Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » MS 2020 Mauritius

Zahájení MS - favorité nečekaně vyhořeli

publikováno 14.06.2020

Neděle 14. června se stala pro fanoušky z Mauritiu svátkem. Bylo zahájeno 17. Mistrovství světa v kopané, poprvé na Mauritiu. Pandemie sice omezila výrazně počet diváků na stadionech, ale díky ustupujícímu viru bylo povoleno na Národním stadionu celkem 1000 diváků a na menším stadionu ve Vacoas 700. Hned první den přinesl dvě velká překvapení, když oba favorité skupiny A podlehli svým soupeřům.

Bhútán - Mauritius 6:1 (2:1)  /-1/

  1. Aywarsturba ŽK
7. Linzian 1:0  
16. Rao (Linzian) 2:0  
  44. Crawley (Kwané) 2:1
51. Rao 3:1 (přímý kop)  
66. Miresh (Gyatchen) 4:1  
  67. Bullet ŽK
74. Rao 5:1  
81. Gyatchen 6:1  

Rozhodčí U Wai Su (BIR)  /0/,  1000 diváků.

Bhútán: Sundeep 5 - Rao 9 (87. Wadzong), Miresh 7, Gyatchen 7, Thagore 6 - Rajavanji 5, Kali 6, Jigme 7 - Longrisha 7, Linzian 8 (69. Sunar), Wangyak 6 (78. Badrinath)

Mauritius: Parkinson 2 - Aywarsturba 3, Bouvain 4, Verdi 3 (61. Lumbaba 4), Bullet 5 - Crawley 5, Rebet 3, Shashan 2 (74. Jaccob M´bubu) - Kwané 4, Jawwan 2 (81. Kaleh), Hu 4

Mauritius byl v utkání favoritem a na jeho vítězství se těšila tisícovka diváků, kteří měli to štěstí, že se dostali mezi vyvolené. Samotný zápas však začal hodně nečekaně. Už po pár vteřinách vystihl špatnou přihrávku Verdiho Linzian a jeho průnik zastavil Aywarsturba jen za cenu žlutého faulu. Bhútánci byli na koni a další útoky se valily na branku Mauritiu. V 7. minutě se aktivní Linzian vyhnul Bouvainovi i Aywarsturbovi a přízemní střelou otevřel skore. Parkinson se musel červenat, protože to nebyla nijak prudká střela. Bhútán pokračoval v nastoleném tempu a v 16. minutě Linzian přesným centrem našel Raa, jehož střela prošla Parkinsonovi mezi rukama. Po chvíli rozhodčí posoudil skluz Verdiho jak faul na žlutou, ale asistent po konzultaci přesvědčil hlavního, že šlo o čistý zákrok. U Wai Su se omluvil a kartu zrušil. Pak se hra poněkud vyrovnala a do několika náznaků šancí se dostal i Mauritius. Ale Sundeep kraloval v pokutovém území i v jeho okolí a suverénně zneškodnil několik cenrtů a včasnými výběhy zastavil i nadějně se rozvíjející akce Mauritijců. Kapituloval až v závěru poločasu, kdy unikl Kwané, přiťukl Crawleymu a Mauritius snížil. 

Do druhé půle nastoupil Mauritius s odhodláním zápas otočit, ale stačila chyba Shashana, Rao vystihl jeho zaváhání a řítil se od půlky na branku Parkinsona. Tam jej nedovoleně zastavil Verdi a samotný Rao přesnou střelou z přímého kopu zvýšill vedení Bhútánu na 3:1. To už byla hra Mauritiuzcela v troskách a hrálo se prakticky jen na jednu branku. Bhútánci měli dost šancí, ale obrana Mauritiu často se štěstím odolávala. V 66. minutě ale unikl Gyatchen Lumbabovi a jeho přihrávka na Mireshe byla výstavní, jakož i Mireshovo zakončení. Bullet pak dostal žlutou kartu za protesty, zdálo se mu, že Miresh stál v ofsajdu. V 74. minutě Rao završil hattrik, když se dostal po zaváhání celé obrany k míči a přesnou střelou asi z 22 metrů zvýšil na 5:1. To už se zápas v poklidu dohrával, ale Gyatchen ještě prošel až do vápna a ve skrumáži před brankou se k němu odrazil míč a Gyatchen ani nevěděl, jak se mu podařilo dostat míč do sítě. Vysoká prohra byla pro  diváky i samotné hráče Mauritiu pořádným šokem, ale výsledek zcela odpovídá průběhu. Bhútán hrál skvěle, hráči se dobře pohybovali, věděli o sobě a lehkostí zcela předčili těžkopádně hrající Mauritijce. Skvělý byl Rao, výborně hrál i Linzian, kterého trenéři stáhli v 69. minutě, když byl v krátké době několikrát faulován. Mauritius zklamal na celé čáře. Parkinson neměl svůj den, nejméně tři góly šly na jeho vrub. Také Verdi a Shashan kupili chybu na chybu a je s podivem, že je trenéři nevystřídali mnohem dříve. Snad jen Crawley a částečně Hu snesou trochu přísnější měřítko, ale to bylo na rozjeté Bhútánce zoufale málo.

 

Morava - Guam 2:3 (0:1)  /+1/

  39. Gakarisu (Aberdew) 0:1
  51. A. Buyam 0:2
63. Posledník (Nosek) 1:2  
82. Venoušek I. 2:2  
  90. Omuri (Ronaldo) 2:3
90. Amálka ŽK  

Rozhodčí Khambe (Sikkim)  /0/, 949 diváků.

Morava: Svitávka 4 - Parník 4, Dvořáček 5 (80. Venoušek I.), Posledník 6, Zesírka 3 (46. Nosek 5) - Krasík 5, Amálka 5, Hušbák 5 - Maršovský 5 (85. Marhoul), Puč 4, Bradlík 5

Guam: Arrasco 8 - R. Buyam 6, Dorong 5, Murray 6 (82. Tusinaahafa), Gakarisu 7 - Obalemi 5, A. Buyam 6, Loyobuami 5 - Aberdew 6 (84. Omuri), Ronaldo 7, Odény 5 (63. Garin)

O vačerní zápas byl opět velký zájem, zůstalo jen pár volných míst rezervovaných pro fanoušky z Moravy. Ti však raději zůstali doma a na Mauritius po problémech s vycestováním nakonec nejeli. Samotný zápas nezačal pro Moravany špatně. Brzy po zahájení se dostal do nadějné šance Maršovský, ale Arrasco byl připraven. Golman Guamu si počínal dobře i při dalších pokusech Hušbáka, Krasíka a opět Maršovského. Guamci, kteří hráli jen s jedním útočníkem, hráli ze zajištěné obrany a přes Aberdewa se snažili dostat do brejků. To se jim sice dlouho nedařilo, ale v dalším průběhu mírná převaha Moravy ochabovala a Guam se dostával o něco častěji před branku Svitávky. Ve 32. minutě měla Morava obrovskou šanci. Maršovský a Puč šli zcela sami na brankáře Arrasca. Maršovský dal Pučovi přesnou přihrávku před prázdnou branku, ale Pučovi se samou nervozitou zamotal míč mezi nohama a než se vzpamatoval, Arrasco mu míč sebral. A brzy na to přišel trest. Aberdew se dostal do brejku, počkal si na nabíhajícího Gakarisu, který zamířil přesně. Guam se dostal nečekaně do vedení. Do poločasu se zkoprnělým Moravanům nepodařilo dostat přes půlku a Guam v poklidu udržel vedení do přestávky.

Do druhé půle nahradil Nosek Zesírku, který měl velký podíl na vedoucí brance Guamu. Moravané začali lépe a Puč se dostal do výhodné pozice. Jenže neuvěřitelně z pěti metrů vysoko přestřelil a stav se nezměnil. Naopak se změnil na druhé straně. Alberto Buyam doslova opil rohlíkem Dvořáčka a lehce zvýšil vedení Guamu na 2:0. Teprve pak si Moravané začali vynucovat převahu v poli a častěji se dostávali na dostřel branky Arrasca. Ten ale měkolikrát vytáhl neuvěřitelný zákrok. V 63. minutě ale nestačil na přesnou hlavičku Posledníka po centru Noska. Převaha Moravy postupně gradovala, ale vždy chyběl kousek štěstí, nebo následovala špatná finální přihrávka, se kterou si obrana Guamu dokázala poradit. Až v závěru, kdy přišel na hřiště třetí útočník Venoušek, podařilo se Moravanům vyrovnat. A byl to právě Venoušek, který po dvou minutách pobytu na hřišti vystihl přihrávku soupeře a tvrdou ranou pod břevno skoroval. Zápas se chýlil ke konci a zdálo se, že oběma mužstvům docházejí síly a spokojí se s remízou. Jenže přišla 90. minuta. Dlouhý nákop Roberta Buyama doplachtil až před Svitávku, který se nedohodl s Parníkem a míč jenom vyrazil na volného Ronalda. Ten se neukvapil, přiťukl ještě volnému Omurimu, který byl na hřišti pár minut. Omuri poslal míč do skoro opuštěné branky a postaral se o druhé překvapení zahajovacího dne šampionátu. Amálka pak vztekle zakopl míč přes tribunu až někam do ulic a dostal žlutou kartu. Morava v zápase zklamala. Hráči nedokázali udržet stálý tlak, často ztráceli míče a byli na štíru se střelbou. Od Maršovského, který se stal podruhé nejlepším střelcem ligy Mauritiu, se čekalo rozhodně víc, mladý Puč trpěl při svém debutu nervozitou a zahodil největší šanci zápasu. V obraně vyhořel zkušený Zesírka a ani brankář Svitávka nepodal obvyklý výkon. Guam zahrál chytře. Nepustil Moravany do většího tlaku, obrana pokryla nebezpečného Maršovského, ve středu pole kraloval Ronaldo. Ten byl také u vítězné branky. Vítězství Guamu bylo možná šťastné, ale hráči z Pacifiku šli štěstí naproti a dočkali se odměny.

 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery