Úvod » Basketbal

Kvalifikace MS - Západní zóna

publikováno 30.11.2019

Kvalifikace Západní zóny proběhla rovněž ve dvou fázích. V první fázi, která se hrála už na jaře, bylo rozděleno 16 týmů podle jednotlivých kontinentálních podzón a podle pořadí v šampionátech do čtyř turnajů. V prvních dvou se střetly týmy ze 4. - 11. místa MIO. Skupina A se odehrála na Maledivech. Domácí byli mírnými favority a svou roli potvrdili. Vyhráli bez porážky před Madagaskarem, Timorem a Andamany. Druhá skupina,hranách na Seychelách, byla vyrovnanější. Seychely sice porazily Komory 107:96 a vysoko 115:72 Reunion, ale v posledním zápase narazily na Vánoční Ostrov. Ten po očekávané výhře nad Reunionem podlehl Komorám a před posledním zápasem ztrácel na domácí ve skore 30 bodů rozdílu. Seychelám tedy stačilo prohrát o 14 bodů, ale v dramatickém závěru ztratily nadějně se vyvíjející zápas a podlehly o 17, čímž se na vedoucí pozici dostal právě Vánoční ostrov. Také třetí Komory měly stejný počet bodů, ale o dost horší skore. Reunion nestačil a bez vítězství skončil poslední. 

Skupina C a D patřila týmům z Afriky a Karibiku, k nim byl ještě dosazen Mauritius, jako poslední tým z MIO. Ten se dostal do skupiny C, která se hrála v Lesothu. Mauritius v prvním kole podlehl Lesothu 82:105. Ve druhém zápase pak překvapivě porazil Antiguu 85:81. Po dvou kolech měly všechny čtyři týmy stejný počet bodů. V posledním kole tedy hrálo velkou roli skore. Vše se rozhodlo v zápase Kajmaní ostrovy - Mauritius, které Mauritijci hrubě nezvládli a po drtivé prohře 45:102 obsadili poslední místo. Kajmanci si díky lepšímu skore vybojovali postup před Lesothem, Antiguou a Mauritiem. Skupinu D uspořádaly Bermudy, které roli favorita zvládly bez porážky. Domácí nechali za sebou jak Haiti, které porazili 96:82, tak oba africké účastníky - třetí Džibuti i čtvrté Pobřeží Slonoviny.

Ve druhé fázi se čtveřice postupuijících střetla se čtveřicí, která byla nasazena přímo do této části kvalifikace.Tedy Indonésií, Srí Lankou, Aljaškou a Svazijskem, Obě skupiny se hrály ligovým způsobem doma - venku. 

Skupina A se vyvíjela hodně zajímavě a byla nebývale vyrovnaná. Po první polovině vedly Maledivy s třeti výhrami před trojicí Srí Lanka, Vánoční ostrov a Indonésie, které měly po jedné výhře a dvou prohrách. Odvety se však Maledivcům vůbec nevydařily a už nedokázali zvítězit ani v jednom zápase. Ostatní týmy si body podělily a tak došlo ke kuriozní situaci, kdy měly všechny čtyři týmy po třech vítězstvích a třech porážkách. Díky nejlepšímu skore se z postupu raduje Srí Lanka, která porazila Maledivy 111:81, pak Vánoční ostrov 84:65 a ani závěrečná prohra s Indonésií 88:107 na postupu nic nezměnila.

Skupina B měla jeniného suveréna - Aljašku. Ta zvítězila ve všech šesti zápasech a zaslouženě se raduje z postupu. Aljaška po druhém místě v Karibském mistrovství dosáhla dalšího úspěchu a potvrdila vzestup basketbalu v zemi. Druhé Bermudy, třetí Kajmaní ostrovy a poslední Svazijsko na Aljašku nestačily. Celkový rozdíl +112 ve skore svědčí o suverénní nadvládě Aljašky.

 

Na MS tedy postupují: 

Mistr světa a pořadatel:                           Ghana

Vítěz MIO:                                                Zanzibar

Vítěz Karibského mistrovství:                  Guadeloupe

Druhý z  Mistrovství Afriky: *                   Burkina Faso

Vítěz kvalifikace A:                                  Srí Lanka

Vítěz kvalifikace B:                                  Aljaška 

* mistrem Afriky je rovněž Ghana, proto bylo rozhodnuto o postupu Burkiny Faso.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz