Úvod » Basketbal

1. den MS

publikováno 09.12.2017

V pátek 8. 12. 2017 bylo v sanmarinském Serravalle zahájeno 28. MS v basketbalu. Úvodní den přinesl boje ve skupině A. Ještě před večerním slavnostním zahájením se odehrál první zápas, ve kterém se utkala Srí Lanka s Ghanou. Asiaté na svého soupeře nestačili a prohráli na úvod o 11 bodů. V 17 hodin pak následovalo krátké, ale působivé slavnostní zahájení a po něm nastoupil poprvé na palubovku domácí tým, který ovšem více než čtyři tisícovky diváků příliš nepotěšil a podlehl Haiti i přes zlepšený výkon ve druhé polovině o patnáct bodů. Večerní zápas mezi Nepálem a Guamem zvládl lépe zkušenější tým z Himálájí a připsal si první body.

Srí Lanka - Ghana  82:93 (22:29, 46:46, 63:70) /5-5/

Afričané začali lépe, hráli důrazně pod oběma koši a brzy vedli o jedenáct bodů. Srí Lanku dlouho trápila špatná střelba, ale v závěru druhé čtvrtiny v krátkém sledu zaznamenal dvě trojky pivot Premadasaran, který pak úřadoval i pod košem a zejména jeho zásluhou Srílančané dotáhli skóre. Po přestávce Ghaňané přitvrdili a dobře bránili zejména Premadasana, který už se střelecky neprosadil. Byl však hodně platný v obraně, a tak do poslední čtvrtiny Srí Lanka ztrácela jen přijatelných sedm bodů. Rozhodlo se v úvodu poslední čtvrtiny, kdy krátce po sobě skórovali za tři body Gyimah, Wawangwa a Baba a Ghana odskočila až na rozdíl 19 bodů. Ukázalo se, že Afričané měli větší sílu na lavičce, zatímco hráči druhé pětky Srí Lanky se prosadit nedokázali. V závěru sice Srí Lanka snížila, ale Ghana si první vítězství ujít nenechala.

Body: Premadasaran 22, Yayachinal 12, Shuttralyazan 11 - Ayewa 16, Gyimah 14, Baba 12. Nejlepší hráči: Premadasaran 5 - Gyimah 3,5. Celkem 28 (15:13). 2208 diváků.

San Marino - Haiti 68:83 (21:29, 29:53, 56:63) /5-5/

Domácí měli výborný vstup do utkání, kdy za čtyři minuty proměnili všechny střelecké pokusy a vedli 16:8. Taková produktivita ale nemohla vydržet dlouho a Haiťané brzy srovnali zejména zásluhou dobrého doskoku a rychlých protiútoků. Euforii v slušně zaplněné hale pak zmrazila druhá čtvrtina a pouhých osm bodů, které výborně bránící Haiti svému soupeři povolilo. Zdálo se, že po poločase je rozhodnuto, ale domácí vstoupili do třetí čtvrtiny opět velmi dobře. Probudilo se i publikum a hnalo domácí tým ke stahování ztráty. Spolu s rozehrávačem Garonem se rozstřílel Polleno a náskok Haiti se tenčil. Třetí čtvrtinu domácí vyhráli 27:10 a zdálo se, že by ještě mohli zápas zdramatizovat. V závěrečné části jim však odešly síly, přišly zbytečné chyby, které zkušený soupeř dokázal potrestat. A opět rozhodla větší vyrovnanost kádru. Domácí trenéři dávali velký prostor hráčům základní pětky, v závěru po odchodu nejlepšího střelce Pollena a podkošového hráče Trocatiniho náhradnící nestačili, a tak Haiti nakonec zápas v poklidu dovedlo do vítězného konce.

Body: Polleno 22, Garone 17, L. Fanfaroni a Schiazzi po 9 - Leduc 13, Certain a Marchand 11. Nejlepší hráči: Polleno 5,5 - Leduc 3,5. Celkem 26 (13,5:12,5). 4011 diváků.

Nepál - Guam  84:70 (26:9, 43:35, 58:50) 5-5/

Ani večerní basketbal nenabídl bůhvíjak dobrý basketbal. Guamu nepomohla znalost prostředí, ve kterém v létě vyhrál kvalifikaci na MS a zápas se mu nevydařil. Mírně favorizovaný Nepál ovládl první čtvrtinu a i když ve druhé části Guam zlepšil střelbu i obranu, stále si Nepálci udržovali dostatečný náskok. Mírné drama nabídla třetí čtvrtina, v jejímž úvodu Nepál nedokázal tři minuty skórovat a Ikamura v 25. minutě snížil jen na rozdíl jednoho bodu. Pak ale zaúřadovali hráči z lavičky Nepálu a Pratheep a po něm Panjarg přesnými pokusy opět posunuli svůj tým do výraznějšího náskoku. Závěrečnou čtvrtinu už opět kontroloval Nepál a v ne příliš atraktivním souboji nakonec dokráčel k prvnímu vítězství.

Body: Ringchap 14, Pratheep 13, Panjarg 11 -  Topper 16. P. Olyfutum 13, Bukowski 12. Nejlepší hráči: Panjarg 3,5 - Topper 3,5. Celkem 24,5 (12,5:12). 3806 diváků.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery