Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » Basketbal

Mistrovství světa zahájeno

publikováno 09.12.2019 (aktualizováno 12.12.2019)

V neděli v pravé poledne byl slavnostním ceremoniálem zahájen 29. světový šampionát v basketbalu v severoghanském městě Wa. O hodinu později vhodili rozhodčí první rozskok mezi týmy Ghany a Guadeloupu. Domácí tým podporovaný vyprodaným hledištěm renovované haly nestačil na reprezentaci z Karibiku a po vzrušujícím boji podlehl o 11 bodů. V dalších zápasech byly výsledky jasnější a rozhodlo se prakticky už v úvodu. Z prvního vítězství se radovaly týmy Aljašky a Nauru.

Ghana - Guadeloupe 98:109 (27:24, 55:54, 76:84)  /6-6/

Body: Ayewa 24, Asare 23, William 10 - Vardoux 23, Bouvard 15, Degen a Holasec 13. Nejlepší hráči: Ayewa 6,5 - Vardoux 4,75. Celkem 31 (16:15). 4444 diváků, vyprodáno.

Zápas začal lépe domácí tým, který začal trojkou Inkama po 12 sekundách. V dalším průběhu se podařilo získat Ghaňanům sedmibodový náskok v 6. minutě, ale hráči Guadeloupu také díky přesné mušce Bouvarda skore srovnali. Po celý první poločas byla hra velmi vyrovnaná, několikrát se skore otočilo, ale mírně navrch měla častěji Ghana. Do druhé půle však lépe vstoupil Guadeloupe. Po čtyřech minutách už vedl o 12 bodů. Rozstřílel se Vardoux a také Holasec, hráč s českými kořeny. Ghaňané se nenechali zahanbit a tak se v těchto chvílích hrál oboustranně výborný basketbal. Po třech čtvrtinách vedl Guadeloupe o 8 bodů a vypadalo to stále pro domácí nadějně. Ale začátek poslední části hry znamenal opět zvýšení vedení soupeře, po třech minutách to bylo opět o 14 bodů. Pět minut před koncem dokonce o 17 a s tím už se moc nedalo dělat. Minutu před koncem sice snížil Ayewa na rozdíl šesti bodů, ale vzápětí proměnil Holasec trojkový pokus a prakticky bylo rozhodnuto. V poslední sekundě ještě Holasec košem s faulem a proměněnou šestkou stanovil konečný výsledek. Guadeloupe zvítězil zaslouženě. Brzy po začátku se mu podařilo zastavit nápor Ghany, srovnat skore a po změně stran byl lepším týmem.

Fidži - Aljaška 91:119 (15:37, 36:65, 68:99)  /6-6/

Body: Sovasova a Kakalavosa 15, Sisanana a Tikokoti 14 - Hungrydog 16, Berry, Wahina a Green 15. Nejlepší hráči: Sovasova 3 - Berry 4,5. Celkem 29,5 (14:15,5). 2646 diváků.

Aljaška se pustila do soupeře z Oceánie od začátku naplno. Po třech minutách vedla 14:2 a rozdíl se neustále navyšoval. Hráči z Aljašky hráli v pohodě, dařila se jim střelba ze všech pozic a kralovali i při doskocích. Zejména Berry a Ferguson měli téměř stoprocentní střelbu. Není divu, že po první čtvrtině byl stav 37:15. Ve druhé čtvrtině sice hráči Fidži zlepšili střelbu a měli i několik útočných doskoků, ale i tak se rozdíl ve skore stále zvyšoval a v 19. minuě dosáhl na hodnotu 30 bodů. Ve třetí čtvrtině viděli diváci oboustranně útočné pojetí prakticky bez obran. Skore této části hry bylo 32:34 a do stovky chyběl Aljašce jediný bod. Toho dosáhl Whitehawk po pár sekundách čtvrté čtvrtiny, když proměnil jednu ze dvou šestek. V poslední části hry, kdy za Aljašku kromě Greena hráli vesměs hráči z lavičky, se rozdíl už nezvyšoval a v pohodě hrající Aljaška dovedla zápas k bezpečnému 28bodovému vítězství. Od Fidžanů jsme určitě čekali víc, ale nechali se zaskočit nástupem Aljašky a pak už se nedokázali dostat do zápasu. Aljaška potvrdila formu z kvalifikace a získala bezpečné vítězství. Měla vyrovnaný kádr, osm z deseti hráčů mělo dvouciferý počet bodů. U Fidži bylo dvouciferné skore u pěti hráčů.

Srí Lanka - Nauru 64:93 (10:15, 23:42, 40:70)  /5-5/

Body: Malihi 13, Thangeswaran 11, Varanasvanal 10 - Obqo 19, Akwibwanwrz 15, Narogomodu 14. Nejlepší hráči: Malihi 3 - Obqo 4,5. Celkem 23,5 (10:13,5). 2314 diváků.

Poslední zápas prvního dne byl nejslabší z celého programu. A to hlavně díky hráčům Srí Lanky, kteří od začátku nestačili a jen pomalu se dostávali do tempa. Po pěti minutách byl na ukazateli skore nelichotivý stav 0:3, když všechny tři body dali Nauřané z trestných hodů.  Po deseti minutách byl stav 10:15. V dalším průběhu se dříve dostali do tempa hráči Nauru, kteří po poločase vedli o 19 bodů. Zásluhu na tom měli zejména Narogomodu a Kilowatt, v obraně získal dost míčů  i Oex. Druhá půle měla podobný průběh. Srí Lanka sice dokázala snížit na rozdíl 15 bodů, ale po třech čtvrtinách to bylo už o 30. Střelecky se chytil Obqo, který zaznamenal čtyři trojky a další body přidal  z trestných hodů. Poslední čtvrtina přinesla bezstarostnou hru na obou stranách. Bylo vidět, že zápas je rozhodnut a tak oba týmy šetřily síly. Diváci v závěru hráče odměnili pískotem a dost jich odešlo ještě před závěrem. Na zaslouženém vítězství Nauru to pranic nezměnilo, Nauřané získali důležité vítězství.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz