Úvod » MS 2016 Morava

1. den MS - skvělé vykročení Moravy

publikováno 12.06.2016 (aktualizováno 13.06.2016)

V neděli 12. června bylo ve Vikanticích a Potůčníku zahájeno 15. mistrovství světa v kopané. Představila se mužstva skupiny A, ve které hraje i domácí tým Moravy.

Večernímu zápasu ve Vikanticích předcházelo slavnostní zahájení šampionátu. V krátkém, ale působivém programu se představily místní hudební skupiny a nejmladší žáčci si zahráli minifotbal. Poté prezident Moravského fotbalového svazu šampionát oficiálně zahájil a na ploše se představily týmy Moravy a Barmy.

Ještě před slavnostním zahájením otevřelo MS himálájské derby mezi Sikkimem a Bhútánem, které hostil Potůčník. Očekával se vyrovnaný souboj, ale všechno bylo jinak. Bhútán byl překvapivě jednoznačně lepším týmem a svůj výborný výkon korunoval čtyřbrankovým vítězstvím.

Morava - Barma 7:2 (2:2) /+1/

4. Šára 1:0  
15. Martin Kaňák 2:0  
  35. Hou Lu Mo Zin (Ma Do Kchan) 2:1
  39. Wu Hnja Ja (Do Ho Wen) 2:2
39. Marek Kaňák ŽK  
51. Votruba 3:2  
57. Šára 4:2  
63. Hůlka (Šára) 5:2  
73. Zemek 6:2  
88. Masálek (Zemek) 7:2  
  89. Swi Nya ŽK
  89. Ehm Su ŽK
  89. Lap Top ŽK

Rozhodčí Wahiri (Guam)  /3/, 2022 diváků. Hráno 12. 6. ve Vikanticích.

Morava: Kráva 5 - Honzík 6, Prášilík 5 (46. Rákosník 6), Zemek 7, Votruba 6 - Krasík 7, M. Aňátko 6, Martin Kaňák 8 - Šára 9 (73. Masálek), Hůlka 8 (82. Zuzánek), Marek Kaňák 6

Barma: Ehm Su 4 - Po Khnya 4 Ohn Pok 3 (63. Thou Swin), Hou Lu Mo Zin 5 , Ha Shan 4 (57. Po Srath 3) - Ma Do Kchan 5, Wu Hnja Ja 5, Swi Nya 3 - Na Pij 3, Do Ho Wen 4 (87. Lap Top), Ma Kchwei 4

Zápas ve vyprodané aréně ve Vikanticích se domácímu týmu nadmíru vydařil. Trenér Fettinger dal příležitost oběma legionářům ze sikkimské ligy a dobře udělal. Od začátku se hrálo podle moravských not. Hráči doslova vlétli do zápasu a hned po 20 sekundách měl Ehm Su práci s jedovatou střelou Zemka. Ve 4. minutě vybojoval míč Šára, vlétl do pokutového území a přízemní střelou otevřel skore. Diváci byli u vytržení a hnali své hráče stále k soupeřově brance. V 10. minutě se zastřeloval Hůlka, ale branku netrefil. V 15. minutě se však dostal k odraženému míči Martin Kaňák a jeho rána zapadla podruhé do barmské branky. Převaha Moravanů pokračovala i nadále, z dalšího nadějného útoku trefil Šára tyč. Postupně se však hra začala vyrovnávat a Barmánci začali nacházet skulinky v domácí obraně. V 35. minutě prošel Ma Do Kchan přes Prášilíka, nacentroval před branku, kde se prosadil Hou Lu Mo Zin a snížil. Domácí poněkud znejistěli a výsledkem byla další chyba obrany, kterou Barma dokázala potrestat. Do Ho Wen vyslal kolmici na nabíhajícího Wu Hnja Ja, který se dostal před brankáře Krávu a hlediště ztichlo - bylo vyrovnáno. Vzápětí dostal žlutou kartu Marek Kaňák prakticky za nic, což pobouřilo diváky a atmosféra v hledišti zhoustla. Naštěstí brzy skončil první poločas a situace se uklidnila.

Do druhého poločasu nahradil nejistého Prášilíka Rákosník. Morava začala opět výborně, v 51. minutě Kamil Votruba obral o míč Ohn Poka a techickou střelou poslal Moravu do vedení. Moravané opět získali kontrolu nad utkáním a zasypávali pokutové území soupeře doslova sprškou centrů, které obrana Barmy jen s vypětím všech sil odvracela. Netrvalo dlouho a další gól byl na světě. Postaral se o něj výborně hrající Šára po krásné individuální akci. Obešel tři obránce i brankáře a za jásotu diváků dovedl míč za brankovou čáru. V 63. minutě Šára vymyslel další krásnou akci. Proběhl mezi dvěma obránci a vybídl ke skorování Hůlku. Do pokutového území se vydal i stoper Zemek a po závaru před brankou se orientoval nejlépe. Bylo to 6:2 a zaplněným hledištěm se nesly mexické vlny a skandovaný potlesk. Když Šáru v 73. minutě nahradil Masálek, ovace diváků nebraly konce. Závěr zápasu vyzněl jako exhibice Moravy, která nepustila soupeře prakticky k ničemu. V samotném závěru poslal Zemek dlouhý pas za obranu, čerstvý Masálek unikl obraně a ukázal, proč se stal nejlepším střelcem letošní ligy. Jeho technická střela k tyči rozjásala po sedmé diváky a rozlítila brankáře Ehm Su, který si to vyřizoval s Swi Nyou tak vehementně, že rozhodčí Wahiri potrestal oba žlutou kartou. Hodně nepřesný rozhodčí pak ještě dal žlutou i Lap Topovi, přestože faulu se dopustil Rákosník. Zápas skončil výrazným vítězstvím Moravy, která tak úspěšně vykročila za svým cílem, kterým nemůže být nic jiného, než titul mistrů světa. Skvěle zahráli oba legionáři. Zemek stmelil obranu, která až na výpadky v závěru prvního poločasu působila kompaktním dojmem. Ve středové řadě odvedl skvělou práci Martin Kaňák, jehož centry byly neustálým nebezpečím. Nejlepším mužem na hřišti byl Šára. Připsal si dvě branky, jednu asistenci, jednu tyč a několik nadějných střel, které jen s námahou odvracel Ehm Su. V závěru si zahrál i debutant Zuzánek, jehož nominace byla velkým překvapením. Zdá se však, že bude dobrou posilou pro středovou řadu. U Barmy  nebyl k pochvale snad žádný hráč. Ehm Su sice dost pochytal, ale některé góly šly na jeho vrub. Snad jedině Hou Lu Mo Zin a Ma Do Kchan snesou jakés takés měřítko, útok se prakticky k ničemu nedostal. 

Středeční zápas Moravy s Bhútánem bude zřejmě těžším oříškem pro Moravu, Bhútánci podávali v kvalifikaci dobré výkony, na které navázali výrazným vítězstvím nad Sikkimem ve svém prvním zápase. Tentokrát se bude hrát v Potůčníku a už nyní je skoro vyprodáno. Ale už zítra se hrají dva zápasy skupiny B. Ve Vikanticích se představí úřadující mistr světa Vanuatu, jehož soupeřem budou Andamany. V Potůčníku se představí Maledivy a Guam.

 

Sikkim - Bhútán  0:4 (0:1)

  37. Lapchong 0:1
  61. Lapchuk (Dikpo) 0:2
  64. Shamling 0:3
  70. Rao 0:4

Rozhodčí Binini (Vanuatu) /0/, 1548 diváků. Hráno 12. 6. v Potůčníku.

Sikkim: Mukerdjee 6 - Bhangutta 5, Swaling 4, Raswin 6, Lhendup 4 - Prakottri 5 (70. Lattey), Nangapar 5, Linthi 6 - Naymal Khal 5 (63. Rumbat), Phuncchog 4, Chombey 4 (46. Lhotspa 5)

Bhútán: Tshering 6 - Rao 7, Shamling 7, Ranjeet 5, Wazong 6 - Lapchong 8, Drondup 7, Timche 7 - Dikpo 6 (67. Umchog), Linzian (83. Samchuk) 6, Lapchuk 7 (77. Wangyak)

Na odpolední utkání v Potůčníku se sešla velmi pěkná návštěva, která byla zvědavá na tradiční souboj himálájských rivalů. Odborníci i vzhledem ke větším zkušenostem mírně favorizovali Sikkim, ale hráči Bhútánu potvrdili, že výkony v kvalifikaci, ve které vyřadili Kiribati, nebyly vůbec náhodné. Už samotný úvod utkání naznačil, že se více bude hrát na obranné polovině Sikkimu. Hned ve třetí minutě mohl otevřít skóre Dikpo, když využil nedorozumění obrany Sikkimu a najednou se ocitl zcela sám před Mukerdjeem. Ten včas povyběhl a střelu vyrazil. Bhútánci ale pokračovali v aktivním výkonu a soupeře přehrávali v nasazení a bojovnosti. Sikkimové působili hodně unaveným dojmem, často kazili a k pořádným šancím se nedostávali. Po čtvrthodině hry se lehce dostal pravý obránce Rao až k centru, na který si naběhl z druhé vlny Shamling a Mukerdjeeho zachránila pravá tyč. Převaha Bhútánu postupně narůstala, ale chyběla větší přesnost ve finální přihrávce, několik centrů Mukerdjee bez problémů odvracel. Až v 32. minutě zaváhal, když podběhl centr Lapchuka, ale Dikpo hlavičkoval vedle. O chvíli později další nadějnou akci hasil až Raswin čistým skluzem. Ve 37. minutě se Bhútánci dočkali zaslouženého vedení. Lapchong se probil z pravé strany až do středu hřiště, kde ho nedůrazná sikkimská obrana nechala vypálit přesný projektil, na který Mukerdjee neměl nárok. Sikkim se poprvé dostal k ohrožení Tsheringa v brance až v závěru poločasu, kdy se po pěkné kombinaci dostal do slibné příležitosti Naymal Khal, jeho pokus ale zblokoval Shamling, takže Tshering ani nemusel zasahovat. A následný roh kopl Chombey tak špatně, že následoval rychlý bhútánský brejk, který skončil až nepřesnou přihrávkou Linziana na nabíhajícího Drondupa. Přitom Linzian byl ve výhodné pozici na ohrožení branky.

Do druhé půle poslel trenér Sakkil na hřiště Lhotspu a přeskupil záložní formaci a zpočátku to vypadalo, že se tento tah vydařil. Sikkimové začali mnohem aktivněji, ale veškerá snaha končila na připravené bhútánské obraně. Po deseti minutách hry se obraz hry vrátil k průběhu prvního poločasu. Mnohem přesnější Bhútánci opět ovládli střed pole, účinně presovali a hráli velmi dobře pozičně. Po hodině hry měl obrovskou šanci Linzian, ale jeho střelu z osmi metrů reflexivně Mukerdjee vyrazil. Z následného rohu ale sikkimská obrana zapomněla na Lapchuka, který i při svých 165 centimetrech dokázal hlavou zvýšit na 2:0. O další tři minuty později si vybral slabší chvilku do té doby výborný Mukerdjee, když dalekonosnou střelu Shamlinga procedil mezi prsty a míč zapadl k tyči. Černou desetiminutovku Sikkimu pak zakončil Rao, který si z pravé strany obrany zaběhl až na hrot, narazil si míč o Swalinga a přesnou střelou po zemi k levé tyči nedal Mukerdjeemu nejmenší šanci. Po tomto uragánu se hra ze strany Bhútánu poněkud zklidnila a prostor dostal i soupeř. Jeho akce ale byly bezzubé. Výborně takticky hrající Bhútán nepustil hráče Sikkimu prakticky k ničemu, pokud pomineme zoufalý pokus Nangapara, který skončil vysoko nad brankou. V 89. minutě ještě mohl Sikkim přece jen upravit hrozivé skóre, kdy se k odraženému míči dostal Phuncchog, ale ten se tak dlouho chystal ke střele, až mu míč Rao ukopl. Bhútán tak vykročil do šampionátu skvělým výsledkem a zejména sebevědomým výkonem, který ostře kontrastoval s bezkrevnou hrou Sikkimu. Nejlepší součástí vítězného týmu byla záložní řada, která působila sehraným dojmem, motorem byl Lapchong, s nímž měla levá strana Sikkimu velké potíže. Hodně toho naběhal i pravý obránce Rao, který často podporoval obranu a dokonce zaznemanl jeden gól. V dresu Sikkimu snese přísné měřítko Mukerdjee, který zejména v první půli držel svými zákroky naděje Sikkimu, ve druhé půli se ale podepsal na třetí brance, která prakticky rozhodla. V nekompaktní obraně odvedl dost práce Raswin, ale nestačilo to. Záloha zklamala, útočná dvojice Naymal Khal a Phuncchog neměla z čeho těžit, hráči ztráceli hodně sil běháním bez míče. V příštím utkání čeká Sikkim Barma, která rovněž nevstoupila do turnaje dobře, a zápas to bude pro oba týmy klíčový.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery