Úvod » Basketbal

14. den MS - semifinále

publikováno 22.12.2017

Spanilá jízda domácí reprezentace pokračovala i v semifinále, kdy San Marino vyhrálo popáté za sebou a zdolalo po velkém boji obhájce titulu Tahiti. Jako druhý evropský tým po Andoře tak bude mít šanci na zisk světový titul. O ten se utká s překvapením turnaje Ghanou, která až nečekaně snadno porazila Haiti.

Tahiti - San Marino  93:96 (21:28, 41:40, 66:65) /6-6/

Domácí měli snový začátek, kdy po třech minutách vedli 13:0 a publikum v zaplněné hale bylo ve varu. Činil se zejména Marcipani, kterého závěr MS zastihl ve výborné formě, a Poli. Tahiťané poprvé skórovali ve 4. minutě Foufardem, ale domácí v 7. minutě po trojce Vincenza Fanfaroniho odskočili na 19 bodový rozdíl. To už museli trenéři Tahiti sáhnout k time-outu a střídání a vyplatilo se. Tahiťané ubránili několik akcí soupeře, zlepšili střelbu a hrozivou ztrátu ještě do konce první čtvrtiny stáhli na rozdíl sedmi bodů. Druhá čtvrtina se domácím nevydařila. Sice stále udržovali mírný náskok, ale v poslední pětiminutovce přišel střelecký výpadek, čehož Tahiťané dokázali díky dobrému obrannému doskakování využít. San Marinci poslední čtyři minuty druhé čtvrtiny nepřidali ani bod a soupeř i díky střelbě bratrů Gauguinů a Laealaheho skóre otočili. Druhá polovina přinesla méně atraktivní podívanou. Oba týmy hrály s důrazem na obranu, ubylo rychlých protiútoků, a tak skóre narůstalo jen pomalu. Navíc na obou stranách se příliš nedařila střelba z perimetru, v domácím týmu se vytratil Poli a ani Marcipani už nebyl tak přesný. Rozehráli se ale další střelci na obou stranách a zejména v poslední čtvrtině skóre narůstalo poměrně rychlým tempem.Tahiťané si přesto udržovali neustále mírný náskok až do koncovky. V klíčových momentech se dokázal prosadit navrátilec do sestavy Foufard, který dokázal odpovědět na akci domácích nejen přesnou střelou, ale připsal si i několik dobrých obranných zákroků.Pět minut před koncem přišla velká chvíle Pollena, který dvěma trojkami domácí  poslal po delší době opět do vedení. Závěrečná pětiminutovka přinesla taktický boj na obou stranách. Dvě minuty před koncem vedli domácí po střele Pamperdy 92:90, ale Holubecova trojka z velké dálky minutu před koncem opět dostala do vedení Tahiťany. V poslední minutě doskočil střelu Pollena Trocatini, který už hrál se čtyřmi fauly a domácí opět vedli. Tahiťané závěr v bouřlivém prostředí nezvládli. Po taktickém faulu na střídajícího Ropuhu, který musel nahradit vyfaulovaného Foufarda, tahitský hráč neproměnil ani jeden trestný hod, a tak měli domácí 12 vteřin na poslední útok s jednobodovým vedením v zádech. Čekalo se, že Tahiťané budou rychle faulovat, ale Schiazzi vykouzlil fantastickou přihrávku na volného Trocatiniho, který smečí zápas ukončil a poslal svůj tým do finále.

Body: J. Gauguin 16, Foufard 15, Laealahe 14 - Marcipani 16, Polleno 15, V. Fanfaroni 12. Nejlepší hráči: Foufard 3,5 - Marcipani 3,5. Celkem 25,5 (13:12,5). 4800 diváků - vyprodáno.

 

Ghana - Haiti 99:79 (23:20, 45:37, 77:56) /5-5/

Mírným favoritem byl tým Haiti, ovšem Ghana ve skupině dokázala Haiti porazit. Očekávalo se, že Haiťané svému soupeři porážku oplatí, ale všechno bylo jinak. V poněkud nervozní první čtvrtině se dostala Ghana do mírného vedení, které ve druhé části navýšila na rozdíl osmi bodů. K vidění byl jen průměrný basketbal, obě mužstva působila poněkud unaveným dojmem. Jediný Leduc se dostal v poločase na hranici 10 dosažených bodů, ostatní dost kazili a dopouštěli se častých technických chyb. Druhá půle přinesla zlepšení hry, ale jen u Ghany. Rozehrál se Wawanga, kterého obrana Haiti nestačila hlídat. Vedení Ghany narostlo až na 25 bodů. Bylo jasné, že je rozhodnuto, tempo hry v závěru pokleslo a dá se říci, že se zápas jen dohrával. V posledních minutách se podařilo Haiťanům poněkud snížit rozdíl a Ghaňanům se nepodařilo dosáhnou stovky. Podruhé za sebou se skore Ghany zastavilo na hranici 99 bodů. Ale Ghaňanům to vůbec nevadilo, radovali se z postupu do finále, se kterým málokdo počítal.

Body: Ohorugu 15, Ayewa 15, Wawanga 13 - Leduc 17, Certain 11, Magore 10. Nejlepší hráči: Wawanga 3,5 - Leduc 5. Celkem 25,5 (12,5:13). 4498 diváků.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz