Úvod » MS 2016 Morava

7. hrací den - Barma otočila skóre a zahraje si finále, Morava v neuvěitelné přestřelce zdolala Andamany

publikováno 23.06.2016 (aktualizováno 25.06.2016)

Středeční semifinálové boje určily, kdo si zahraje o titul a kdo zápas útěchy o 3. místo. V Potůčníku nastoupila Barma proti překvapení MS Guamu a po tuhém boji, kdy dvakrát srovnala ztrátu, nakonec v závěru otočila skóre a po dlouhých letech si opět zahraje o titul. Ve Vikanticích viděli diváci zápas, který vejde do dějin. Morava vedla nad soupeřem z Andaman už o tři branky, Andamanci však dokázali srovnat a vítězství  získala Morava až v 88. minutě.

 

Guam - Barma  2:3 (2:1)

6. Cecilio 1:0  
  22. Ma Kchwei 1:1
22. Gakarisu ŽK  
23. Abenate ŽK  
32. Murray (př.kop) 2:1  
  72. Hou Lu Mo Zin (Ma Kchwei)-př.kop 2:2
  84. Na Pij (Han) 2:3

Rozhodčí Atatonga (Kiribati) /2/, 1644 diváků. Hráno 22. 6. v Potůčníku.

Guam: Voda 7 - Abenate 7, Dickinson 4 (74. Harris), Murray 6, Gakarisu 5 - Obalemi 7, Garin 5 (82. Buyam), Loyobuani 6 - Olyfutum 5, Cecilio 6 (62. Omuri), Ronaldo 6

Barma: Ehm Su 6 - Po Khnya 7, Thou Swin 6, Hou Lu Mo Zin 7, Ha Shan 6 - Ma Do Kchan 5, Wu Hnja Ja 6 (76. Han), A Pham Dok 6 - Na Pij 7, Lap Top 5 (60. Do Ho Wen 6), Ma Kchwei 8

 Do utkání vstoupili lépe hráči Guamu, kteří si od úvodního hvizdu rozhodčího Atatongy vytvořili tlak. Už v 35. vteřině zahrával Obalemi první roh a Abenateho hlavička skončila na tyči Ehm Suovy branky. Hráči Barmy nedokázali udržet míč na svých kopačkách, Guamci výborně napadali a sami se pouštěli do nebezpečných útoků. A jejich snaha se vyplatila v 6. minutě, kdy Cecilio obral o míč váhajícího Ma Do Kchana, obešel tři protihráče a nečekanou střelou do protipohybu brankáře otevřel skóre. Úvodní gól hráče Guamu trochu ukolébal a už nehráli tak agresivně, čehož začal využívat soupeř. V 10. minutě poprvé musela guamská obrana řešit vážnou situaci, do které se po přesné kolmici Wu Hnja Jaa dostal Lap Top, ale včasným skluzem zachránil Guam před vyrovnáním Gakarisu. Ten si prohodil místo v obraně s Murrayem, aby měl více možností podporovat ofenzívu na levé straně, ale tento tah trenérovi Chottovi příliš nevyšel. V 13. minutě zahrozil na opačné straně Obalemi, když nebezpečně centroval, ale Ehm Su akrobatickým zákrokem míč vyrazil. Ve 22. minutě fauloval zezadu unikajícího Na Pije Gakarisu, rozhodčí ponechal výhodu a Ma Kchwei přesnou křížnou střelou vyrovnal. Od této chvíle měli více ze hry Barmánci, kteří se prezentovali přesnými kombinacemi z nichž pak těžili křídelní hráči. V 28. minutě po centru A Pham Doka Na Pij skvěle přeskočil bránícího Dickinsona a Voda vytáhl parádní zákrok. Guamský brankář se zaskvěl také o chvíli později, když vytěsnil těžkou střelu Ma Kchweie. Guam hrozil z rychlých protiútoků -  po jednom z nich postupovali tři hráči na dva bránící Barmánce a situaci řešil až Hou Lu Mo Zin stažením Olyfutuma za dres - faul na žlutou kartu, avšak rozhodčí ji nevytáhl i přes protesty hráčů Guamu. Trestný kop z 30 metrů zahráli Guamci znamenitě. Všichni čekali, že jej rozehraje tradiční exekutor Ronaldo, ale ten míč jen přeskočil a přenechal jej Murrayemu, jehož falšovaná střela zaskočila všechny včetně brankáře Ehm Su. Guam se tak opět dostal do vedení. Závěr poločasu nabídl šance na obou stranách, tu největší měl opět Na Pij, který zatím na MS neskóroval a nepodařilo se mu to ani tentokrát. Voda opět vytáhl skvělý zákrok a svůj tým podržel.
Úvod druhé půle byl oboustranně opatrnější, tempo nebylo takové, jako v závěru poločasu. Až po deseti minutách hry se diváci dočkali zajímavého momentu. Ma Kchwei  krásně našel na hranici ofsajdu číhajícího Na Pije, který šel sám na Vodu. Barmskému  hráči ale míč odskočil a Voda mu jej sebral. V 60. minutě vystřídal nevýrazného Lap Topa Do Ho Wen, který hned z prvního dotyku trefil branku. Střela však postrádala razanci a Voda měl snadnou práci. Na druhé straně zaútočil Abenate a před nabíhajícím Olyfutumem musel hasit Ha Shan. Barmánci opět přebrali iniciativu a snažili se trpělivou hrou najít skuliny v guamské obraně. Povedlo se jim to v 72. minutě, kdy se prodral až k brankové čáře Po Khnya, kde jej stáhl k zemi Gakarisu. Následný přímý kop zahrával Ma Kchwei, který přesně našel hlavu Hou Lu Mo Zina a bylo srovnáno. V závěrečné desetiminutovce ukázali větší vůli po vítězství hráči Barmy. Guamcům zjevně ubývaly síly a soustředili se na bránění nerozhodného výsledku. Naopak Barmánci evidentně neměli o prodloužení zájem. V 80. minutě po závaru před Vodou vykopával Do Ho Wenovu střelu z brankové čáry střídající Harris a dorážka Ma Kchweie Voda chytil. Barmánci se kýžené branky dočkali v 84. minutě. Střídající Han pronikl až k brankové čáře, zpětnou přihrávku poslal dozadu na nabíhajícího Na Pije a ten se parádně trefil pod břevno - Voda byl bezmocný. Na Pij se tak dočkal prvního gólu na MS v pravý moment, poslal jím svůj tým do vytouženého finále. Závěr si Barmánci pohlídali. Nezačali bránit, naopak stále dobře kombinovali a soupeře k ničemu nepustili. Naopak Na Pij mohl přidat v poslední minutě pojistku, ale Voda byl proti a střelu chytil.
Divákům se zápas musel líbit, oba týmy předvedly pěkné akce, hrálo se v tempu. Více sil ukázali Barmánci, kteří ovládli druhý poločas, v tom prvním jim ještě Guam stačil. Z vítězného týmu je třeba pochválit Na Pije za velmi dobrý výkon, i když jeho střelecká forma stále není optimální. Nicméně vstřelil vítězný gól. Motorem záložní řady byl Ma Kchwei, jehož výkon postupně zápas od zápasu roste. Výbornou formu opět prokázal Po Khnya i stoper Hou Lu Mo Zin, který se prosadil i střelecky. V týmu Guamu se rozchytal k výbornému výkonu Voda, který dlouho držel naděje mužstva. V obraně opět největší opora Abenate se svými výpady po čáře, ze záložní řady byl nejvíce vidět Obalemi. Už tolik se do hry nedostával Ronaldo, z útočné dvojice byl nebezpečnější Cecilio. 

Morava - Andamany 6:5 (3:2) /+1/

5. Marek Kaňák (M. Aňátko) 1:0  
  12. Hullock (Pratriwanayanachayamali) 1:1
16. Prášilík (Martin Kaňák) 2:1  
  39. Kottamalupattna (Hullock) 2:2
45. Šára 3:2 (pokutový kop)  
52. K. Votruba 4:2  
56. Hůlka (Šára) 5:2  
  56. Utnaprasiknarane ŽK
  57. Kochichundry ŽK
  62. Kochichundry (Pratriwanayanachayamali) 5:3
  69. Onger 5:4
  72. Kottamalupattna 5:5
73. Zemek ŽK  
88. Prášilík 6:5  

Rozhodčí Binini (Vanuatu)  /0/, 2029 diváků. Hráno 22. 6. ve Vikanticích.

Morava: Kráva 5 - Honzík 5 (69. Rákosník), Prášilík 9, Zemek 6, K. Votruba 7 (62. Zesírka) - Krasík 7(86. M. Kovařík), M. Aňátko 8, Martin Kaňák 8 - Šára 8, Hůlka 8, Marek Kaňák 8

Andamany: Prdivadira 6 - Kottamalupattna 8, Utnaprasiknarane 5, Srawasidorakwe 5, Trichupandraswamy 6 - Kochichundry 8 (77. Jannananah), Pratriwanayanachayamali 8, Uddamalakolabundy 6 - Onger 7 (88. Netutakkaam), Hullock 8, Ratnanesh 7 (62. Jaraberu)

Na zápas Moravy s Andamany mohl pokladník vikamtického stadionu vyhlásit vyprodáno, všech 2029 míst se zaplnilo a další dvě stovky diváků se sešly v improvizované fanzóně před vikantickým hostincem, kde bylo nainstalováno projekční plátno. Samotný zápas vejde do fotbalových dějin nejen počtem gólů, ale i napínavým průběhem. Moravané začali stejně jako v předchozích zápasech pěkně zostra. Jeden míč za druhým putoval před branku Andaman a netrvalo dlouho, aby si diváci mohli poprvé zakřičet. V 5. minutě našel Marek Aňátko svého jmenovce Marka Kaňáka, který propálil Prdivadiru. Ale Andamanci se nevzdali. Gól jakoby je povzbudil a brzy srovnali stav. Skvěle hrající Pratriwanayanachayamali našel před brankou volného Hullocka, který umístěnou střelou vyrovnal. Morava ale brzy opět vedla díky Prášilíkovi, který si naběhl na centr Martina Kaňáka a hlavou překonal Prdivadiru. Zápas pokračoval ve velkém tempu i nadále. Morava měla více ze hry, ale Andamanci hrozili z brejků, takže obrana se musela mít na pozoru. V 39. minutě využil chyby v rozehrávce Kottamalupattna a spolu s Hullockem šli do přečíslení dva na jednoho. Po několika narážečkách byl na konci akce Kottamalupattna a srovnal na 2:2. Ještě do poločasu tlak Moravy opět zesílil a do kabin se šlo za stavu 3:2. V závěru poločasu totiž centr Marka Kaňáka zasáhl rukou Srawasidorakwe a pozorný rozhodčí Binini odpískal penaltu. K ní se postavil Šára a nedal Prdivadirovi šanci. Nádherný první poločas skončil  a diváci na tribunách si měli o čam povídat. To ještě netušili, co je čeká po přestávce.

Druhá půle začal podobně, jako první. Tlak Moravy od prvních sekund přinesl ovoce. Po závaru v pokutovém území se v 52. minutě dostal k odraženému míči Votruba a zvýšil vedení Moravy na rozdíl dvou branek. A když o pár minut později přidal pátý gól Hůlka po nezištné přihrávce Šáry, diváci už začali oslavovat postup a skandovat "mistři, mistři". Jenže k tomu pravému dramatu se teprve začalo schylovat. V 62. minutě Pratriwanayanachayamali našel nabíhajícího Kochichundryho, který překvapil Krávu střelou doprostřed branky a snížil na 5:3. Andamanci zázračně ožili a zatlačili domácí tým do defenzivy. Onger obral o míč váhajícího Zesírku a snížil na 5:4. A o tři minuty později bylo pro domácí ještě hůře! Kottamalupattna nádhernou ranou z 28 metrů vyrovnal na 5:5! Moravané byli jako opaření a nestačili čelit rozjetým Andamancům. Jen s potížemi zachytávali jejich nájezdy a několikrát byla domácí branka v jednom ohni. Naštěstí pro Moravu v obraně kraloval neomylný Prášilík, který často hasil na poslední chvíli před Krávou. V 86. minutě se odhodlal trenér Fettinger k vyslání třetího útočníka, Kovařík nahradil vyčerpaného Krasíka. A to byl zřejmě rozhodující moment. Kovařík zatáhl míč do rohu hřiště, šťastně se dostal přes Trichupandraswamyho a z úhlu vystřelil na branku. Odražený míč propadl k Prášilíkovi a jeho střela z hranice šestnáctky prošla přes všechny hráče a zapadla do branky. V té chvíli se odhodlal trenér Andaman ke kroku, který by neměl obdoby v hisrtorii fotbalu. Do brankářského dresu se převlékl Netutakkaam a chystal se vystřídat Prdivadiru. K power-play však nedošlo. Jednak Onger dostal křeče a nemohl pokračovat, jednak si trenér včas uvědomil, že při případném vyrovnání by musel hrát celých 30 minut prodloužení bez brankáře. Netutakkaam tak šel na hřiště v normálním dresu za Ongera. Moravané se zatáhli a do konce zápasu už drželi těsné vedení. Když rozhodčí odpískal konec zápasu, propuklo v hledišti velké oslavování postupu do finále.

Zápas měl vysokou úroveň a svým dramatickým průběhem předčil všechno, co se dosud na mistrovství odehrálo. Andamancům patří velká poklona za to, co předvedli zejména ve druhém poločase za stavu 2:5. Mnoho nechybělo a mohli se radovat z postupu oni. I tak zaslouží velkou pochvalu za předvedený výkon. Jejich nejlepším hráčem byl Pratriwanayanachayamali, který řídil ze středové řady útok a přesnými pasy nadělal v domácí obraně často velké problémy. Skvěle zahráli i Kottamalupattna, Kochichundry a Hullock. U Moravy byl nejvýše hodnocen stoper Prášilík, zejména za podporu útoku, vstřelené dvě branky, z nichž ta poslední byla vítězná. Dobře mu sekundovali i oba Aňátkové a celý útok. Velká spokojenost byla i s rozhodčím Bininim z Vanuatu, kterého nebylo na hřišti příliš vidět, ale nic mu neuniklo a pískal naprostou rovinu.

Ve finále čeká na Moravu Barma, tedy soupeř, se kterým se střetla v zahajovacím zápase. To zvítězila jasně 7:2, ale všichni vědí, že druhý zápas bude mnohem Těžší. Barma se v průběhu mistrovství prezentovala velmi dobrým výkonem a hráči věří, že debakl se nebude opakovat. Moravané věří, že tentokrát bude obrana pevnější, než v semifinálovém zápase, a že se útok prosadí podobně, jako ve všech dosavadních vystoupeních na šampionátu. Máme se v neděli na co těšit!

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz