Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » Basketbal

Jubilejní 25. mistrovství Evropy zahájeno!

publikováno 10.11.2020

V albánském Skadaru bylo rozehráno 25. mistrovství Evropy v basketbale, jehož se účastní za již tradiční osmička týmů. Evropa už zdaleka nepatří k outsiderům na mezinárodní scéně - dvě semifinálové účasti San Marina a Moravy na dvou posledních MS hovoří za své. Velkým favoritem na titul je také letos Morava, která na loňském MS vybojovala skvělé čtvrté místo, navíc Deblín a Práskal byli zařazeni do první All Stars. Obě hvězdy také nechybí v týmu trenéra Orobince ani v Albánii a budou se snažit pomoci týmu k zisku zlatého hattricku. Otázkou je, jak na tom bude mužstvo po stránce sehranosti, když v době koronavirové pandemie bylo bez zápasové přípravy. Nejvíce by měla Moravu potrápit Andorra, která se na minulém ME probojovala až do finále, kde padla právě s moravským výběrem. Po zisku stříbra z domácího MS 2017 poněkud výkonnostně upadlo San Marino, když neprošlo kvalifikací na MS, ale i ono může překvapit. Černým koněm se může stát Nizozemsko, které by rádo navázalo na dosud jediný titul z roku 2002.

Zatím jsou odehrána dvě kola ve skupině A a jedno ve skupině B. Morava potvrzuje roli favorita, kdy v prvním utkání smetla snaživé Lichtenštejnsko 106:57 a ve druhém kole zdolala přesvědčivě i Rakousko po výsledku 115:94. Moravané si tak s předstihem zajistili účast ve finálové skupině, kam postoupí první tři celky z každé skupiny. Dva zápasy bez porážky má za sebou i Gibraltar, který v 1. kole jasně přehrál Rakousko a ve druhém zápase si poradil s Lichtenštejnskem až po tuhém boji 79:75. Lichtenštejnci ještě pět minut před koncem vedli o sedm bodů, ale v posledních čtyřech minutách nezaznamenali ani bod a o vítězství přišli. V posledním kole tak budou v přímém utkání s Rakouskem bojovat o postup. Morava se utká s Gibraltarem a výsledek se bude započítávat do finálové skupiny.

Skupina B má za sebou teprve 1. kolo a je mnohem vyrovnanější. Domácí svěřenci trenéra Prcnji se představili před třemi stovkami diváků proti Nizozemsku a favorita hodně potrápili, když ještě v poslední minutě vedli o bod. Nakonec Nizozemcům vystřelil vítězství Alex van der Hoven trojkou pět vteřin před koncem. Také druhé utkání bylo vyrovnané. San Marino výborně bránilo a proti Andoře po první půli vedlo o sedm bodů, po přestávce ale Andorra přitvrdila,  skóre otočila a připsala si důležité vítězství.

Výsledky:

Skupina A

Morava - Lichtenštejnsko 106:57 (54:37) /+2/6-4/
Gibraltar - Rakousko 107:76 (65:37) /5-5/
Rakousko - Morava 94:115 (39:68) /-1/5-6/
Lichtenštejnsko - Gibraltar 75:79 (32:44)

Skupina B

Nizozemsko - Albánie 89:87 (41:44) /5-5/
San Marino - Andorra 71:80 (38:31) /-1/4-5/

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery