Úvod » Basketbal

Kvalifikace MS v basketbale 2019 - Východní zóna

publikováno 27.11.2019

V říjnu a listopadu proběhla kvalifikace na nadcházející MS, které v prosinci uspořádá Ghana, úřadující mistr světa. Ve Východní zóně se kvalifikace zúčastnilo 25 reprezentací a pouze tři se nakonec mohly radovat z postupu.

V první fázi byla mužstva vylosována do pěti pětičlenných skupin, které se odehrály v Tahiti, Andořře, Fidži, Nepálu a Kuvajtu. Do druhé fáze pak postupovali pouze vítězové.
Skupinu A suverénně a podle očekávání ovládlo domácí Tahiti. Mužstvo, které na minulých dvou MS pokaždé postoupilo až do semifinále, nemělo konkurenci a vyhrálo s celkovým skóre +173 před druhým Mongolskem. To prohrálo již v prvním zápase s Tahiti 61:89 a ani následující tři vítězství nestačila než na 2. nepostupové místo.
Skupina B hraná v Andořře la Vella měla z větší části evropské složení, kromě domácích ještě nastoupil Gibraltar a San Marino, které doplňoval outsider SAE a nevyzpytatelné Tuvalu. Očekával se velký souboj zejména mezi Andorrou a San Marinem, loňský stříbrným medailistou z MS. Sanmarinci po vítězství nad Gibraltarem ale následně prohráli s Tuvalu, zatímco Andorra postupovala turnajem bez porážky. Ke vzájemnému souboji došlo ve 4. kole, kdy San Marino potřebovalo zvítězit a nahnat i skóre. První poločas sice Sanmarinci vyhráli o tři body, ale nakonec na rozjeté domácí mužstvo nestačili a po prohře 71:87 ztratili naději na účast na MS. Andorra neztratila ani bod a postoupila na závěrečný turnaj, který pak uspořádalo právě San Marino.
Nejvyrovnanější byla skupina B hraná ve fidžijské Suwě. Favorizovaní domácí hned v prvním zápase podlehli o čtyři body Nizozemsku, ale ještě větší šok přišel v následujícím kole, kdy Fidži nestačilo na největšího outsidera skupiny Tibet a podlehlo 86:89 (na +2!). A protože Nizozemci porazili i Kiribati, měli cestu k postupu umetenou. Jenže ve 3. kole podlehli vysoko 66:94 Rakušanům, zatímco Fidži konečně zabralo a zdolalo Kiribati 97:77. Přesto měli před posledními zápasy Nizozemci postup ve vlastních rukou - stačilo porazit Tibet. Fidžané ještě předtím zdolali vysoko 99:75 Rakousko a museli čekat na klopýtnutí Nizozemců. Ti hráli s Tibetem až poslední zápas, ve kterém byli favority. Už v 1. půli ale narazili na houževnatý odpor Tibeťanů, kteří po poločase vedli o jediný bod. Po změně stran ale přišel těžko vysvětlitelný a nevídaný střelecký kolaps Nizozemců, když nastříleli pouhých 15 bodů a postup do druhé fáze si nechali proplout mezi prsty. Nakonec celkovou tabulku muselo rozhodnout až skóre, a to mělo nejlepší Fidži. Nizozemci se naopak propadli až na poslední místo.
Ve skupině D hrané v Káthmandú se střetly týmy pouze ze zóny AHM. Zde byl nalosován i Sikkim, který ale hned v prvním utkání s Bahrajnem po tristním výkonu a porážce 58:109 prakticky ztratil veškeré naděje na postup. V následném utkání sice Sikkim zdolal po zlepšeném výkonu Svobodný Kašmír 95:84, ale následně omlazený tým nestačil na největšího favorita Nepál a po prohře 75:100 bylo o další neúčasti někdejšího mistra světa rozhodnuto. Nepál si poradil i s ostatními týmy a bez ztráty bodu skupinu vyhrál.
Skupinu E pořádal Kuvajt, který na posledním AHM celkem překvapivě vybojoval bronzové medaile. Kuvajt má ale talentovaný tým, který na domácí půdě nezaváhal, vyhrál všechny zápasy a nechal za sebou jak Omán, který v rozhodujícím vzájemném zápase porazil přesvědčivě 81:65, tak Samou, Lichtenštejnsko i Albánii.

Závěrečný turnaj uspořádalo San Marino, z pěti vítězů skupin postupovaly tři týmy. První den dobře zahájili oba zástupci Oceánie: Tahiti zdolalo Andorru 116:101 a Fidži si poměrně překvapivě snadno poradilo s Nepálem 96:87. Také ve druhém zápase uspělo Fidži, když zdolalo Andorru 105:91. Už méně se čekalo večerní vítězství Kuvajtu nad Tahiti 83:69. V dalším kole bojoval Nepál s Andorrou o naději, Nepálci prohráli poločas o jedenáct bodů, ale ve druhé půli ztrátu smazali a dovedli utkání do prodloužení. V něm dokázali soupeře udolat 113:109 a udrželi ještě šanci na postup. Ten už mělo v kapse Fidži, které i ve třetím zápase zvítězilo, když si poradilo s Kuvajtem 110:87. Kuvajt ale ve 4. kole opět zabral a v klíčovém utkání přestřílel Nepál nečekaně vysoko 101:79. K postupu se nadechlo i Tahiti, které zdolalo už oslavující a poněkud unavené Fidžijce 93:69. Před posledním kolem už neměl Nepál postup ve svých rukou, potřeboval zdolat co nejvyšším rozdílem Tahiti a spoléhat na příznivý vývoj posledního utkání. Nepálci to ale neměli snadné, Tahiťané výborně stříleli a vyhráli první poločas 54:48. Nepál ještě zabral, opět po změně stran dokázal stáhnout skóre  a zápas otočit, ale vítězství 105:104 nakonec nestačilo. Skóre mělo Tahiti při bodové shodě lepší. Teď už se musel Nepál spolehnout na čtyřicetibodové vítězství Andorry nad Kuvajtem, což bylo málo pravděpodobné. Andorra nakonec Kuvajt přestřílela 116:95, ale Kuvajtu porážka o 21 bodů k překvapivému postupu stačila, Nepál naopak po delší době na MS neuvidíme.

Tabulka závěrečného turnaje:

1. Fidži 4 3 1 380:358 7
2. Tahiti 4 2 2 382:358 6
3. Kuvajt 4 2 2 366:374 6
4.  Nepál 4 2 2 384:410 6
5. Andorra 4 1 3 417:429 5

Na MS postupují:

Bhútán  - vítěz AHM

Morava  -  vítěz ME

Nauru  - vítěz MO

Fidži  -  z kvalifikace

Tahiti  -  z kvalifikace

Kuvajt  -  z kvalifikace

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery