Úvod » Basketbal

Kvalifikace na MS v basketbalu

publikováno 02.12.2017 (aktualizováno 04.12.2017)

Velmi neúprosné kvalifikační síto prověřilo 23 basketbalových reprezentací, které usilovaly o vybojování jednoho ze dvou postupových míst na letošní MS. Už v úvodním předkole vypadly tři papírově nejslabší týmy - Tonga, Jemen a SAE. Největší překvapení pak přinesla druhá fáze, která proběhla ve formě pěti turnajů, kde ze čtyřlenných skupin postoupili pouze vítězové. A domácím mužstvům se nedařilo.
Skupina A se hrála v Andoře a domácí tým začal dobře, když si snadno poradil s outsiderem z Rakouska. Pak ale nestačil na Tuvalu a v rozhodujícím utkání podlehl i Kuvajtu. Domácí sice většinu utkání vedli, ale v závěru Kuvajt otočil skóre a vyhrál skupinu bez ztráty bodu, čímž se kvalifikoval do závěrečné fáze.
Také ve skupině B hrané v ománském Súru domácí nezvládli rozhodující duel  a ve 3. kole v souboji neporažených nestačili na Gibraltar, kterému podlehli celkem jednoznačně 83:96.
Skupina C se hrála v Gangtoku a domácí Sikkim v ní byl jednoznačným favoritem. Po prvním zápase, ve kterém rozdrtil Tibet vysoko 119:72 domácí fanoušci nepochybovali o celkovém úspěchu, jenže pak přišel šok v podobě kolapsu proti Bahrajnu. Ten zahrál fantasticky v obraně a domácí střelci se nedokázali prosadit. Nakonec Sikkim odešel poražen vysoko 62:82 a vzhledem k předchozí výhře Bahrajnu nad Mongolskem už v závěrečném kole neměl postup ve svých rukou. V závěrečném kole tak celá hala držela palce Tibetu, který ale Sikkimu nepomohl a Bahrajnu podlehl i přes velkou snahu a zlepšení 90:102. Závěrečný zápas Sikkimu proti Mongolsku už tak nic neřešil a bylo znát, že domácí nemají motivaci. Nakonec po porážce 86:92 obsadil Sikkim až 3. místo ve skupině a opět tak bude na MS chybět.
Pouze ve skupině D hrané v Aganě postoupil do závěrečné fáze pořádající tým. Guam ale nijak nepřesvědčil. Nejdříve se protrápil k výhře 91:81 nad Svobodným Kašmírem a ve 2. kole nečekaně podlehl  75:79 Kiribati, které předtím nestačilo na Albánii. Před závěrečnými zápasy tak všechny týmy měly po třech bodech a bylo jasné, že bude rozhodovat skóre. Guam svůj zápas proti Albánii zvládl opět jen zlepšeným výkonem ve druhém poločasu a po vítězství 98:78 čekal na poslední zápas mezi Sv. Kašmírem a Kiribati. Kdyby některé mužstvo vyhrálo vysokým rozdílem, byly by postupové ambice Guamu ohroženy. Ale nestalo se, utkání bylo velmi vyrovnané, a tak výhra 88:84 Kiribati nestačila a do bojů o postup na MS postoupil Guam.
Skupina E se hrála v Thimphu a přinesla střelecké hody - pouze jediné utkání přineslo méně než 200 bodů. Po dvou kolech bylo jasné, že v přímém souboji o postup se utká závěrečný den domácí Bhútán s Nizozemskem, protože oba týmy své předchozí zápasy s Fidži a Lichtenštejnskem vyhrály. Favorizovaní domácí ale zápas nezvládli. Už po dvou čtvrtinách prohrávali vysoko 48:59 a i přes zlepšení ve druhé části nakonec na výborně fyzicky připravené Nizozemce nestačili a prohráli těsně 105:109.

Finálovou skupinu pořádalo na konci srpna San Marino, které ukázalo, že je na MS dobře připraveno. Zrekonstruovaná hala v Serra valle přivítala pětici uchazečů o dvě postupová místa a diváci viděli vyrovnaný turnaj, ve kterém ovšem dominoval papírový favorit Guam, který jako jediný vyhrál všechny zápasy a se svými soupeři si poradil naprosto suverénně. O druhé postupové místo byl tuhý boj, který se rozhodl až v závěru. Klíčový se ukázal souboj Bahrajnu s Kuvajtem ve 3. kole. Bahrajn po dvou porážkách už ztrácel naději, ale Kuvajt vyprovodil nečekaně snadno - po výhře 109:93 se najednou Bahrajnu šance na postup opět oživila. V posledním kole Bahrajn narazil na Nizozemce, kteří by v případě vítězství o sedm a více bodů slavili historický postup. Jenže Bahrajn zůstal na vítězné vlně a ve vyrovnaném utkání soupeře zdolal 85:77 a věřil, že to bude na postup stačit. V závěrečném utkání by totoiž Gibraltar musel porazit Guam o více než 30 bodů. Na to ale Gibratarci neměli, naopak, Guam jednoznačně kraloval i ve svém posledním zápase a smetl snaživého soupeře 116:84 a s přehledem skupinu vyhrál.

Tabulka závěrečného turnaje v Serravalle:

1. Guam 4 4 0 +109 8
2. Bahrajn 4 2 2 +6 6
3. Kuvajt 4 2 2 -31 6
4. Nizozemsko 4 1 3 -23 5
5. Gibraltar 4 1 3 -61 5

Postupující na MS z Východní zóny:

San Marino (B+) - pořadatel

Tahiti (A) - mistr světa

Nepál (A) - vítěz AHM

Nauru (A) - mistr Oceánie

Morava (A) - mistr Evropy

Guam (A) - vítěz kvalifikace

Bahrajn (B) - postupující z kvalifikace

 

Západní zóna

V Západní zóně se kvalifikace hrála rovněž dvoufázově. O dvě postupová místa usilovaly všechny země zóny. Bylo rozhodnuto, že o jedno místo se utkají země z Indického oceánu, o druhé pak společně v obou dalších zónách. Samotné kvalifikaci předcházelo předkolo, ve kterém si Mauritius snadno poradil s Reunionem. Doma vyhrál 113:98 a v odvetě výrazně 105:69. 16 týmů v první fázi sehrálo čtyři turnaje, z nichž vítězové postoupili do druhé fáze. Skupinu A v Malé ovládl Madagaskar, který vyhrál všechny zápasy. V rozhodujícím utkání proti Vánočnímu ostrovu vyhrál 93:81, s Timorem 106:85 a v posledním utkání turnaje si udržel vedoucí postavení výhrou 77:61 nad domácím mužstvem Malediv. Druhý skončil Vánoční ostrov, třetí Maledivy a poslední Timor.

Ve skupině B kraloval v Indonésii tým z Komor, který dokázal stejně jako Madagaskar vyhrát všechny tři zápasy. Komory zvítězily nad týmem Andaman 105:101, pak rozdrtily Mauritius 113:59 a v závěrečném utkání o první místo domácí Indonésii po boji 96:90. Indonésie skončila druhá, Andamany třetí a Mauritius bez vítězství poslední.

Skupina C v Džibuti měla vyrovnanější průběh. Vítězství a postup do druhé fáze si vybojovaly Bermudy, které začaly výhrou nad outsiderem ze Svazijska 117:68, pak sice podlehly domácímu Džibuti 85:95, ale v závěrečném zápase zdolaly Aljašku 92:57. Džibuťané přišli o téměř jistý postup v posledním zápase, kdy senzačně podlehli Svazijsku 91:100. Celkové skore pak hovořilo pro Bermudy.

Ještě větší drama se odehrálo ve skupině D na Haiti. Domácí favorit sice nakonec postoupil, ale měl namále. Haiťané nejprve porazili Burkinu Faso hladce 108:79, ve druhém zápase však senzačně podlehli na /+2/ týmu z ostrova Antigua 101:111. V posledním kole Haiti zvítězilo nad Pobřežím slonoviny jen 90:82 a v posledním utkání turnaje tak měli šanci jak Burkina Faso, tak teoreticky i Antigua, která však potřebovala zvítězit na /-1/ o 28 bodů. Zápas skončil vítězstvím Antiguy 98:74, tedy o 24 body. Tři minuty před koncem však vedla Antigua už o 30 bodů a senzace v postupu týmu výkonnostní skupiny C nebyla daleko. Afričané však v závěru snížili a postup zůstal na domácí půdě.

 

Obě finálové skupiny se už hrály dvoukolově doma-venku. Ve skupině A, indicko-oceánské, se stal suverénním vítězem tým Srí Lanky, který vyhrál všech šest zápasů. Druhý skončil mírný favorit ze Seychel, který nejprve prohrál na Srí Lance 81:100 a pak i doma v závěrečném kole 79:86. Seychely skončily druhé, Komory třetí a Madagaskar čtvrtý.

Ve druhé skupině se bojovalo rovněž až do konce. Po první polovině vedli Haiťané, kteří nezačali nejlépe - prohráli na Bermudách 73:84. Pak však už vítězili, doma porazili Kajmaní ostrovy 95:76 a Lesotho těsně 77:72. Potpm však Haiťané podlehli Lesothu v Maseru 81:97 a Lesotho se dostalo do vedení. Po čtyřech kolech ale měla všechna čtyři mužstva po dvou vítězstvích a rozhodovalo jen skore. V pátém kole se utrhla dvojice Kajmaní ostrovy, Haiti. Kajmanci zvítězili v Lesothu až po prodloužení 94:86, Haiťané oplatili Bermudám porážku a vyhrály hladce 95:79. Rohodlo se v posledním kole v přímém souboji dvou nejlepších. Na Kajmaních ostrovech si lépe vedli Haiťané, kteří po výhře 104:88 mohli slavit postup. Kajmaní ostrovy skončily druhé, v boji o třetí místo Bermudy porazily Lesotho 103:94 a skončily třetí. Poslední Lesotho má paradoxně nejlepší skore, za což vděčí zejména nevšedním výsledkem proti Bermudám 86:39.

Tabulky finálových skupin:

A

1. Srí Lanka 6 6 0 +132 12
2. Seychely 6 4 2 +33 10
3. Komory 6 1 5 -65 7
4. Madagaskar 6 1 5 -100 7

B

1. Haiti 6 4 2 +29 10
2. Kajmaní o. 6 3 3 -29 9
3. Bermudy 6 3 3 -31 9
4. Lesotho 6 2 4 +31 8

Postupující na MS ze Západní zóny:

Zanzibar (A) - vítěz Mistrovství Indického oceánu

Guadeloupe (A) - vítěz Karibského mistrovství

Ghana (B) - vítěz Mistrovství Afriky

Srí Lanka (B - v MIO, A - v kvalifikaci) - vítěz kvalifikační skupiny A

Haiti (A) - vítěz kvalifikační skupiny B

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz