Úvod » Basketbal

16. den MS - boje o medaile

publikováno 29.12.2017

Nečekaným mstrem světa se poprvé v historii stala Ghana. Mužstvo, kterému se moc šancí před mistrovstvím nedávalo, zvládlo po nevýrazném vystoupení ve skupině nejlépe zápasy play-off a ve finále zdolalo domácí tým zejména díky výbornému závěru. Ještě před tím vybojovalo bronz Haiti, které ve vyrovnaném zápase zdolalo obhájce titulu Tahiti, které tak odjíždí bez medaile.

o 3. místo

 

Finále

San Marino - Ghana  95:114 ( 26:27, 53:52, 77:72) /6-6/

Domácí hráči začali v beznadějně vyprodaném Paláci sportu dost nervózně, v sedmé minutě měli na svém kontě pouhých deset bodů, zatímco dobře bránící soupeř už 25. Ghaňané dobře doskakovali a z rychlých protiútoků lehce skórovali. Závěr první čtvrtiny ale byl úplně jiný. Domácí ubránili několik akcí soupeře a Vincenzo Fanfaroni dvěma trojkami odstartoval velký obrat. A když se přidal i Poli a Pamperda, domácí se v 13. minutě poprvé dostali do vedení. Ghanu ale podržel Ohurugu, který dokázal v pravý moment skórovat, takže skóre bylo až do konce poločasu vyrovnané. V úvodu třetí čtvrtiny se domácí dokázali odpoutat až na rozdíl dvanácti bodů a zdálo se, že míří k senzačnímu zlatu. Na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny ale nedokázali Sanmarinci skórovat a Ghana ztrátu dotáhla. Výborný Ohorugu byl k neudržení a domácí si s jeho bráněním nevěěli rady, navíc dost faulovali, takže Poli i  Vincenzo Fanfaroni měli brzy na svém kontě po čtyřech osobních chybách. Na druhé straně se vedle Ohorugua rozstřílel také Ayewa a čtyři minuty před koncem už Ghana vedla 99:85. Domácí už na zvrat neměli, chyběly síly a ve velké euforii hrající soupeř přidával jeden koš za druhým. Ghaňanům do koše spadlo prakticky vše, vrcholem pak byla závěrečná trojka Ayewy z poloviny hřiště, kterou ghanský střelec zpečetil výrazné vítězství svého týmu a zisk historického titulu. Stejně jako v celém play-off zazářila střelecky dvojice Ohorugu - Ayewa, velký kus práce pod koši odvedl Inkom. V domácím týmu se poprvé výrazněji prosadili bratři Fanfaroniové, chyběly ale příspěvky od podkošových hráčů a příliš se neprosadili  ani střelci Poli a Viscitore. Prvenství Ghany je o to překvapivější, že Ghana přijela s výrazně nejmladším týmem, nejstarší Wiliam má teprve 27 let.

Body: V. Fanfaroni 21, Pamperda 16, L. Fanfaroni 15 - Ayewa 28, Ohorugu 26, Gyimah 17. Nejlepší hráči: V. Fanfaroni 5,5 - Ohorugu 7. Celkem 30 (13,5: 16,5). 4800 diváků - vyprodáno. 

 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz