Úvod » Basketbal

Čtvrtfinále

publikováno 20.12.2019 (aktualizováno 22.12.2019)

Ve čtvtfinále skončil sen domácího týmu Ghany o obhajobě titulu mistra světa. Ghana podlehla týmu Tahiti a zahraje si jen o 5. až 8. místo. Ve druhém čtvrtfinále hraném ve Wa postoupil další tým z Pacifiku Nauru, který ve vyrovnaném utkání zdolal Bhútán zlepšeným závěrem. V utkáních hraných v Ga nejprve Morava dokázala zdolat Guadeloupe, večerní zápas pak přinesl zklamání fanouškům Burkiny Faso, jejichž tým po výborné první půli neodolal tlaku tvrdě hrajícím hráčům Aljašky a boje o medaile tak Burkiňanům utekly.

Ghana - Tahiti 71:93 (9:25, 31:47, 49:65)  /5-5/

Body: Baba 13, Inkom 12, Asare 10 - Moha 24, Raparateha 18, J. Gauguin 16. Nejlepší hráči: Inkom 3,5 - Moha 5. Celkem 27,5 (12,5:15). 4444 diváků.

Do posledního místečka zaplněná hala očekávala první čtvrtfinále, ve kterém Ghana měla vykročit za obhajovou titulu. Ale domácí tým začal hodně nervózně. Po prvním koši, který dal Adeba, přidali domácí další bod z trestného hodu až v 5. minutě. První čtvrtina se Ghaně vůbec nevydařila, prohrála ji rozdílem 16 bodů, když hráči dokázali nastřílet pouhých 9 bodů. 16bodový rozdíl se do poločasu nezměnil, přestože Tahiťané poněkud polevili v tempu. Ghana ale měla špatnou střelbu a útočné doskakování prakticky neexistovalo. Také druhý poločas začal obdobně. Tahiti poněkud zvýšilo náskok, ale domácí po třech čtvrtinách opět stáhli na 16bodový rozdíl. Až v závěrečné čtvrtině Ghana přidala na důrazu v obraně a konečně hrála to, co se pod ní očekávalo. Stáhla rozdíl na 8 bodů, ale pak se vyfauloval nejlepší hráč Inkom a Tahiťané v závěru opět náskok zvýšiili na 16 bodů. V poslední minutě Přidal Phillippe Gauguin dvě trojky v rozmezí několika vteřin a stanovil konečný stav 71:93. Ghana podala tentokrát asi nejslabší výkon za celý průběh MS. Hráče svazovala nervozita, nedařila se střelba ani doskakování, hráči se v přílišné snaze dopouštěli někdy nečekaných ztrát. Tahiťané brzy našli svou tvář, hráli v pohodě a zaslouženě si vybojovali postup do semifinále.

 

Nauru - Bhútán 95:85 (24:16, 46:46, 63:62)  /5-5/

Body: Daoteanavu 28, Kilowatt 16, J. Oex 15 - Yashaling a Danchuk 15, Chungcho 14. Nejlepší hráči: Daoteanavu 5 - Yashaling 3,5. Celkem 28 (16:12). 3205 diváků.

Další čtvrtfinále znamenalo další postup týmu z Pacifiku do semifinále. Nauřané začali zostra, po dvou minutách vedli 11:0 a trenér Bhútánu si poprvé vybral oddechový čas. Bhútánci sice zlepšili obranu, ale po Pindrupově úspěšné střele na další koš čekali až do páté minuty. Pak se chytil trojkou Chungcho a rozdíl se ustálil na osmi až deseti bodech. Ale pak už začal řádit Daoteanavu a Nauru zvyšovalo náskok. Do 13. minuty nasázel 20 bodů, pak si šel odpočinout a Bhútánci toho využili. Do poločasu se jim, podařilo vedení soupeře zlikvidovat a do kabin se šlo za nerozhodného stavu. Ve druhé půli se oba týmy přetahovaly o každý bod. Vedení se několikrát překulilo z jedné strany na druhou a po třech čtvrtinách vedlo Nauru o jediný bod. V dramatickém závěru nejprve zásluhou přesné mušky Chungcha Bhútán odskočil na 74:79, ale vzápětí za Nauru J. Oex otočil na 80:79. Pak se Chungcho dopustil pátého faulu a Bhútánci čtyři minuty nedokázali skorovat. Nauřané postupně vedli 84:79 a 90:85. Pětibodové vedení platilo do poslední minuty, pak Bhútánci zkoušeli taktickými fauly dostat se k míči, ale Nauřané z trestných hodů stanovili konečný výsledek 95:85. Nauru se v semifinále střetne s Tahiti, takže Oceánie má zajištěné místo ve finále.

 

Morava - Guadeloupe  106:71 (27:16, 51:44, 72:58) /5-5/

Body: Práskal 25, Smejk 16, Netopýr 13 - Lamarche 19, Parin 15, Degen 12. Nejlepší hráči: Práskal 6,5 - Lamarche 4,5. Celkem 23,5 (13,5:10). 2010 diváků.

Hráči Moravy před zápasem dostali podporu v podobě příjezdu fanoušků, zejména pak manželek a přítelkyň, Šoustalíkovi navíc kromě přítelkyně přijela i manželka. A tým s orlicí na dresu začal velmi dobře, zásluhou dobrého doskakování a střelby vysokých hráčů vedl po pěti minutách 15:6. Moravané dobře bránili, což se nedá říci o hráčích Guadeloupu, kteří soupeři nechávali až příliš prostoru k pohodlné střelbě. Nebylo tedy divu, že na začátku 2. čtvrtiny po střele Deblína vedla Morava už 30:16. Teprve pak Guadeloupe zlepšil střelbu, Degen dvěma trojkami v krátkém čase tým nabudil k větší bojovnosti a ztráta se začala snižovat. Moravanům pomohl výborně hrající Práskal, který v pravý čas přesnou střelbou odvrátil obrat, v poslední minutě navíc i proměněnými šestkami pomohl týmu odskočit na poločasový stav 51:44. Úvod druhé půle byl hodně nervózní, Guadeloupe brzy snížil na dva body, pak ale Senguin nevybíravě atakoval Deblína a strhla se potyčka a následný zmatek u stolku časoměřičů, kdy se rozhodčí dlouho dohadovali o trestech. Nakonec Senguin dostal technickou chybu, Deblín s tržnou ránou musel odstoupit. Morava i bez svého klíčového pivota dokázala situaci využít, když po patnáctibodové šňůře na konci třetí čtvrtiny odskočila na dvojciferný rozdíl. Naopak rozhození Guadeloupané úplně odpadli střelecky, navíc nestačili ani bránit. Moravanům se naopak rozstříleli střelci z perimetru, zejména čerstvý Sysel měl neomylnou ruku, a když se přidal i Smejk s Šoustalíkem, bylo rozhodnuto. Nejlepším hráčem byl Práskal, který dosáhl na double-double. Kromě výborné střelby dokázal také nahradit zraněného Deblína pod košem. Guadeloupe se v závěru nezmohl na nic, posledních pět minut nedal ani bod a nakonec odešel s debaklem. Moravský sen o medaili tak bude pokračovat semifinálem proti Aljašce.

Burkina Faso - Aljaška  90:114 (29:26, 54:47, 74:77) /6-6/

Body: Guira 19, Traoré 15, Louis Sanogo 13 - Green 19, Killbill a Whiteshark 17. Nejlepší hráči: Guira 4,5 - Jameson 4,5. Celkem 29,5 (14,5:15). 2222 diváků.

Večerní zápas byl opět beznadějně vyprodán zejména zásluhou fanoušků Burkiny Faso, kterých přijelo tolik, že se všichni do haly nevešli. Spousta jich zůstalo ale fandit, tancovat a zpívat před halou, takže děti v Ga ani nemohly spát, tolik hluku ospalé městečko dlouho nezažilo. Burkiňané opět začali v obrovské tempu, soupeř se ale dokázal přizpůsobit, když využíval ne zrovna důraznou obranu Burkiny na střelbu z větší vzdálenosti. Přesto Burkina většinu první i druhé čtvrttiny těsně vedla, nejvíce v 19. minutě po smeči Traorého, který zvyšoval na 53:45. Třetí čtvrtina byla dlouho vyrovnaná, pak ale "domácí" udělali několik zbytečných ztrát a soupeř trestal. Jameson, který přišel z lavičky, se uvedl trojkou, po chvíli byl při další úspěšné trojce faulován a po proměněné šestce nastartoval obrat ve skóre. Hráči Burkiny znervózněli a začali střílet z nepřipravených pozic, nepomohl ani oddechový čas a po další trojce Greena už Aljaška vedla 77:69. Pak sice ještě vykřesali naději Louis Sanogo a Bifukwu, ale do závěrečné čtvrtiny šla Aljaška stále s těsným náskokem. Na začátku poslední čtvrtiny ale opět hráči Burkiny chybovali, navíc měli i trochu smůly, že se míč po neúspěšných střelách odrazil většinou do míst, kde stáli hráči soupeře. Ti trestali z rychlých protiútoků a brzy vedli o deset bodů. Pět minut před koncem zvyšoval výborně hrající Jameson na 100:89 a Burkina už neměla síly na odpověď. V poslední pětiminutovce nedala koš ze hry, připsala pouze bod, naopak Aljaška soupeře nešetřila a přidala další body. Rozdíl je asi vyšší, než by si většinou vyrovnané utkání zasloužilo, ale Aljaška vyhrála zaslouženě, ve druhé půli byla lepším týmem s větší procentuální úspěšností střelby i lepším doskakováním. Burkina po dobrém úvodu šampionátu nakonec na medaile nedosáhne, zanechala ale celkově sympatický dojem.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz