Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » MS 2018 Andamany

Finále - Barma popáté mistrem světa

publikováno 02.07.2018

V Port Blair v první červencovou neděli vyvrcholilo 16. mistrovství světa finálovým zápasem mezi domácím výběrem a obhájcem titulu Barmou. Velké očekávání domácích příznivců na zisk historického zlata se nenaplnilo, Andamany po ustrašeném výkonu na titul nedosáhly a Barma tak už popáté slaví s nejcennější trofejí.

Andamany - Barma  1:2 (0:1)

  39. Na Pij 0:1
  48. Su Wan 0:2
49. Kottamalupattna ŽK  
49. Mupopo ŽK  
49. Jejego ŽK  
90. Tiraknapachchuri (Brihavidra) 1:2  
  90. Lap Top ŽK

Rozhodčí Galibier (GDE) /0/, National Stadium, 3450 diváků - vyprodáno.

Andamany: Jaragoor 6 - Kottamalupattna 6, Mupopo 5 (86. Tiraknapachchuri), Brihavidra 6, Trichupandraswamy 5 - Jejego 4, Trawindraswamy 4, Uddamalakolabundy 7 - Hullock 5, Netutakkaam 3 (46. Onger 5), Devalakuram 4 (61. Prachundrapathi 7)

Barma: Ehm Su 6 - Kyauk Lhat 6, So Hak Luen Pak 6, Po Srath 7, Ha Shan 7 - Su Mo 8, Wu Hnja Ja 6 (87. Su Hyat), Ohm Lou 5 - Na Pij 5 (77. Lap Top), Su Wan 6, Swi Nya 6 (74. Ma Kchwei)

O finále byl enormní zájem, postup Andaman až do boje o titul proti největšímu rivalovi Barmě bylo přesně to, co si domácí příznivci přáli, a tak ti, kteří nesehnali vstupenky, obsadili stromy v parku za stadiónem, aby aspoň takto byli finálovému dění co nejblíže. Samotný zápas ale zklamal nejen domácí fanoušky, ale i ty nezaujaté, protože úroveň utkání nenaplnila očekávání. Domácí trenéři poslali na hřiště sehranou dvojici Hullock - Netutakkaam, která měla být ofenzivní hrozbou, zatímco Onger začal jen na lavičce, také barmský lodivod Ji Hnyuj udělal jedinou změnu oproti semifinále, když na levý kraj zálohy postavil místo Ma Kchweie Ohm Lou. Už od úvodního hvizdu rozhodčího Galibiera bylo vidět, že domácí mají až přehnaný respekt k soupeři, který byl přece jen mírným favoritem. Andamanci často chybovali, míč je neposlouchal, i když trávník na Národním stadiónu byl v relativně dobrém stavu a počasí fotbalu přálo. Hráči Barmy nikam nespěchali, hráli ze zajištěné obrany a častěji drželi míč. Ale chyběl moment překvapení, takže se hra většinou odehrávala ve středu hřiště a na jeho okrajích. První půlhodinu diváci neviděli ani náznaky nějakých příležitostí. Závěrečná čtvrthodina už patřila hráčům Barmy, kteří zrychlili hru a přesnými kombinacemi několikrát nebezpečně ohrozili branku Jaragoora. Ten odolával až do 39. minuty, kdy vyrazil centr na hranici šestnáctky, odkud chtěl míč uklidit do bezpečí Jejego. Jenže tomu se odkop nepovedl, míč dostal nečekanou faleš a odskočil k zapomenutému Na Pijovi, který jej pohodlně usměrnil do prázdné branky. O ofsajd se v žádném případě nejednalo a Galibier správně branku uznal. V závěru poločasu mohl přidat druhý gól Su Wan, když si naběhl na prudkou přihrávku Su Moa, ale míč špičkou kopačky poslal jen do tyče.

Do druhého poločasu nastoupil v domácím dresu na hřiště Onger místo neviditelného Netutakkaama a domácí začali mnohem aktivněji. Zřejmě v kabině bylo dost rušno, neboť výkon Andaman v prvním poločasu měl k tomu semifinálovému hodně daleko. Hned v 47. minutě se zrodila první vážná šance domácích, když se dostal ke střele na hranici šestnáctky Uddamalakolabundy, těsně však minul. Hned o minutu později ale vyrobil hrubku Trawindraswamy, když nesmyslně přihrával míč na posledního hráče Mupopa. Míč vypíchl napadající Su Wan a ač držen za trenýrky Mupopem, dokázal v pádu kuriózní patičkou přelobovat vybíhajícího Jaragoora. Mupopo to pak dostal sežrat od Jejega, oba hráči se do sebe pustili a své si přidal i kapitán Kottamalupattna. Galibier pak všechy aktéry odměnil žlutými kartami a hrálo se dál. Kupodivu tento incident ve vlastních řadách Andamance  dost nabudil a najednou jakoby respekt k soupeři byl pryč. Barma ale díky výborné defenzivní činnosti  prakticky soupeře k ohrožení branky Ehm Su nepouštěla. Výborný výkon odváděl Su Mo, který coby defenzivní štít byl vždy tam, kde bylo potřeba, dokázal navíc hru uklidnit i přesně rozehrát. Obrana také pracovala bez chyb, všechny centry soupeře většinou končily u připravených stoperů.Až po hodině hry pronikl středem hřiště Uddamalakolabundy, ale jeho střelu stačil zablokovat Ha Shan. Barma několikrát zahrozila z rychlých protiútoků. V 75. minutě mohl definitvně rozhodnout Na Pij, ale míč se mu zamotal mezi nohama a Jaragoor stačil situaci zachránit. Andamanská převaha byla jen platonická, hru sice dost oživil střídající Prachundrapathi, jenže útočníci byli dobře pokryti a ani Hullock ani Onger Ehm Su neohrozili přímou střelou. V závěru ještě přišel na hřiště třetí útočník Tiraknapachchuri, který v poslední minutě vykřesal naději, když si naběhl na přesný centr Brihavidry a hlavou poslal míč za Ehm Suova záda, víc už ale Barma soupeři nedovolila. I za cenu zdržování, kdy Lap Top po faulu zalehl míč a nechtěl jej vydat k rozehrání, už vítězství udržela až do konce. Pak už propukla velká radost staronového mistra, kapitán Ehm Su zvedl nad hlavu pohár a mužstvo převzalo zlaté medaile. Pro devět hráčů to bylo už podruhé, poprvé se z titulu mistra světa raduje mladý brankář Thaum Daung Lu, jehož otec byl u zlaté éry Barmy z devadesátých let, obránci Kyauk Lhat, Su Hyat, So Hak Luen Pak a Kwok Sin,záložnící Su Mo a Ohm Lou a útočníci Su Wan, Lan Doh a Su Mrong. Pro Andamany je druhé místo nejlepším výsledkem v historii, po minulém bronzu omlazené mužstvo dokázalo, že patří do světové špičky a na příštím MS, které pravděpodobně uspořádá Mauririus, už může patřit, pokud projde kvalifikací, k aspirantům na titul. Mužstvo po MS opouští úspěšný sikkimský trenér Ramesh Mantarakkihuarraoi, který převezme reprezentaci Sikkimu po Omaru Sakkilovi, který u repezentace strávil patnáct let a nyní mu končí smlouva. O novém hlavním kouči Andaman se ještě bude jednat, nicméně mužstvo má potencionál na další úspěchy.

 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz