili soupeři pohodlně zvýšit skóre. Pět minut před koncem zvyšoval stídající Chand už na 106:97 a bylo rozhodnuto. Suverén skupiny A tak poměrně nečekaně vypadl, zatímco Fidžané slaví. V jejich týmu podal vynikající výkon Kakalavosa, který byl hodně platný i v obraně, celkem si připsal  13 doskoků a 5 asistencí. Střelecky zazářil Tikokoti, v první půli byl platným hráčem nenápadně hrající Nesusivola. Andorru střelecky táhl Vivaldo, který i pošesté nastřílel více než 10 bodů, za první poločas zaslouží uznání i Paco Martín a Jesús Martinez, oba se ale po změně stran neprosadili.

Nauru - Antigua 111:93 (25:20, 59:52, 82:66) /6-6/

Body: Ematenang 28, Oex 17, Obqo 13 - White 21, James 14, Bramble 12. Nejlepší hráči: Ematenang 8 - White 6,5. Celkem 29 (15,5:13,5), 4011 diváků

Souboj Nauru s neznámým týmem Antiguy provázely trochu obavy domácích fanoušků, tristní výkon Nauru v posledním zápase a kanonáda Antiguy proti Fidži moc optimismu nepřinášely. Nauřané ale hodili neúspěch za hlavu a od prvních minut hráli zodpovědně v obraně, dobře kombinovali a na konci první čtvrtiny vedli o pět bodů. Druhá čtvrtina přinesla přestřelku na obou stranách. Antigua zlepšila pohyb a hlavně střelbu z perimetru - jen za druhou čtvrtinu proměnili hráči z Karibiku sedm trojkových pokusů. Horší to bylo ale v obraně, která často nechávala volné domácí hráče, a když se střelecky k výbornému Ematengovi přidal i mladý Gmzm, Nauřané dokázali vedení udržet až do konce poločasu. Úvod třetí čtvrtiny ale domácím vůbec nevyšel, čtyři minuty nezaznamenali jediný koš  soupeř srovnal skóre. Pak ale Ematenang proměnil dvě trojky, když krátce po sobě vypíchl soupeři míč a s přehledem zakončoval. Hráči Antiguy znervózněli a po dalších neproměněných střelách umožnili soupeři odskočit až na rozdíl 16 bodů. Ten už si domácí za hlasitých ovací téměř plné haly nenechali vzít, naopak ještě náskok zvyšovali a zaslouženě slaví postup do čtvrtfinále.Nauru opět předvedlo výkon podobný výkonům z úvodu šampionátu. Mužstvo táhl Ematenang, který zaznamenal double-double, když si připsal deset asistencí, pod košem byl opět platný Obqo, ve druhé půli se prosazoval také Oex. Týmu Antiguy chyběly body střelce Parkoura, který byl výborně bráněný a neprosadil se. Velmi dobrý výkon Whitea zůstal osamocen.

Morava - Lesotho 78:80 (10:20, 42:43, 57:61) /0/5-5/

Body: Ruprecht 18, Práskal 17, Netopýr 15 - Lebetsa 16, Liladze 13, Sosane 11. Nejlepší hráči: Ruprecht 4,2 - Lebetsa 3,83. Celkem 26,5 (13,5:13/. 2623 diváků.

Moravany zezastihl začátek zápasu v optimální pohodě. Hráčům vypadávaly míče z obroučky, ztráceli po chybách i ve snadných situacích. Po pěti minmutách prohrávali 2:11 a až pak Ruprechtovy body pomohly částečně zkorigovat stav. Ale do první přestávky byl rozdíl už desetibodový a Lesotho mělo po všech stránkách navrch. Ve druhé desetiminutovce se k Ruprechtovi přidal Práskal a později i Netopýr a skore se začalo otáčet. V 18. minutě vedla Morava 41:36 a vypadalo to pro ni nadějně. V závěrečné minutě však Nyambotsa trojkou a v poslední sekundě košem s faulem otočil stav a v poločase opět vedlo Lesotho, i když jen o jediný bod. Druhá půle byla velmi vyrovnaná. Nikomu se nepodařilo soupeři odskočit, obě mužstva se střídala v těsném vedení o 2 až 3 body. Jen na začátku poslední čtvrtiny odskočilo Lesotho na chvíli na 6 bodů, ale díky rychlému Práskalovi bylo během minuty opět vyrovnáno. V závěru se dostali Moravané do dvoubodového vedení a ještě minutu před koncem byl stav 78:76. Ale v poslední minutě chyboval nepřesnou přihrávkou Netopýr, Roushali unikl a vyrovnal. Další útok Moravanů skončil nepřesnou střelou a když už se zdálo, že zápas půjde do prodloužení, šťastná střela Roushaliho se chvíli točila na obroučce, až spadla do koše. Do konce zbývaly dvě sekundy a už se s tím nepodařilo Moravanům nic udělat. S velkým štěstím tak do semifinále postoupilo Lesotho.

Zanzibar - Indonésie 85:62 (34:21, 58:35, 68:49)  /0/5-5/

Body: Djamalah 20, Barbican 19, Mbabi 14 - Bandarayan 14, Balisan 9. Najlepší hráči: Barbican 4,5 - Bandarayan 3,5. Celkem 23,5 (14,5.9). 2247 diváků.

Zápas zpočátku vypadal, že to bude opět kvalitní basketbal. Skore první čtvrtiny tomu nasvědčovalo - 34:21. Barbican řádil pod oběma koši nejen přesnou střelbou, ale i obrannými doskoky. Ještě v 16. minutě za stavu 56:28 se zdálo, že to bude exhibice v podání Zanzibaru. Jenže po vystřídání základní pětky nebyli hráči z lavičky schopni dát koš několik minut, až v závěrečných sekundách skoroval Cocuna. Druhá půle však byla pravým opakem té první. Nebýt Yamalových průniků, dlouho se nic nedělo a diváci začínali dávat najevo svou nespokojenost. Třetí čtvrtina skončila 10:14 a ve čtvrté to nebylo jiné. Body nepřibývaly a nebylo to ani tak dobrou obranou, jako neschopností hráčů trefit koš. Až v závěru se prosadil Mbabi na jedné a Balisan na druhé straně. Konečné vítězství Zanzibaru bylo sice podle skore přesvědčivé, ale s výkonem nemohla být spokojenost. Indonésané byli však ještě horší a jejich výkon rozhodně neodpovídal tomu, že se hrálo čtvrtfinále MS..

V dalším programu se už v pondělí utkají o 5. až 8. místo Andorra - Antigua (PH) a Morava - Indonésie (AH). V úterý se pak bude hrát semifinále. V něm nastoupí v pacifickém derby Fidži proti Nauru (PH) a Lesotho - Zanzibar (AH).

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz