Úvod » Fotbal » Pohár FIFAC 2019 - 2020

Vikantice obhájily trofej

publikováno 22.05.2020

29. finále Poháru FIFAC se do historie zapíše jako jedno z nejdramatičtějších.V neuvěřitelné gólové přestřelce se nakonec radovali hráči z Vikantic, když zdolali barmský Falam až po prodloužení. Vikantice tak obhájily trofej, což se stalo teprve podruhé v historii - v devadesátých letech se to povedlo Bukovicím. Moravské celky tak co se týká počtu trofejí jednoznačně kralují, jedná se už o devátý pohár pro Moravu a po Bukovicích a Pekařovu se Vikantice staly třetím moravským týmem, který vlastní ve vitríně dvě cenné trofeje. Dalším dvojnásobným držitelem poháru je pak už jen bhútánské Paro.

Falam Tigres - Nova Vikantice 6:7 (2:2, 4:4)

  6. Masálek (Zesírka) 0:1
27. Min Taun (Ma Kchwei) 1:1  
  27. Masálek ŽK
  27. Dvořáček ŽK
29. Lu Tlap Lei (A Wei Kunj), př. kop 2:1  
  42. Puč (Pradi) 2:2
43. A Wei Kunj ŽK  
43. Kyauk Lhat ŽK  
44. Devalakuram ŽK  
44. Hnya Tlam ŽK  
53. Kyu Ho Lin (Riti) 3:2  
74. Riti (Min Taun) 4:2  
  80. Dvořáček (Kovařík) 4:3
  84. Patras 4:4
84. Ma Kchwei ŽK  
84. Ma Wan Lop ŽK  
93. Kyauk Lhat (Wa Kye Do) 5:4  
  96. Zesírka 5:5
  99. Kovařík (Puč) 5:6
  105. Kovařík (Zesírka) 5:7
114. Wa Kye Do 6:7  
  114. Zesírka ŽK

.Rozhodčí Drukpal (BHU) /5/. Hráno 21. 5. v Thimphu, 800 diváků.

Falam: Ma Wan Lop - Kyauk Lhat, Kyu Ho Lin, Wa Kye Do, Lu Tha - A Wei Kunj (43. Hnya Tlam), Min Taun, Ma Kchwei - Riti, Lu Tlap Lei (86. Do Si Kwa), Devalakuram (72. U Pho Dol)

Vikantice: Přibyl - Pailie, Dvořáček, Kundera, Zesírka - Pradi, Vosel, Patras - Masálek (76. Kovařík), Puč (106. Loužecký), Zuzánek (65. R. Koloc)

Zatímco finálový zápas stejných soupeřů před šesti lety rozhodl jediný gól, tentokrát připravila obě mužstva divákům atraktivní útočnou podívanou s gólovými hody. Hned ve 3. minutě se řítil na Přibyla Riti, ale zastavila ho píšťalka rozhodčího Drukpala, který tak odstartoval sérii kontroverzních výroků, protože o ofsajd se v žádném případě nejednalo - asistent přehlédl skloněného Pailieho na straně hřiště, který si zavazoval kopačku. O chvíli později ale na druhé straně stoperská dvojice Falamu neuhlídala Masálka, který po Dvořáčkově přesném centru hlavou poslal míč za záda Ma Wan Lopa. Od té doby se hrálo hodně otevřeně na obou stranách, ale postupně získával převahu Falam. Nejprve nebezpečně vyzkoušel Přibyla Riti, ale gólman Vikantic míč vyrazil. Na druhé straně z rychlého protiútoku mohl ohrozit Ma Wan Lopa Puč, ale Drukpal akci zastavil pro domnělou ruku vikantického útočníka, kterou ale nikdo neviděl. Aktivnější Falam se dočkal po necelé půlhodině hry, když si Ma Kchwei odstrčil Dvořáčka a naservíroval míč na nabíhajícího Min Tauna, který dělovkou překonal Přibyla. Vikantičtí reklamovali faul Ma Kchweie, ale gól platil a Dvořáček a po něm i horkokrevný Masálek obdrželi žluté karty. Vikantičtí na nekoncentrovanost doplatili hhned vzápětí. To stáhl Dvořáček za dres Min Tauna a hráči Falamu se dožadovali vyloučení moravského stopera. Drukpal však zůstal nad věcí a kartu neudělil. Nicméně z následného přímého kopu Lu Tlap Lei tečoval centr A Wei Kunje za bezmocného Přibyla a otočil skóre. Další vzruch nastal na konci poločasu, kdy po tvrdém souboji s Voslem zůstal na zemi A Wei Kunj, akce Vikantic ale pokračovala a po spolupráci s Pradim Puč snadno vyrovnal. Tygři už cítili velkou frustraci, navíc Drukpal udělil žlutou kartu ležícímu A Wei Kunjovi za simulování. Do té doby jeden z nejaktivnějších hráčů Falamu musel kvůli zranění vystřídat a v nastalém zmatku Drukpal exceloval dalšími kartami pro hráče Falamu. Ani ne po minutě na hřišti ji dostal také střídající Hnya Tlam, když prvním zákrokem zkosil nevybíravě Kunderu. Drukpal raději poločas ukončil, aniž nastavil jedinou minutu.

Po změně stran, kdy hráčům hlavy vychladly, začal lépe Falam a hned z prvního útoku zachránilo Přibyla po ráně Lu Thy břevno. O chvíli později zakouzlil s míčem Riti a přesnou přihrávkou namazal Kyu Ho Linovi na krásný gól - Přibyl se po jeho ráně k tyči ani nestačil složit na zem. Unaveného Zuzánka v dresu Vikantic pak nahradil Rudolf Koloc, který hru svého mužstva rozhýbal a začalo se blýskat i před brankou Ma Wan Lopa. Asi největší šanci na vyrovnání spálil Masálek, ale po zaváhání Wa Kye Do nedokázal prostřelit dobře postaveného Ma Wan Lopa. Čtvrt hodiny před koncem ale udeřilo na druhé straně. Min Taun poslal přesnou přihrávku za obránce a nabíhající Riti tentokrát nezaváhal a poslal Falam do dvougólového vedení. Vikantice musely reagovat - za nervózně hrajícího Masálka přišel Kovařík a brzy se radoval z gólu. Ten ovšem neplatil, podle verdiktu Drukpala si Kovařík v souboji s Ma Wan Lopem počínal nedovoleně. Vikantice nicméně pokračovaly v aktivní hře a deset minut před koncem po centru Kovaříka Dvořáček krásnou ránou z voleje do šibenice vykřesal naději. O čtyři minuty později napřáhl z velké dálky Patras a lehce tečovaný míč změnil směr - Ma Wan Lop byl bezmocný. Vyrovnaný výsledek vydržel až do konce normální hrací doby, V závěru ještě Drukpal přehlédl žlutý faul Vosla na Ritiho, ale k žádným potyčkám už nedošlo.

Ve strhujícím prodloužení začali lépe Tygři, kteří se brzy otřepali z frustrace poté, co přišli o nadějné vedení. Neúnavný Kyauk Lhat zatáhl míč na pravé křídlo, narazil si nečekaně s nabíhajícím stoperem Wa Kye Do a z úhlu ranou pod břevno zaskočil Přibyla. Radost Falamu ale netrvala dlouho. Zesírka se protáhl po změně po levé straně a rovněž ranou z úhlu nedal šanci pro změnu Ma Wan Lopovi. O chvíli později rychlonohý Puč našel nabíhajícího Kovaříka, kterého obrana Falamu marně stíhala a Ma Wan Lop lovil míč ze sítě pošesté. Falam v tu chvíli hrál neorganizovaně a nechával Vikanticím až příliš prostoru. V nastavení prvního prodloužení se kolem Wa Kye Do prosmýkl Kovařík a stal se hrdinou utkání, když podél Ma Wan Lopa vstřelil svůj druhý gól. Tygři se ale nevzdávali a ve druhém prodloužení soupeře zatlačili. To už Vikantice hrály jen na jediného útočníka, když přišel posílit obranu Loužecký, který nahradil vyčerpaného Puče. Falam vrhl vše do ofenzívy, jedině Kyu Ho Lin na půlce hlídal Kovaříka. V 114. minutě vykřesal naději kuriózním gólem Wa Kye Do, který se snažil blokovat odkop Zesírky. Zesírka ale nastřelil obránce Falamu tak nešťastně, že míč obloukem doletěl do sítě překvapeného Přibyla. Zesírka reklamoval nedovolené bránění a Drukpal jen vytáhl žlutou kartu. V hektickém závěru hráčům obou týmů ubývaly síly, přesto ještě mohl Falam vyrovnat. Střelu U Pho Dola ale vykopl z brankové čáry Dvořáček. Vikantice i za cenu zdržování, které už Drukpal ani netrestal, nakonec vedení uhájily až do závěrečného hvizdu rozhodčího a opět po roce se radují z cenné trofeje.

Skvělý zápas bohužel nezvládl domácí arbitr Drukpal, dopustil se až příliš špatných rozhodnutí, nicméně chyby rozděloval na obě strany. Hvězdou večera se stal střídající Kovařík, který poprvé dostal v Poháru FIFAC více prostoru a odměnil se dvěma rozhodujícími góly. Výborně zahrál také nenápadný Patras, Přibyl si odchytal svoje i přes šest inkasovaných gólů. V dresu Falamu se líbil rychlonohý útočník Riti, velké penzum práce odvedl také Min Taun ve středu pole. Obránci zahráli dobře co se týká ofenzívy, při bránění občas nechávali soupeři příliš mnoho prostoru. Vikantice sice nebyly lepším týmem, ale předvedly nevídaný obrat a pohár si jistě zaslouží.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery