Úvod » Basketbal

Finále - mistrem světa je Aljaška

publikováno 26.01.2020

Tahiti - Aljaška 78:81 (19:24, 37:45, 59:63)  /5-5/

Body: Jean Gauguin 15, Apetaapaate 14, Moha a Holubec 12 - Owamaya 20, Fullogh 13, Green 11. Nejlepší hráči: Apetaapaate 3,5 - Owamaya 4,5. Celkem 24,5 (14:10,5). 4444 diváků, hráno ve Wa.

Finálový zápas ve vyprodané hale ve Wa přinesl urputný a místy nadměrně tvrdý boj, ve kterém dominovaly obrany. Tahiťané měli sice větší podporu v hledišti, ale od začátku se lépe dařilo Aljašce. Začátek byl oboustranně nervózní, po třech minutách vedla Aljaška 4:0 zásluhou dvou úniků Fullogha. Pak se sice podařilo Tahiťanům dostat se na chvíli do vedení 6:4, ale to bylo naposledy, kdy Tahiti vedlo. Pak už se přestalo týmu z Oceánie dařit a Aljaška šňůrou 12 bodů získala dvouciferné vedení. To se sice podařilo Tahiťanům zmírnit, ale po deseti minutách vedla Aljaška o 5 bodů. Podobný průběh měla i druhá čtvrtina. Tahiti přešlo na kombinovanou obranu a skore se postupně snižovalo. Na chvíli se podařilo i vyrovnat, ale závěr druhé čtvrtiny opět patřil Aljašce. V první půli se činil zejména Owamaya, který dal za poločas 16 bodů. Druhá půle začala opět lépe pro Aljašku, která své vedení zvýšila až na rozdíl 11 bodů, ale do konce čtvrtiny se podařilo Tahiťanům snížit a 10 minut před koncem byl rozdíl jen čtyřbodový. Podobně tomu bylo i v poslední čtvrtině. Zpočátku dominovala Aljaška, které vycházely zejména doskoky v obraně a dobře hrající Green přidal i několik čistých bloků. Ale v závěru, kdy se vyfauloval Fullogh i Owamaya, Tahiťané vycítili příležitost a postupně ukrajovali z vedení Aljašky bodík po bodíku. Klíčový okamžik nastal dvě minuty před koncem, kdy se podařilo Holubecovi snížit trojkou na rozdíl dvou bodů. Pak vypíchl míč Moha a šel sám na koš. Napoprvé nedal a při doskoku mu byl k nevoli hráčů i diváků odpískán útočný faul. Z protiútoku pak Green zvýšil na 78:74, po chvíli přidal tentýž hráč ještě proměněné šestky a minutu před koncem byl rozdíl šestibodový. Phillippe Gauguin sice ještě snížil trojkou s faulem a proměněným trestným hodem na rozdíl dvou bodů, ale poslední slovo měl Whiteshark, který proměněnou šestkou stanovil konečný stav 81:78. O urputnosti boje svědčí i poměr faulů 27:25, a to ještě rozhodčí v závěru připustili tvrdší hru. Aljaška byla o kousek lepší, vedla prakticky po celý zápas a titul se tak stěhuje na sever amerického kontinentu. Paradoxně sice v hodnocení užitečnosti měla ,mnohem méně bodů než Tahiti, ale v celkovém součtu bodů prostě byla úspěšnější. Ve druhé půli bodovali do ratingu užitečnosti pouze dva hráči - Green a Killbill.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery