Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » Basketbal

2. den MS

publikováno 10.12.2019

V pondělí 9. prosince byla rozehrána skupina B, kterou hostí nová hala v městečku Ga. Magnetem 1. kola byl africký souboj mezi Zanzibarem a Burkinou Faso, ale ještě předtím se střetl výběr Moravy s Kuvajtem. 
Moravané začali proti málo známému soupeři velmi dobře a po šesti minutách vedli 25:10, když se činil zejména nejlepší střelec minulého MS Deblín spolu s rozehrávačem Jeřábkem. Kuvajťany držel zejména hbitý Al Nasral, přesto první čtvrtinu i začátek druhé Morava ovládla. Pak ale Kuvajťané přitvrdili v obraně, Moravané přidali několik zbytečných ztrát a brzy bylo skóre srovnáno. Úvod třetí čtvrtiny byl opatrnější, oba týmy myslely více na obranu, a tak body nepřibývaly, přesto hráči Moravy po třetí čtvrtině odskočili na šest bodů. To už ale Deblín se čtyřmi chybami odpočíval, ale Netopýr, který jej pod košem nahradil, zvládl svoji roli brilantně. Kuvajťanům se ale rozestřílel Al Hamzah, který spolu s Al Ghasimem byl nejvíce vidět u obratu skóre a tři minuty před koncem Kuvajt šel poprvé do vedení. Trenér Orobinec si vzal time-out a nečekaně poslal do hry zkušeného Práskala, který zůstal celý zápas kvůli střevním problémům jen na lavičce. Práskal se uvedl dvěma trojkami po sobě a minutu před koncem bylo vyrovnáno. V dramatickém závěru Morava ubránila o jeden útok víc a po střele Ruprechta se závěrečnou sirénou vybojovala důležité vítězství. 
V africkém souboji byl Zanzibar mírným favoritem, Burkina Faso naopak měla výraznou podporu fanoušků, kteří to do Ga neměli daleko. Zanzibar začal lépe, dobře bránil a v první čtvrtině povolil soupeři jen 13 bodů. Také v úvodu druhé čtvrtiny Zanzibarci drželi zhruba desetibodové vedení, ale závěr poločasu nezvládli. Několikrát ztratili míč a hráči Burkiny trestali. Guira v poslední vteřině trefil koš téměř z poloviny hřiště a snížil na jediný bod. Burkina Faso měla výborný nástup do třetí čtvrtiny. Hráči přidali na pohybu a zejména střelba se rapidně zlepšila, Zanzibarci nedokázali reagovat a brzy prohrávali dvojciferným rozdílem. V poslední čtvrtině ale hráčům Burkiny odešla střelba a Zanzibar začal ztrátu stahovat. Dvě minuty před koncem už to bylo jen o dva body. Závěr ale Burkina zvládla výborně, výborný Nikiema kromě dvou trojek proměnil i všechny šestky a pomohl svému týmu k cennému vítězství. Nikiema si připsal double-double a byl vyhlášen hráčem zápasu, double-double zaznamenal také Louis Sanogo za 15 bodů a deset asistencí. Zanzibar postrádal vůdčí osobnost, nejvíce vidět byli Wagouma a Mwariwari, ale chladný výkon na nadšení hráčů soupeře nestačil.
Ve večerním zápase byl favoritem tým Tahiti, který na MS startuje počtvrté v řadě, zatímco Bhútán po velmi dlouhé době. Rozdíl ve zkušenostech ale nebyl vůbec znát, Bhútánci se soupeře nezalekli, hráli zodpovědně v obraně a trpělivě v útoku, zbytečně nechybovali a první čtvrtinu vyhráli o čtyři body. Tahiťané vývoj otočili v polovině druhé čtvrtiny, když několikrát ubránili útok soupeře a zásluhou dobré střelby zejména Mohy šli do těsného vedení. Bhútánu pak vyšel vstup do třetí čtvrtiny, kdy po sérii trojek soupeři odskočil. Tahiťané znervózněli a přestala se jim dařit střelba z perimetru, navíc přidali několik ztrát a Bhútán tvrdě trestal. Jen za třetí čtvrtinu nastřílel neskutečných 39 bodů a prakticky rozhodl zápas. Poslední čtvrtinu Bhútánci zvládli takticky bezchybně a mistra světa z roku 2015 porazili až nečekaně hladce. Pochvalu zaslouží oba rozehrávači Keshen a Danchuk, kteří ač malého vzrůstu, dokázali se prosadit průniky pod košem i střelbou z dálky. Pod košem svou roli dobře zvádl Wangling a jen jeden doskok mu chyběl k double-double. Tahiťanům zahrál nejlépe Moha, výkonem ale zůstal osamocen, nedařila se střelba z pod koše, oba pivoti Ukuafaopata a Apetaapaate zaznamenali dohromady pouze třináct bodů. Moc se neprosadili ani bratři Gauguinové, jediný Jean nastřílel více než 10 bodů.

Morava - Kuvajt  99:97 (29:21, 53:51, 73:66) /6/

Body: Deblín 21, Netopýr 15, Jeřábek a Ruprecht 13 - Al Ghasim 20, Al Hamzah 19, Al Hamar 16. Nejlepší hráči: Deblín 4,5 - Al Ghasim 3,5. Celkem 29,5 (16:13,5). 1747 diváků.

Zanzibar - Burkina Faso 83:86 (23:13, 43:42, 59:74) /5/

Body: Darsalam 15, Wagouma a Mamutti 12 - Nikiema 21, Louis Sanogo 15, Dayo 13. Nejlepší hráči: Wagouma 3,5 - Nikiema 4,75. Celkem 26,5 (13:13,5). 2011 diváků.

Tahiti - Bhútán  88:107 (22:26, 46:45, 63:84) /6/

Body: Moha 24, Holubec 14, Jean Gauguin 12 - Keshen a Wangling 17, Danchuk 15. Nejlepší hráči: Moha 6 - Keshen 3,5. Celkem 27,5 (13,5 - 14). 1886 diváků.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz