Úvod » Basketbal

12. den MS - čtvrtfinále

publikováno 19.12.2017 (aktualizováno 20.12.2017)

Jedním z magnetů úterních čtvrtfinálových bojů byl souboj Nepálu s obhájcem titulu Tahiti. To sice do čtvrtfinále proklouzlo až na poslední chvíli, nicméně vyřazovací boje jsou úplně jiný příběh. A v dramatickém zápase se to potvrdilo, když Tahiťané otočili v poslední minutě vývoj zápasu a po těsné výhře postoupili opět do bojů o medaile. Historický úspěch dosáhli domácí hráči, když poprvé postoupili mezi nejlepší čtyři mužstva světa. Zejména zásluhou výborného výkonu ve druhém poločase zdolalo San Marino výběr Nauru, které si tak opět o medaile nezahraje. Poněkud nečekaně skončilo třetí utkání, ve kterém byl Zanzibar mírným favoritem proti Ghaně. Zanzibar sice jasně vyhrál první čtvrtinu, ale pak zcela vyhořel a z postupu se raduje Ghana. A v posledním večerním zápase viděli diváci opravdové drama v zápase Moravy a Haiti. Haiťané měli více štěstí, v poslední vteřině si vybojovali postup a stali se čtvrtým semifinalistou.

Nepál - Tahiti  85:88 (28:27, 56:52, 74:74) /5-5/

Dramatický zápas začal oboustranně hodně útočně a skóre rychle narůstalo. Diváci mohli sledovat atraktivní basketbal s pěknými akcemi na obou stranách, kde ovšem obě obrany nijak nevynikaly. Nepál první poločas vyhrál zejména zásluhou přesné střelby Panjarga a dobrého útočného doskakování vysokého Ringchapa, Tahiťané se opírali o střelbu Apetaapeateho a Holubeca. Skóre se neustále přelévalo z jedné strany na druhou, žádnému týmu se nedařilo dostat se do výraznějšího bodového rozdílu. Nejinak tomu bylo i na začátku druhé půle, kdy ovšem obě mužstva zlepšila obranu a hrálo se mnohem více zodpovědně. Ubylo rychlých akcí a body už tolik nepřibývaly. V závěrečné čtvrtině to už byly hotové šachy, oba týmy měly i zásluhou přísného metru rozhodčích brzy po pěti faulech a začalo se poměrně brzy taktizovat. Oba trenéři neustále vymýšleli, jak soupeře přelstít a hra i díky neustálému přerušování ztratila plynulost. Od stavu 85:84 v 37. minutě tři minuty nepadl jediný koš, neboť i střelci šestek na obou stranách nedokázali udržet nervy na uzdě a netrefovali se. Poslední minuta přinesla rozuzlení. Na hřiště se vrátil Apetaapeate, který už od začátku poslední čtvrtiny měl na kontě čtyři osobní chyby, a jako jediný dokázal proměnit oba trestné hody. Z následujícího protiútoku pak vyrobil klíčovou chybu Lantha, když při průniku přešlápl postranní čáru a z protiútoku Apetaapeate zvýšil na rozdíl tří bodů. Nepálci si osm sekund před koncem čtvrtiny vzali oddechový čas, ale poslední útok nezvládli a ani nevyslali střelu, která mohla znamenat prodloužení. Tahiťané se tak opět radují z postupu do semifinále, Nepál tentokrát bude muset považovat šampionát za neúspěšný.

Body: Panjarg 23, Ringchap 15, Lantha 10 - moha a Foufard 15, Apetaapaate 13. Nejlepší hráči: Panjarg 7 - Moha 3,5. Celkem 27,5 (15:12,5). 4017 diváků.

San Marino - Nauru 93:68 (23:11, 34:38, 65:49) /5-5/

V bouřlivé kulise poprvé vyprodané haly začali domácí skvěle, když výborným bráněním povolili soupeři pouhých jedenáct bodů v první čtvrtině a sami si vypracovali dvanáctibodový náskok. Ve druhé části ale vše bylo jinak. Domácím se přestalo dařit střelecky, Nauřané přitvrdili v obraně a hráči San Marina často stříleli z nepřipravených pozic. V závěru poločasu Nauřané dokonce otočili vývoj utkání, když úřadoval zejména Ematenang svými přesnými trojkami a pod košem úspěšně doskakoval Roben. Začátek třetí čtvrtiny už opět připomínal úvod utkání. Domácí hodili špatný závěr předchozího dějství za hlavu a opět začali hrát koncentrovaně a zejména dobře bránili. A když se rozehrál původně náhradník Viscitore, který se postupně propracoval až do základní pětky, skóre opět začalo narůstat v domácí prospěch. Střelcům Nauru se naopak přestalo dařit, Ematenang třikrát neúspěšně zkoušel trojku a šel na lavičku, také pod oběma koši Nauřané začali zaostávat a do poslední čtvrtiny vstupovali se ztrátou patnácti bodů. Tentokrát už na víc ale neměli, naopak, závěrečné dějství odehráli hráči Nauru v hlubokém útlumu, na zvrat už chyběly síly. Domácí odehráli konec zápasu  v euforii, Poli, který nahradil Viscitoreho, jen v poslední čtvrtině nasázel 16 bodů a výrazně tak přispěl ke konečnému přesvědčivému vítězství a historickému úspěchu.

Body: Marcipani a Viscitore 17, Poli 16 - Roben 17, Hobart 13, Ematenang 12. Nejlepší hráči: Poli 4,5 - Roben 2,5. Celkem 22 (15:7). 4800 diváků - vyprodáno.

Zanzibar - Ghana 70:99 (30:15, 35:47, 51:74)  /5-5/

Zanzibar byl považován za favorita a podle tohot se zápas zpočátku vyvíjel. Wagouma a Mahdari se velkou měrou postarali o náskok 15 bodů po první čtvrtině. Ale pak dostal trenér Zanzibaru technickou chybu, když nesouhlasil s výrokem rozhodčích a Zanzibarci se najednou sesypali. Za druhou čtvrtinu dosáhli pouhých 5 bodů a nejen, že přišli o vedení, ale do kabon šli se ztrátou 12 bodů. Ghanská trojice Adiyah, Baba a Wawanga začala řádit a postarala se velkou měrou o zlikvidování záskoku Zanzibaru. Útlum Zanzibarců pokračoval i po přestávce a náskok Ghany narůstal. V závěru už se přestalo bránit a skore rostlo na obou stranách rovnoměrně. Ghaňané se vzávěru pokoušeli o stovku, ale v poslední minnutě ani Wawanga, ani Ayewu netrefili ze snadné pozice a skore se zastavilo těsně před trojcifernou hranicí. Zanzibar zklamal. Po naděnné první čtvrtině se tým sesypal a rezignoval. Jedině Mamutti a Hammani se dostali přes 10 bodů, zatímco na druhé straně byli dva hráči Ghany autory více než 20 bodů.

Body: Mamutti a Hammani 12, Mbabi, Wagouma a Mahdari 8 - Adiyah 22, Wawanga 21, Ohorugu 19. Nejlepší hráči: Mamutti 3 - Wawanga 4,5. Celkem 26,5 (12:14,5), 3897 diváků.

Morava - Haiti 93:96 (20:24, 45:43, 73:73)  /6-6/

Poslední večerní zápas patřil svou dramatičností k tomu nejlepšímu, co bylo na letošním mistrovství k vidění. Od začátku se obě mužstva střídala ve vedení, žádné si nevypracovalo náskok vyšší než 8 bodů. V první půli byl častěji ve vedení tým Haiti, který táhl zejména Guyot. Na druhé straně Moravané hlavně díky disponovanému Deblínovi drželi krok a v závěru poločasu se dostali do těsného vedení. Ve druhé půli byli častěji ve vedení hráči Moravy. Rozehrál se Náserka, důležité body přidal i mladý Práskal. Po třech čtvrtinách však bylo opět srovnáno. Poslední desetiminutovka byla ve znamení těsného vedení Moravy, ale Haiťané vždy dokázali dotáhnout. Poslední minuta pak drama rozhodla. Moravané vedli 93:91, ale míč byl na straně Haiti a Certain vyrovnal. Pak se bojovalo o každý míč, obě mužstva několikrát ztratila míč, ale soupeř toho nevyužil. Deset vteřin před koncem měli Moravané možnost skorovat  a rozhodnout zápas, ale Práskalovi byly odpískány kroky a Haiťané měli poslední čtyři vteřiny na rozhodnutí. Certain pak současně se závěrečným signálem trefil šťastně trojku a postaral se o vítězství Haiti. Těžko říci, kdo si vítězství zasloužli více. Obě mužstva hrála na hranici svých možností, chvíli udávali tón hry Haiťané, chvíli Moravané. Štěstí se nakonec přiklonilo na stranu Haiti, které si zahraje semifinále, na Moravu zbyl boj o 5. až 8. místo.

Body: Deblín 29, Náserka 12, Netopýr 11 - Marvain 18, Guyot 14, Brice 13. Nejlepší hráči: Deblín 5 - Marvain 4,5. Celkem 29,5 (14,5:15), 4376 diváků.

 

Další program: 20.12. o 5. - 8. místo: Nepál - Nauru, Zanzibar - Morava

21.12. semifinále: Tahiti - San Marino, Ghana - Haiti

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz