Úvod » Basketbal

Fidži ukončilo nadvládu Nauru a získalo svůj druhý titul

publikováno 01.12.2020

V Nuku´alofě vyvrcholilo jubilejní 25. mistrovství Oceánie závěrečnými zápasy o konečné umístění. Z titulu se poměrně nečekaně radují basketbalisté Fidži, kteří zdolali Nauru a vybojovali pro svoji zemi teprve druhý titul, když ten první získali hned na prvním šampionátu v roce 1985. Fidžané se tedy dočkali po neuvěřitelných 35 letech a vybojovali zároveň přímý postup na MS, které uspořádá Nauru.
V souboji o 5. místo Samoa opět porazila Guam, tentokrát byl zápas vyrovnán jen dvě čtvrtiny, pak Samojci utekli na dvojciferný rozdíl, který udrželi až do konce. Hodně dramatický byl boj o bronz. Tahiti potvrdilo, že rok od zisku stříbra na MS není mužstvo v top formě, přesto zvýšenou bojovností dokázalo smazat nepříjemnou ztrátu a vývoj utkání otočit. Umístění v první trojce zajistilo Tahiti nasazení do výkonnostní skupiny A pro kvalifikaci na MS.

o 5. místo

Samoa - Guam 102:92 (45:45) /6-6/

o 3. místo

Tahiti - Tuvalu 77:72 (40:45) /+1/5-4/

Finále

Nauru - Fidži 77:96 (19:19,30:49,60:70) /5-5/

Body: J. Oex a Hobart 17, Roben 13 - Kakalavosa 17, Sisanana, Nesusiwola a Churandy Singh po 12. Nejlepší hráči: Hobart 4,5 - Kakalavosa 4. Celkem 27 (13,5:13,5).

Úvodní čtvrtina přinesla opatrný boj s důrazem na poctivou obranu. Oba týmy se střídaly ve vedení a zdálo se, že tento trend bude pokračovat i v dalším průběhu. Na začátku druhé čtvrtiny šlo Nauru zásluhou Oexe do pětibodového vedení, ale pak přišla rozhodující část celého finále. Sovasova dvěma trojkami krátce po sobě opět vrátil vedení pro Fidži, Nauřané nedokázali několikrát po sobě zakončit, navíc začali kupit chyby a ztrácet míče, šest minut neskórovali ,z čehož rezultovala šňůra šestadvaceti bodů Fidži a na konci druhé čtvrtiny bylo prakticky rozhodnuto. Po změně stran Nauřané ještě zkusili s výsledkem něco udělat, přitvrdili pod košem, rozehráli se pivoti Roben s Hobartem a na konci třetí čtvrtiny už byla ztráta jen deset bodů. Fidžané ale nadějné vedení už nepustili, na začátku poslední čtvrtiny využili další střelecký výpadek soupeře a opět bodově odskočili. Pět minut před koncem už bylo rozhodnuto a utkání se jen dohrávalo bez zjevné snahy z obou stran pohnout nějak výrazně skórem. Poslední pětiminutovka tak skončila 1:3, což ale nic nezměnilo na radosti Fidžanů, kteří mohli oslavit dlouho očekávaný titul

Mistrovství potvrdilo dlouhodobou dominanci silné trojky, z níž nakonec dominoval ten nejméně čekaný. Fidži ale má zkušený tým s několika třicátníky, který už hrál na několika mistrovstvích světa. Asi největší radost z titulu měl 35 letý Churandy Singh, který už ohlásil konec reprezentační kariéry, ale nakonec se nechal přemluvit a byl dost platným hráčem. Jestli jej uvidíme i na MS za rok, je otázka.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery