Úvod » Mistrovství světa 2015 - Haiti

MS - 9. den

publikováno 15.12.2015

Před závěrečnými zápasy ve skupině A už měla tři mužstva postup zajištěn, přesto všechny zápasy nabídly kvalitní a zajímavou podívanou. Už dopoledne se zrodila senzace v podobě porážky Guadeloupu od San Marina. Sanmarinci podali nejlepší výkon a vítězství si plně zasloužili. V pacifickém souboji ještě Nauřané mohli vyřadit Fidži, ale ukázalo se, že vyhrát 32 bodovým rozdílem bylo nad jejich síly. Zápas však nabídl atraktivní útočný basketbal, z vítězství se nakonec radovalo Fidži, pro Nauru zbylo pouze stěhování do Les Cayes a boj o 9. - 13. místo. Ve večerním utkání se povedl hráčům Nepálu neskutečný obrat proti Lesothu, když během závěrečných sedmi minut stáhli 21 bodové manko a nakonec šťastně o bod zvítězili a obsadili ve skupině 1. místo. Kuriozitou je pasivní skóre Nepálu při čtyřech vítězstvích a jediné porážce.

Guadeloupe - San Marino  84:92 (24:32, 43:54, 66:73) /+1/6-5/

Sanmarinci zaskočili favorita už v první čtvrtině, kdy jej doslova přestříleli. Činili se zejména Schiazzi a Scitta a guadeloupská obrana si nevěděla rady. Ve druhé čtvrtině se rozstřílel i Fuscavoni, a když se trojkami přidal i střídající Polleno, vedli Evropané až o 14 bodů. Guadeloupe držel v kontaktu v první čtvrtině Chanoble, který se během deseti minut připsal 14 bodů, ve druhé čtvrtině se ale neprosadil. Citelná byla opět absence zraněného střelce Chancoise, který stejně jako v předchozím utkání pouze seděl na lavičce a do hry vůbec nezasáhl. Po změně stran Guadwloupci postupně díky zlepšené obraně ztrátu umazávali, ale zbytečnými chybami opět dovolili soupeři uniknout. Sanmarincům už tolik nešla střelba, ale v pravý čas se chytil Lorenzo Fanfaroni a i díky dobré obraně si stále outsider udržoval vedení. V závěru opět ničil soupeře střelami z dálky Scitta, jehož účet se nakonec zastavil na 27 bodech a i díky jeho neomylné ruce při střelbě šestek nakonec San Marino uhájilo vedení až do konce. V dresu Guadeloupu kromě Chanobla nikdo nezazářil, ve čtvrtfinále bude třeba podat mnohem lepší výkon.

Body: Chanoble 19, Senguin 16, Vardoux 11 - Scitta 27, Fuscavoni 17, Polleno 14. Nejlepší hráči: Chanoble 3,5 - Scitta 5,5. Celkem 29,5 (13:16,5). 3977 diváků.

Fidži - Nauru  109:103 (26:31, 60:59, 91:81) /6-6/

Nauřané se s vervou pustili do dohánění skóre a po šesti minutách vedli o 9 bodů. Ve své útočné snaze ale tak trochu zapomínali na obranu, čehož soupeř dokázal využívat a na začátku druhé čtvrtiny šel poprvé do vedení po trojce Singha. Druhá čtvrtina přinesla oboustranné střelecké manévry a diváci si přicházeli na své. v dresu Fidži řádil jako černá ruka Singh, kterému do koše padalo vše i z těch nejnemožnějších pozic, a který si za dvacet minut připsal 26 bodů. Na druhé straně se o devět trojek podělila dvojice Ematenang a Oabyxasfeb. Když se v úvodu třetí čtvrtiny povedla Fidži třináctibodová šňůra, bylo jasné, že postup do čtvrtfinále mu neunikne. To už střelec Singh odpočíval na lavičce a šetřil se na čtvrtfinále. Přesto Nauřané dále bojovali alespoň o cenné vítězství nad pacifickým rivalem. Zásluhou přesné střelby Lennona a několika doskoků Obqa postupně dotahovali ztrátu, ale na více než čtyři body se nepřiblížili. Závěr byl hodně vyhecovaný, na obou stranách začaly po několika sporných výrocích rozhodčích plát emoce. Pevnější ruku při šestkách měli hráči Fidži, kteří závěr zvládli a oplatili tak soupeři porážku z loňského semifinále mistrovství Oceánie.

Body: Singh 28, Tikokoti 15, Kakalavosa 14 - Oabyxasfeb 24, Ematenang 19, Doteanawu 15. Nejlepší hráči: Singh 5 - Oabyxasfeb 4. Celkem 32,5 (16:16,5). 3479 diváků.

Nepál - Lesotho  74:73 (13:23, 41:43, 45:63) /5-5/

Co předvedl Nepál v závěrečném zápase, to se jen tak nevidí. Po sedmi minutách prohrával 1:19 a zdálo se, že utkání bude jednoznačnou záležitostí pro Lesotho. Nepálci se probudili až v závěru čtvrtiny, kdy stáhli ztrátu na deset bodů. Lesotho ale brzy opět šlo do trháku po úspěšných střelách Lembokoloeho a Marabeho a ve 14. minutě vedlo 33:13. Pak trenéři Nepálu poslali na hřiště náhradníky a začaly se dít věci. Druhá pětka Nepálu nasadila presing a soupeř najednou začal dělat chyby. když se přidal přesnými trojkami Gamukh a po něm i Nepali a Shresti, na konci poločasu už ztráta činila pouhé dva body. Třetí čtvrtina byla kopií té první. Nepálci najednou nebyli schopni trefit koš ani z trestných hodů, a i když celkem dobře bránili, nebylo jim to nic platné, když nebyli schopni zakončit akci. Jediný koš ze hry si připsal Lantha a do čtvrté čtvrtiny šlo Lesotho s náskokem osmnácti bodů. Úvod závěrečné části nenapovídal, že by ještě mohlo dojít k nějakému zvratu. V 34. minutě totiž Mokhele proměnil dva trestné body a Lesotho v té chvíli vedlo 69:48. Ani to však ještě nebyl konec pro Nepál. Na hřišti se opět objevili náhradníci a opět nasadili presing. Scénář se začal opakovat, ztráta se tenčila, Lesoťané znervózněli a začali kupit chyby. Čtyři minuty před koncem ještě stále vedli o deset bodů, pak se ale dopustil technické chyby Kouletleli a Lantha proměnil dvě šestky. z následné akce opět Lantha přidal další koš. V závěru začal úřadovat Nepali. Nejprve vstřelil trojku s faulem a trestný hod proměnil, vzápětí nedisciplinovaný Lebetsa opět zbytečně úmyslně fauloval a Nepali se nemýlil. V poslední minutě nejprve neproměnil Lemokoloe snadnou střelu a z protiútoku snižoval trojkou Nepali na dva body. Lesoťané pak ani svou poslední akci nedokázali proměnit, když tři vteřiny před koncem nestihli vystřelit do limitu. Nepálci si vzali oddechový čas a vymysleli parádní akci, na jejímž konci byl střelecky disponovaný Nepali, který asi z deseti metrů s klaksonem vstřelil neuvěřitelný koš a zajistil svému týmu nejtěsnější vítězství. Nepálci hodně zabrnkali na nervy svým příznivcům ( v hledišti se objevili asi tři fanoušci s nepálskými vlaječkami), ale dokázali svou sílu, když během utkání dvakrát dotáhli  dvacetibodovou ztrátu.

Body: Nepali 22, Rajamani 10 - Lembokoloe 18, Mokhele 14, Marabe 12. Nejlepší hráči: Nepali 6,5 - Lembokoloe 3,5. Celkem 25,5 (12,5:13). 4035 diváků.

1. Nepál 5 4 1 -14 9
2. Fidži 5 3 2 +58 8
3. Lesotho 5 3 2 +22 8
4. Guadeloupe 5 3 2 +20 8
5. Nauru 5 1 4 -17 6
6. San Marino 5 1 4 -69 6

 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz