Úvod » Basketbal

2. den MS

publikováno 10.12.2017

Sobota patřila zápasům skupiny B. A diváci se dočkali dvou překvapení. O to největší se postaral Bahrajn, který dokázal porazit vysoce favorizovaný tým Guadeloupu. Večer si pak Morava vyšlápla na úřadujícího mistra světa z Tahiti, kterému uštědřila drtivou porážku. V prvním zápase skupiny Zanzibar potvrdil úlohu mírného favorita a zvítězil nad Nauru.

Nauru - Zanzibar 65:81 (12:34, 32:48, 61:69)  /5-5/

Zanzibarci se pustili do soupeře už od úvodních sekund a brzy si vypracovali náskok, který neustále zvyšovali. Na konci první čtvrtiny vedli rozdílem 22 bodů a zdálo se, že o jejich vítězství nebude pochyb. Do poločasu se Nauřané přece jen trochu zvedli a do šaten odcházeli se 16bodovou ztrátou. Zatímco v první čtvrtině kralovala na ploše trojice Zanzibarců Mbabi, Babacar a Yaksi, ve druhé části se střelecky chytil zanzibarský Obqo. Va druhé půli ale Nauřané zapnuli na vyšší obrátky a náskok Zanzibaru se začal povážlivě ztenčovat. K Obqovi se přidal svými trojkovými pokusy Roben a Daoteanawu, zatímco Zanzibarcům se přestalo dařit. Dopustili se několika zbytečných ztrát a v 28. minutě vedli už jen o dva body 60:58. Babacar a Mpanzawanza ale ještě do konce třetí čtvrtiny zvýšili vedení Zanzibaru na rozdíl osmi bodů. V poslední čtvrtině se Nauřanům přestalo dařit úplně. Na první body čekali celých sedm minut a náskok Zanzibaru narostl na 20 bodů. V posledních pěti minutách, kdy byla na hřišti druhá pětka Zanzibaru nedokázala tato sestava dosáhnout ani jediného koše. Nauru ale nedokázalo odpovědět, takže diváci v poslední pětiminutovce viděli jen basketbalový odvar. Posledních pět minut skončilo 4:0 ve prospěch Nauru, což nedává dobré vysvědčení ani jednomu týmu.

Body: S. Obqo, Deniwani a Roben 13 - Mbabi 17, Babacar 15, Yaksi a Mahdari 14. Nejlepší hráči: S. Obqo 3,5 - Mbabi 5. Celkem 26,5 (13:13,5), 2580 diváků.

 

Guadeloupe - Bahrajn 92:94 (32:23, 53:39, 68:64)  /6-5/

Guadeloupe od začátku potvrzoval roli favorita a vedení postupně navyšoval. V 8. minutě vedl 31:17 a zdálo se, že zápas potvrdí, kdo je favoritem. Bahrajnci však nesložilli zbraně. Šikovný Rouhani i přesně pálící Suleyman stále udržovali rozdíl na přijatelné úrovni. Ve druhé čtvrtině narostl náskok Guadeloupu na 15 bodů a zásluhu na tom měl zejména Laffitte, který byl přesný za všech pozic. Jen za poločas dal čtyři trojky a s 20 body během úvodních 20 minut se stal největší útočnou silou Guadeloupu. Ve druhé půli náskok Guadeloupu narostl na rozdíl 23 bodů a na hřiště se dostala druhá pětka. Bahrajnci vycítili šanci a poznenáhlu začali ztrátu snižovat. Na konci třetí čtvrtiny byl rozdíl už jen pouhé čtyři body. Laffitte se vrátil do hry, ale po chvíli šel se čtyřmi fauly opět střidat. Ze zápasu se postupně stalo drama. Pět minut před koncem vedl favorit 85:84 a začalo taktizování. Diváci celé tři minuty neviděli ani jeden koš, pak se ale Bahrajn dostal poprvé v zápase do vedení a minutu před koncem vedl 90:87. Janéz otočil skore na 92:90, ale vzápětí Guadeloupané ztratili míč a soupeř vyrovnal díky přesné mušce Mashraqa. V závěrečných sekundách měl míč Guadeloupe, ale čtyři sekundy před koncem se dopustil Senguin osudné chyby, když nezachytil zpětnou přihrávku a rozhodčí odpískali hru přes půl. Bahrajn se dostal zadarmo k míči a se závěrečným klaksonem Bahraini trefil ze střední vzdálenosti a Bahrajnci se mohli radovat z hodně nečekaného vítězství. Velkou zásluhu na něm mají zejména Mashraq a Bahraini, v první půli kraloval i Rouhani. U Guadeloupu kromě Laffitteho upoutal mladý Janéz, od ostatních se přece jen čekalo víc.

Body: Laffitte 20, Janéz 16, Besonac a Vardoux 11 - Mashraq 18, Rouhani 16, Bahraini 13. Nejlepší hráči: Laffitte 5 - Rouhani 3,5. Celkem 28,5 (14,5:14), 3166 diváků.

 

Morava - Tahiti 91:62 (34:12, 53:36, 62:46)  /5-5/

Poslední večerní zápas přinesl další nečekaný výsledek, když úřadující mistr světa podlehl bouřlivě povzbuzované Moravě. Moravané zaskočili soupeře už v úvodu. Po třech minutách vedli 19:1 a jejich spanilá jízda pokračovala i v dalších minutách. I když Tahiťané přece jen poněkud vyrovnali hru a náskok Moravy rostl jen pomalu, po deseti minutách byl rozdíl 22 bodů. Druhá desetimiutovka byla asi nejkvalitnější částí zápasu. Tahiťané se rozstříleli a náskok Moravy se poněkud snížil. V závěru poločasu ale zabral Deblín a díky jeho bodům se rozdíl zvedl opět na 23 bodů. Dvě trojky Phillipa Gauguina v poslední minutě rozdíl upravily na 16bodovou hodnotu. Jestliže diváci viděli v první půli celkem kvalitní basketbal, ve druhé se hra vytratila. Obě mužstva se začala dopouštět ztrát, pivoti se neprosazovali ani zpod koše, ani z trestných hodů a skore narůstalo velmi pomalu. Třetí čtvrtina skončila 9:10. Poslední čtvrtinu začal pěti body Smejk a náskok Moravy opět začal narůstat. Šest minut před koncem byl stav 80:52 a zdálo se, že Tahiťané už rezignovali. Ale ani Moravané už nic světoborného nepředvedli a zápas tak dospěl k závěru, ve kterém bylo už vše jasné. Moravané zvítězili zaslouženě vysoko, od Tahiťanů se čekalo mnohem víc. Moravanům nejlépe zahrál Jeřábek, v první půli se prosazoval i Smejk a Deblín. Ve druhé přidal důležité body Vymočil. U Tahiti snese přísnější měřítko jen Atarohaahana, ostatní zůstali daleko za svými možnostmi i za svými výkony z minulého mistrovství.

Body: Jeřábek 19, Smejk 17, Deblín 14 - Ataroaahana 17, Phliilppe Gauguin 9, Holubec, Paul Gauguin a Apetaapaate 8. Nejlepší hráči: Jeřábek 4,5 - Ataroaahana 5. Celkem 22:5 (13:5:9), 3219 diváků.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz