Úvod » Mistrovství světa 2015 - Haiti

MS - 12. den - čtvrtfinále

publikováno 20.12.2015 (aktualizováno 22.12.2015)

Zápasy o postup mezi poslední čtyřku přinesly velmi vyrovnané boje, kde se rozhodovalo teprve v závěrech. Výjimkou bylo utkání Tahiti s Guadeloupem. Obhájce trofeje Guadeloupe jen potvrdil, že se na MS nesetkal s dobrou formou a soupeři z Oceánie nedokázal vzdorovat. Výsledkem tak byla krutá porážka o 43 bodů. Už před tím se dočkali zklamání domácí příznivci, když jejich hráči v divokém utkání podlehli nevyzpytatelnému Nepálu o dva body. S vidinou zisku medaile se muselo rozloučit i Fidži, které výborně vstoupilo do utkání se Seychelami, ale nakonec nezvládlo závěr utkání. V africkém souboji si poradil Zanzibar s Lesothem a podruhé za sebou se probojoval do semifinále MS.

Nepál - Haiti  106:104 (41:26, 58:50, 81:87) /6-6/

Nebyli by to snad hráči nepálského výběru, aby se opět postarali o divoký průběh utkání a dramatickou zápletku. Tentokrát začali v bouřlivé kulise vyprodané haly hodně zostra a v první čtvrtině nasázeli soupeři 41 bodů. V základní sestavě se objevily všechny trumfy, výborně opět hrál Birandavathi, střelecky se prosazoval Gamukh a se konečně se přidal i druhý pivot Ringchap, který do té doby toho moc nepředvedl. Haiťané nestíhali bránit a střelecky se prosazoval jen Vagan. V úvodu druhé čtvrtiny ještě Nepál navýšil náskok až na 18 bodů, ale v posledních pěti minutách přišel útlum, několik zbytečných ztrát a soupeř zvolna ztrátu umazával. I díky trojkám Canfranca a jisté ruce Vagana se šlo do kabin už jen s osmibodovým náskokem Nepálu. Diváci vycítili šanci v úvodu druhé půle, když po třech minutách bylo srovnáno, a vytvořili velmi bouřlivé prostředí. Tentokrát měli domácí navrch a střelecky soupeře převyšovali a v 26. minutě po smeči Montenéva šli už do 12 bodového vedení. Hala bouřila, ale vyhráno nebylo. Nepálci po oddechovém čase začali hrát zodpovědněji, lépe stříleli a do konce čtvrtiny ztrátu snížili na šest bodů. Obrana však dovolila soupeři nasázet 37 bodů, takže do závěrečné části přišel nepříjemný presink, Haiťané znervózněli a začali chybovat v rozehrávce. V 34. minutě poslal Pratheep, pro něhož to byla premiéra na MS, trojkou Nepál opět do vedení, které postupně narůstalo až na devět bodů. V závěru však museli pro pět faulů střídat v krátké době obě podkošové opory Ringchap i Birandavathi a Haiti ještě zápas zdramatizovalo, když se Guyot dvakrát trefil a na začátku poslední minuty stáhl ztrátu na dva body. Nepál spasil muž závěrů Nepali. Nejprve opět náskok navýšil, a když soupeř dvěma šestkami snížil, Nepali vzápětí obě svoje šestky proměnil. Domácí čtyřbodové manko už dotáhnout nedokázali, Guyot sice opět snížil, ale Nepál si konec pohlídal a vydřel postup do semifinále. Popáté na šampionátu tak zvládl koncovku a těsně vyhrál!

Body: Gamukh a Birandavathi po 18, Ringchap 16 - Vagan 19, Guyot a Montenéve po 13. Nejlepší hráči: Ringchap 4,5 - Vagan 4,5. Celkem 29 (14,5:14,5). 6446 diváků.

Fidži - Seychely  103:109 (40:22, 51:58, 80:87) /6-6/

Zápas svým průběhem hodně připomínal ten předchozí. Fidži mělo drtivý nástup, po šesti minutách vedlo 25:4, do koše mu padalo vše a soupeř nestačil. Po první čtvrtině se zdálo, že není co řešit, a asi se to zdálo i hráčům Fidži, kteří ve druhé čtvrtině úplně přestali hrát. Možná začátek přepálili, najednou se jim přestala dařit střelba, nestíhali se vracet a soupeř z rychlých protiútoků trestal. Navíc přidal i výborné doskakování, a tak dvě minuty před koncem druhé čtvrtiny šel poprvé po střele výborného Allaniho do vedení. V závěru ještě vyšperkoval svůj výborný výkon i Muháfí, když dvěma trojkami zvýšil náskok svého mužstva až na sedm bodů. Druhá polovina utkání přinesla výborný basketbal. Seychely sice v úvodu odskočily až na šestnáctibodový rozdíl, ale pak se rozehrál nejlepší hráč Fidži na šampionátu Singh, střelecky se přidal i Tikokoti a do konce čtvrtiny už to bylo opět jen o osm. Seychelané ale komplikace nepřipustili. Hráli nadále velmi dobře kombinačně a vycházely jim i rychlé protiútoky, takže drželi neustále mírný náskok. Jen v nástupu do závěrečné části soupeř srovnal skóre, ale vyrovnaný stav dlouho nevydržel, Seychely opět odskočily a závěr si pohlídaly. Fidžanům kromě Singha a Tikokotiho chyběli hráči, kteří by se střelecky více prosadili, a to rozhodlo v momentu, kdy oba střelci museli na lavičku. Přesto Fidži zanechalo dobrý dojem na mistrovství a ještě bude mít možnost bojovat o pěkné páté místo.

Body: Singh 21, Boyler 19, Tikokoti 16 - Allani 23, Muháfí 17, Hagi 16. Nejlepší hráči: Singh 4,5 - Allani 4,5. 4719 diváků.

Tahiti - Guadeloupe 124:81 (29:29, 56:51, 91:62)  /6-6/

První poločas rozhodně nevypadal na to, že Tahiti zvítězí tak výrazným rozdílem. Po střelecky exponovaném začátku, když ve třetí minutě už vedli Tahiťané 16:10, se hra vyrovnala a do konce první čtvrtiny se stav vyrovnal. Ve druhé části hry byl zpočátku lepší Guadeloupe a vedl už 37:46, zejména díky přesným trefám Grobina. Pak ale přišla šňůra Tahiti 17:0 a rázem bylo vše jinak. Poločas vyhráli Tahiťané o pět bodů a jejich hitparáda pokračovala i po přestávce. Do střelecké pohody se dostal zejména Lavillon a Holubec a skore narůstalo ve prospěch zástupců Oceánie. Stovka padla už ve 12. minutě a skore i nadále narůstalo. Až za stavu 124:76 přišla na hřiště druhá pětka a Guadeloupe trochu zkorigoval. Výrazné vítězství dává Tahiťanům naději na skvělé umístění, zatím předvádějí na šampionátu zřejmě nejlepší basketbal. Lavillon, oba Gauguinové i Holubec hrají ve velké pohodě a postarali se už o semifinále a je jisté, že to není konečná. Rozhodně mají ještě na víc.

Body: Lavillon 24, Phillippe Gauguin 18, Holubec 17 - Grobin 23, Besonac a Chanoble 16. Nejlepší hráči: Lavillon 5 - Grobin 5. Celkem 31,5 (16:15,5), 6422 diváků.

Zanzibar - Lesotho 101:95 (23:31, 49:50, 85:71)  /6-6/

Zápas byl plnýzvratů. Počáteční minuty byly vyrovnané, ale pak se uvedl Sosane trojkou z dobrých devíti metrů a Lesotho si získalo mírný náskok. Ve druhé čtvrtině se však na straně Zanzibaru rozehrál veterán Musampa a jeho přesné pokusy zejména z křídla přinesly brzy nměnu stavu. Závěr druhé čtvrtiny přinesl vyrovnaný boj, v němž se obě mužstva střídala ve vedení. Podobně tomu bylo i ve druhém poločase. Zpočátku vedlo Lesotho, ale brzy Zanzibar vyrovnal stav a díky Benhalemovým průnikům pod koš získal desetibodové vedení. Na konci čtvrtiny zvýšil své vedení na rozdíl 14 bodů a zdálo se být rozhodnuto. V poslední části Zanzibar svůj náskok udržoval, až v závěru se ještě hráči Lesotha pokusili o zvrat. Snížili na rozdíl šesti bodů, ale v závěru si Zanzibar pohlídal vedení taktickou hrou a slaví postup do semifinále. Má tak ještě šanci zopakovat umístění z minulého šampionátu, kdy skončil druhý, ba dokonce pokusit se toto umístění ještě o stupínek vylepšit. 

Body: Musampa 24, Benhalem 18, Babacar 13 - Liladze 25, Llongwe 19, Lembokoloe 16. Nejlepší htáči: Musampa 4,5 - Liladze 5. Celkem 28,5 (14,5:14), 5314 diváků.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery