Úvod » Fotbal » Pohár FIFAC 2020 - 2021

Finále - pohár putuje do Bhútánu

publikováno 10.06.2021

Sentinel Jets - FC Phuenccholing 0:2 (0:0)

  78. Shar Pei (Biraneshtra) 0:1
  85. Lanpiliantok (Thagore) 0:2

Rozhodčí Uwaha (ALA)  /0/, 989 diváků. Hráno 3. 6. v Hamiltonu (Bermudy).

Jets: Prdivadira - Lele, Uku, Gmzooh (85 Ekene-ori), Hwogh - Jannananah, Bghwar, Chikchir-ori (78. Maku-maku) - Jango, Jango-jango, Kwyaho (64. Jalala)

Phuenccholing: Tshering - Lanpiliantok, Zidang, Rampa (73. Kishwar), Thagore - Nyindrak (46. Choptuling), Biraneshtra, Wangyak - Drukpa (83. Naltchema), Shar Pei, Rajandramani

Zápas na hlavním bermudském stadionu v Hamiltonu se hrál za ideálního počasí a před skvělou kulisou téměř tisícovky diváků, které mohli pořadatelé vpustit do hlediště. Všichni byli zvědavi, jak dopadne souboj exotických týmů z daleké Asie. Mírným favoritem byl přece jen zkušenější tým z Bhútánu, ale velké sympatie u diváků si získal soubor domorodců z ostrova Sentinel, v němž nefiguruje na soupisce jediný cizinec.

Zápas začasl oboustranně dost opatrně, mužstva jakoby nechtěla odkrýt karty a nepouštěla se do žádného ofenzivního dobrodružství. Zpočátku se zdál mírně aktivnější tým z Andaman, ale k pokutovému území soupeře létaly jen centry, které bezpečně likvidovala obrana Phuenccholingu. Na druhé straně se snažil pronikat středem obrany zejména Shar Pei, ale ani on se nedostal dál, než k několika pokusům z uctivé vzdálenosti, které memohly ohrozit Prdivadiru. V tomto duchu se nesl celý první poločas, ve kterém diváci neviděli nejen žádný gól, ale ani žádnou pořádnou šanci.

Druhá polovina utkání již byla mnohem zajímavější. Bhútánci začali daleko aktivněji, také díky tomu, že Nyindraka vystřídal Choptuling, který vnesl do středové řady řád. Brzy se dostal do šance Drukpa a Prdivadira musel poprvé ukázat své umění. Také na druhé straně se projevila dvojice Jango, Jango-jango několika pěknými kombinacemi, obrana Bhútánců se však nenechala zaskočit. Převaha Bhútánců postupně narůstala a přibývalo šancí. Několikrát měli hráči Jets i štěstí, když táhlá střela Biraneshtry skončila na tyči a dorážku z několika kroků poslal Shar Pei do náruče Prdivadiry. V 73. minutě špatně došlápl po souboji Rampa a raději se nechal vystřídat Kishwarem. Ten se vysunul poněkud dopředu a Bhútánci začali hrát na tři obránce. A to se vyplatilo. V 78. minutě Kishwar založil akci, na jejímž konci přetažený centr Biraneshtry doputoval na zadní tyč, tam se objevil nehlídaný Shar Pei a zblízka doklepl míč do sítě. Po vedoucí brance se Bhútánci opět soustředili více na obranu, ale soupeř již neměl tolik sil, aby zápas ještě dokázal otočit. V 85. minutě unikl po levé straně Thagore, našel centrem Lanpiliantoka, který hlavou téměř z rohu pokutového území přeloboval Prdivadiru a stanovil konečný výsledek zápasu. 

Po opatrném začátku se zápas vystupňoval do krásného a dramatického závěru. Phuenccholing zvítězil zaslouženě, ve druhé půli hráči prokázali lepší fyzickou připravenost a prvenství si zasloužili. Po dlouhých 13 letech trofej putuje na jih Bhútánu a hráči si úspěch vychutnali ještě na hřišti, kde pohár převzali a náležitě prvenství oslavili. Nakonec spokojeni s finálovou účastí byli i hráči Sentinelu, kteří se zpočátku váhavě, postupně spontánně připojili k oslavám zejména fotbalu. I oni dostali pohár, byť menší, takže kolem hřiště obíhaly obě výpravy a radovaly se.

Ročník 2020 - 2021 skončil. I přes přetrvávající problémy s pandemií se vše podařilo odehrát podle plánu, jen diváci si nemohli vychutnat díky omezením zápasy v počtu, který by odpovídal významu soutěže. Snad to bude v příštím ročníku lepší. Zajímavostí je, že ani jeden zápas nemusel být prodlužován, vše se rozhodlo již v normální hrací době. Jen neoficiálně se zřejmě nejlepším střelcem letošního ročníku stal Jango ze Sentinelu se 7 brankami.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz