Úvod » Basketbal

Mistrovství světa zahájeno

publikováno 08.12.2021

Ve středu 8. prosince bylo v  naurském Anabaru zahájeno jubilejní 30. mistrovství světa. Nejprve se ve 13 hodin představil úřadující mistři světa z Aljašky, kteří se střetli s Andorrou. Obhájci trofeje přivezli velmi mladý tým, ve kterém zůstali pouze čtyři hráči z úspěšné sestavy z MS 2019. V poměrně vyrovnaném utkání nakonec zvítězil zkušenější tým Andorry. Ve druhém odpoledním střetnutí pak neznámý tým z Indonésie až nečekaně snadno přehrál výběr Samoy. V 19 hodin pak přišlo na řadu slavnostní zahájení, při kterém už se hala přece jen více zaplnila, a o hodinu později se představil domácí výběr, který změřil síly s týmem Lesotha. Favorizovaný domácí tým nakonec díky lepšímu závěru zvítězil a úspěšně vykročil za vytouženým titulem, na který Nauru čeká od roku 1980.

Andorra - Aljaška 96:84 (21:19, 48:44, 64:66) /+1/6-5/

Body: Paco Martín 17, Vivaldo 16, Casteras 13 - Killbill 16, Bailey a Owanaha 13. Nejlepší hráči: Paco Martín 3,5 - Killbill 4,5. Celkem 27 (13:14), 979 diváků.

V komorním prostředí poloprázdné haly viděla necelá tisícovka diváků jen průměrný basketbal. Mladý výběr Aljašky začal dobře a v průběhu první čtvrtiny si zásluhou přesnější střelby vytvořil devítibodový náskok, o který ale na konci první čtvrtiny po zbytečných chybách přišel. Ve druhé čtvrtině se oba týmy zlepšily a přece jenom byly k vidění i zajímavé akce. Stále ale na obou stranách vládla nepřesnost a skóre druhé čtvrtiny 27:25 bylo spíš zásluhou chyb a zbytečných ztrát. Aljašku střelecky táhl Killbill, který jediný byl schopen trefit trojku. Také třetí čtvrtina přinesla vyrovnaný a neurovnaný boj, ve kterém se oba týmy střídaly ve vedení. Rozhodující momenty přišly v úvodu poslední čtvrtiny, kdy Andořané odskočili díky zlepšené obraně na rozdíl sedmi bodů a vedení už nepustili. V závěrečné pětiminutovce už hráčům Aljašky došly síly, naopak Andorra zásluhou přesné ruky Paca Martína šla čtyři minuty před koncem poprvé do dvouciferného vedení, které soupeř snížit nedokázal. Andorra tak získala skalp mistra světa a připisuje si důležité body.

Samoa - Indonésie 62:102 (3:27, 18:49, 43:75) / -1/5-6/

Body: Ekalesa a Sagasuela 11, Brown 10 - Balisan 24, Malaysan 18, Bandarayan 17. Nejlepší hráči: Sagasuela 3,5 - Balisan 6. Celkem 22,5 (7,5: 15), 1107 diváků.

O osudu utkání bylo rozhodnuto už po nějakých šesti minutách, kdy na ukazateli skóre svítil stav 1:19. Samojci působili ustrašeně, katastrofálně stříleli a prakticky nebyli schopni doskočit míč. Indonésané se na výrazné vedení vůbec nenadřeli. V podobném duchu proběhla i druhá čtvrtina, Indonésie ale přece jen podvědomě polevila, a tak soupeř nastřílel alespoň 15 bodů. Teprve po změně stran se Samojci dostali do hry po několika vydařených akcích, uklidnili se a byli Indonésanům důstojným soupeřem. Jenže to už bylo pozdě, hráči Indonésie navíc v závěru ještě navýšili náskok a v pohodě svoji premiéru na MS dotáhli do vítězného konce. V jejich dresu kromě střelecky disponovaného rozehrávače Balisana zaujal mladý pivot či křídlo Malaysan, který předvedl 11 doskoků a připsal si double-double. Samojci, kteří v baráži o postup na MS překvapivě vyřadili silný Nepál, tentokrát zklamali a budou muset rozhodně přidat, chtějí-li pomýšlet na postup do čtvrtfinále.

Nauru - Lesotho 93:78 (23:13, 40:41, 58:58) /6-6/

Body: Oabyxasfeb 22, Roben 21, Ariel 19 - Sosane 26, Liladze 15, Mokhele 10. Nejlepší hráči: Oabyxasfeb 5 - Sosane 8. Celkem 29 (15:14), 2806 diváků.

Večerní zápas přinesl nejkvalitnější basketbal. Domácí začali dobře a první čtvrtinu vyhráli o deset bodů zejména zásluhou dobré obrany a přesné střelby zkušeného Robena. V 14. minutě už Nauřané vedli o 15 bodů a zdálo se, že utkání bude jasnou záležitostí domácích. Jenže Lesoťané po oddychovém čase dvakrát vstřelili trojku zásluhou Sosaneho, pak dokázali ubránit několik útoků soupeře, Nauřané znejistěli, stříleli z nepřipravených pozic a byli rádi, když skončil poločas, který prohráli o jeden bod. Poločasová přestávka domácímu týmu příliš neprospěla. Lesotho zásluhou přesných střel Sosaneho a Liladzeho odskočilo do sedmibodového vedení. Pak ale přišla na Lesoťany střelecká krize, když nebyli schopni pět minut skórovat a zkušený domácí tým toho využil. Ještě do konce třetí čtvrtiny srovnal a brzy šel do vedení. To už měl výborný Sosane čtyři osobní chyby a musel si také odpočinout. Nauřané poslední čtvrtinu ovládli i díky silnější lavičce a lepší střelbě z perimetru, kde vynikalo zejména mladé křídlo Ariel. Lesotho nakonec prohrálo o patnáct bodů, což je možná vzhledem k průběhu utkání kruté, ale výkonem rozhodně nezklamalo. Vynikl zejména Sosane, který k 26 bodům přidal deset doskoků a devět asistencí a po zásluze byl vyhlášen Hráčem utkání.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz