Úvod » Basketbal

ME - Morava dovršila zlatý hattrick

publikováno 21.11.2020

V albánském Skadaru skončilo jubilejní 25. mistrovství Evropy, ve kterém potřetí za sebou triumfoval výběr Moravy, který ve finále oplatil Andoře dva dny starou porážku z finálové skupiny.

Andorra - Morava  66:89 (17:29, 29:48, 39:65) /5-5/

Andořané nedokázali zopakovat výkon z finálové skupiny a se soupeřem drželi krok jen první čtyři minuty. Pak se dvakrát za sebou prosadil trojkami Ruprecht a po pěti minutách hry Morava poprvé šla do vedení. To pak postupně navyšovala zejména díky výborné střelbě Smejka a dobré hry pod košem. Hráči Andorry tentokrát v obraně nestíhali, pozdě reagovali na kombinace soupeře a po první čtvrtině prohrávali už dvouciferným rozdílem. Ani ve druhé čtvrtině se obraz hry příliš neměnil, navíc andorští střelci netrefovali, takže do konce druhé čtvrtiny bylo prakticky o osudu zápasu rozhodnuto. Přesná ruka Smejka nasypala za poločas do koše 21 bodů. Po změně stran Moravané i s hráči z lavičky náskok pohodlně udržovali a soupeř rezignoval - před poslední čtvrtinou už prohrával o 27 bodů a bylo jasné, že Morava potřetí za sebou dokráčí k titulu mistra Evropy a k postupu na MS 2021 na Nauru. V závěrečné čtvrtině se už jen dohrávalo, do hry se dostali i náhradníci a Andorra mírně porážku zmírnila, Moravané pak mohli v prázdné hale slavit s trofejí nad hlavou velký úspěch.

Body: Valderando 18, Vivaldo 9, Juandro 8 - Smejk 23, Lužný 11, Rozmarný 10. Nejlepší hráči Valderando 3 - Smejk 5. Celkem 23,5 (9,5 - 14).

V zápasech o konečné umístění přinesl velké drama souboj o 3. místo mezi Nizozemskem a San Marinem. Ve vyrovnaném utkání si hráči San Marina vypracoval ve třetí čtvrtině až devítibodový náskok, ale v závěru zápasu o něj přišli. V poslední minutě poslal Sanmarince do vedení proměněnými šestkami Poli a Nizozemci šli do posledního útoku. Van Shoutelenův průnik ale čistě zblokoval Lorenzo Fanfaroni a San Marino už vedení uhájilo a po čtyřech letech opět vybojovalo bronzové medaile.
V utkání o 5. místo už Rakušané nedokázali zopakovat dobré výkony z finálové skupiny a Gibraltaru podlehli jednoznačně o 33 bodů, když už bylo po dvou čtvrtinách rozhodnuto. Rakousko tak po zisku bronzu z minulého domácího MS opět kleslo do spodních pater evropského žebříčku.

o 3. místo:

Nizozemsko - San Marino  87:89 (43:46) /5-5/

o 5. místo:

Gibraltar - Rakousko 110:77 (64:35) /6-6

Letošní titul Mistra Evropy byl pro Moravu už šestým v historii (první tři do roku 1991 ještě jako ČSSR a ČSFR), čímž o jeden překonalo San Marino. o jedno zlato zpět je pak Andorra.

Pořadí zemí podle zisku zlatých medailí:

1. Morava (ČSSR, ČSFR) 6, 2. San Marino 5, 3. Andorra 4, 4. Lichtenštejnsko a Rakousko 3, 6. Albánie 2 (naposledy 1989), 7. Nizozemsko a Gibraltar 1

 

Pořadatelství ME 2022 získala Andorra, o dva roky později pak šampionát uspořádá San Marino, které o dva hlasy zvítězilo nad Lichtenštejnskem.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz