Úvod » MS 2020 Mauritius

Sikkim přetrhl serii Guamu a je ve finále

publikováno 24.06.2020 (aktualizováno 26.06.2020)

Středa patřila semifinálovým zápasům na šampionátu. V Port Louis Sikkim po dosud nejlepším výkonu zdolal překvapivého vítěze skupiny A Guam a je ve finále. Guam si zahraje v sobotu o třetí místo. Ve Vacoas Barma opět potvrdila, že na MS hraje v excelentní formě a Bhútánu nasázela půltucet gólů. Ve finále tak dojde na zopakování souboje ze skupiny a není třeba dodávat, že Barma bude vysokým favoritem.

Guam - Sikkim 0:3 (0:2)

  18. Rumbat 0:1
  24. Rumbat (Ratnakulay) 0:2
  58. Ratnakulay 0:3

Rozhodčí Ebony (Bermudy)  /0/, 919 diváků. Hráno v Port Louis.

Guam: Arrasco 6 - R. Buyam 5, Mafaata 5, Murray 4, Gakarisu 4 (71. Tusinaahafa) - Obalemi 5, A. Buyam 5, Loyobuani 4 (46. Odény 5) - Aberdew 4, Omuri 5, Ronaldo 6 (82. Wokurka)

Sikkim: Deva 7 - Birandra 7, Nyingtam 6, Lepkolakhyat 6, Lingtsum 6 - Prakottri 7 (84. Solopholok), Saikuri 7 (82. Chungpok), Bharati 6 - Rumbat 8 (82. S. Landip), Pratnesh 6, Ratnakulay 7

Trenéři Sikkimu vrátili do sestavy pětici hráčů, kteří v minulém zápase odpočívali a kteří již vstřebali zklamání z debaklu s Barmou.Tato taktika se vyplatila. Všichni patřili k nejlepším a zejména Rumbat byl k nazastavení. A když mu zezadu úspěšně sekundovali Prakottri a Ratnakulay, ofenzíva Sikkimu byla k nezastavení. Od prvních minut se hrálo prakticky na jednu branku. S Rumbatem měl Gakarisu velké problémy, Murray nestačil na Omuriho a Prakottri měl rovněž dost prostoru k průnikům před branku a centrům. První branka na sebe nechala čekat jen něco přes čtvrt hodiny. Ve zmatku před brankou Arrasca se nejlépe zorientoval Rumbat a pohotovou střelou pod břevno otevřel skore. Sikkim byl i nadále při chuti. Ve 24. minutě prošel Ratnakulay až téměř k brankové čáře, odcentroval a Rumbat krásným volejem trefil tak prudce a přesně, že se Arrasco ani nestačil podívat a jen zklamaně vytáhl míč ze sítě. Po této brance tempo poněkud polevilo a k náznakům šancí se dostal i Guam. Ale obrana Sikkimu si poradila jak s nepříjemným centrem Obalemiho, tak s pokusem o průnik Ronalda, kterého čistě zastavil Birandra. Jedině ve 41. minutě hráčům Sikkimu poněkud zatrnulo, když centr Ronalda shora olízl břevno.  

Do druhé půle vystřídal marného Loyobuaniho Odény a hra Guamu se přece jen trochu zlepšila. Do dobré šance se dostal ve 49. minutě Ronaldo, ale Deva byl pozorný a včas vyběhl. Avšak v 58. minutě po rychlém protiútoku a přečíslení tři na dva prošel s míčem na noze Ratnakulay a když všichni čekal přihrávku na některého spoluhráče, Ratnakulay vypálil z hranice vápna a překvapil Arrasca. Stav 0:3 už byl pro hráče Guamu prakticky nedostižný, což se projevilo i na aktivitě. Hra se odvíjela dále v režii Sikkimu, který držel míč na svých kopačkách a soupeře prakticky k ničemu napouštěl. Utkání tak spělo ke svému závěru a když rozhodčí Ebony naposledy zapískal, propukla obrovská radost na straně Sikkimu, který se vcelku nečekaně dostal do finále šampionátu. Po debaklu 0:10 od Barmy na Sikkimy čeká finále se srejným soupeřem a hráči se těší, že se tento výsledek určitě nebude opakovat. Všichni mají na paměti mistrovství na Moravě před čtyřmu roky. Tehdy Morava vypráskala Barmu ve skupině 7:2, avšak ve finále jí podlehla 0:3. Příznivci Sikkimu doufají, že situace se může opakovat a historický titul poputuje k himálajským vrcholům. Barma je samozřejmě favoritem, ale favorit to nemusí mít snadné. Každopádně to v neděli bude zcela jiný zápas než ve skupině. Komise rozhodčích už nominovala  pro nedělní i sobotní zápas rozhodčí. Finále bylo svěřeno Galibierovi z Guadeloupu, zápas Bhútánu a Guamu o třetí místo povede U Wai Su z Barmy.

 

Barma - Bhútán  6:0 (3:0) /+1/

19. Ha Shan (Swi Nya) 1:0  
  20. Rao ŽK
32. Lu Tlap Lei (U Shan) 2:0 (př.kop)  
44. Di Wan (Ma Kchwei) 3:0  
  44. Sunar ŽK
  45. Kali ŽK
61. Po Srath (Swi Nya) 4:0  
  67. Tamang ŽK
75. Di Wan 5:0  
86. Su Wan 6:0  

Rozhodčí Atatonga (KIR) /1/, 678 diváků.

Barma: Ma Wan Lop 6 - Kyauk Lhat 6 (77. Kwa Sar), U Shan 8, Po Srath 7, Ha Shan 7 - Lei Ma So 6, Ma Hnyuj 5, Swi Nya 7 - Lu Tlap Lei 6 (67. Su Wan), Di Wan 8, Ma Kchwei 6 (72. Thaum Yan)

Bhútán: Sundeep 5 - Rao 5, Miresh 4, Gyatchen 5, Wadzong 5 - Sunar 5, Kali 5 (46. Badrinath 5), Jigme 4 (79. Tsherdup) - Longrisha 4, Linzian 4 (46. Tamang 4), Wangyak 5

Bhútánci do zápasu vstoupili se dvěma změnami a velkým respektem k soupeři, což bylo znát od úvodního hvizdu rozhodčího Atatongy. Hráči Barmy naopak od počátku působili suverénně vědomi si své mentální síly, ale nápadité kombinace dlouho nevedly k cíli. Z nemnoha šancí v úvodu stojí za zmínku střela U Shana z hranice velkého vápna, po které se Sundeep jen ohlídl. To Bhútánci ve středu pole tápali, přihrávky nedokázali dávat rychle od nohy a často tak o míč přicházeli. V 15. minutě se poprvé ocitl v nebezpečné pozici Lu Tlap Lei , který ač důrazně bráněn Mireshem, dokázal zakončit a míč jen těsně minul pravou tyč. V 19. minutě se hráči Barmy zaslouženě dočkali gólu. Po pěkné a rychlé kombinaci se Swi Nya dostal až k brankové čáře a přesným centrem našel úplně volného Ha Shana, který snadným halfvolejem otevřel skóre. Bhútánci se pokusili zvýšit aktivitu směrem dopředu a zkusili hru zjednodušit, ale ani nakopávané míče nepomohly. V pokutovém území kraloval vysoký U Shan, proti kterému neměl Longrisha ani Linzian šanci. Hráči Barmy poněkud polevili, ale jen zdánlivě, při zisku míče ihned hrozili smrtícími protiútoky. Po jednom z nich fauloval Di Wana Gyatchen a přímý kop U Shana šikovnou tečí nasměroval Lu Tlap Lei do opačného rohu branky bezmocného Sundeepa. V závěru poločasu se pak dočkal první branky v reprezentačním dresu Di Wan. Mladý útočník si naběhl na přesný centr Swi Nyaa a z voleje krásně trefil. Bhútánci ještě reklamovali ofsajd, ale záznam ukázal, že v žádném případě nebyl a Sunar za protesty dostal žlutou kartu. Pak ještě Kali nevybíravě srazil Lu Tlap Leie a šlo se do kabin.

Do druhé půle trenéři Bhútánu poslali dva nové hráče s cílem zahustit střed pole. Na hrotu zůstal osamocený Longrisha, který měl za úkol svou rychlostí motat hlavy hráčům soupeře. Longrisha ale toho moc nenamotal, prakticky se do žádného brejku nedostal, natož pak ke střele. Barma si i s více hráči soupeře ve středu pole dokázala poradit. Po hodině hry se po sérii rychlých přihrávek na jeden dotek dostal míč ke Swi Nyaovi, který uviděl zcela volného Po Sratha a bylo to už 4:0. Zoufalí Bhútánci začali ztrácet nervy a v 67. minutě musel Tamangovy zuřivé protesty krotit rozhodčí Atatonga žlutou kartou. Barma si hrála, co potřebovala, měnila rytmus hry a soupeři nedala prostor k nějakým nebezpečným akcím. Jediná střela na Ma Wan Lopa ve druhém poločase skončila asi sedm metrů vedle. Barmánci se hrou bavili a čtvrt hodiny před koncem po pěkné individuální akci vstřelil svůj druhý gól Di Wan. Ani to ale nebylo vše, pár minut před koncem se prosadil i jeden z dvojnásobných mistrů světa Su Wan, který využil špatné rozehrávky Mireshe a chytrým obloučkem přeloboval Sundeepa. Po zápase trenér Bhútánu Marantha ocenil výkon soupeře a poznamenal, že Barma hraje fotbal z jiné planety. Faktem je, že jeho mužstvo nenašlo na rychlé kombinace soupeře protizbraň a chybělo mu také více sebevědomí. Zejména od záložní řady se čekalo více, ale zklamal třeba i stoper Miresh, který si s Lu Tlap Leiem moc nevěděl rady a tentokrát nedokázal ani konstruktivně rozehrávat míč. Oba útočníci se k ničemu nedostali. V dresu Barmy opět skvělý výkon odvedl stoper U Shan, který je asi nejpříjemnějším překvapením sestavy. Poprvé dostal příležitost v základní sestavě talentovaný Di Wan a zahrál velmi dobře.  Záložní řadě kraloval Swi Nya, který dirigoval hru a dokázal přesně finálně přihrát. 

Na tiskové konferenci po zápase pak zástupci Východní zóny představili kandidaturu Guamu na MS 2022 a předběžně se o MS 2024 bude ucházet Barma nebo Sikkim. Představitelé Západní zóny pak kontrovali s kandidaturou Guadeloupu na MS 2024. A s největší pravděpodobností i uspějí vzhledem ke střídavému přidělování pořadatelství (rok 2024 je vyhrazen pro Západní zónu), takže kandidatura Sikkimu či Barmy se posune až na rok 2026.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz