Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » Basketbal

Mistrovství Oceánie 2014

publikováno 18.11.2014

22. šampionát Oceánie uspořádala na přelomu září a října Samoa, jeden z favoritů v boji o trofej. V náročném turnaji čekal na osm mužstev nejprve boj systémem každý s každým, po kterém se první čtveřice utkala ve vyřazovacích utkáních o titul, dolní část tabulky pak bojovala o umístění na 5. až 8. místě. Kromě Samoy patřily k hlavním kandidátům na medaile týmy obhájce trofeje Nauru a ambiciózního Tahiti, které po hubených letech opět disponuje silným kádrem. Prognózy se vyplnily do puntíku. Silná trojice celkem s přehledem porážela ostatní účastníky - s výjimkou domácího týmu, který do turnaje vstoupil nervózním výkonem a nečekanou porážkou od Kiribati. Také Nauřané nezačali nijak velkolepě, na úvod se protrápili k jednobodovému vítězství nad Tuvalu, když po prvním poločase prohrávali už o 15 bodů. Ve třetím kole došlo na první souboj favoritů, v němž sice Nauru nad Tahiti vedlo po první půli 54:44, ale po přestávce Tahiťané zabrali a soupeře doslova ničili přesnou střelbou zdálky a nakonec se radovali po jasném vítězství 115:99. Hned v dalším kole však Tahiťané nestačili na domácí výběr. Samojci ve svém nejlepším zápase dokázali zvítězit vysoko 115:90 a prakticky měli cestu do semifinále otevřenou. Nauřany prohra s Tahiti nijak nepoznamenala, naopak mužstvo začalo střelecky excelovat a lepšilo se zápas od zápasu. Výhry 118:61 nad Guamem, 112:83 nad Tongou a 115:70 nad Kiribati mužstvu dodaly patřičné sebevědomí, takže v posledním kole nezaváhalo ani proti Samoe a vyhrálo přesvědčivě 98:74. Byl to vlastně boj o první místo, které zaručovalo relativně snazšího soupeře ze 4. místa. Tahiťané sice zbývající zápasy vyhráli, ale díky horšímu skóre skončili v tabulce na 2. místě a čekal je těžký zápas proti domácím.

Zatímco o prvních třech místech bylo brzy jasno, zbývající semifinalista byl dlouho otazníkem. Odborníci dávali nejvíce šancí výběru Fidži, který v poslední kvalifikaci na MS překvapil výbornými výkony a o postup na MS přišel až v posledním zápase. Fidžané ale nezačali vůbec dobře a úvodní utkání proti slabé Tonze prohráli 85:95. Po dalších dvou porážkách od Nauru (57:75) a Samoy (96:101) to s nadějemi na postup do semifinále moc dobře nevypadalo, ale ve 4. kole dokázali Fidžané otočit utkání proti Tuvalu (91:70) a jejich výkon postupně začal stoupat. Následovalo vydřené vítězství nad Kiribati (86:82) a přes dobrý výkon prohra s Tahiti (92:103). Rozluštění postupové tajenky přineslo až závěrečné kolo. Hned v prvním zápase dosud 4. Kiribati dlouho drželo šanci na postup, když překvapivě vyhrálo první poločas nad Tahiti 46:34. Pak se ale favorit probral a v průběhu 3. čtvrtiny šel do vedení, které navyšoval až na konečný stav 97:80, čímž prakticky poslal Kiribati jen do bojů o 5. - 8. místo. Ve druhém utkání Fidži porazilo už vyřazený Guam 85:75 a čekalo na večerní zápas Tonga - Tuvalu. Tuvalané měli postup ve svých rukou, stačilo porazit slabou Tongu o 12 bodů. Už v první půli tuto hranici pokořili, když odcházeli do kabin s vedením 54:42, ale po změně stran zapracovala nervozita a Tuvalané svůj náskok neudrželi. Výhra 93:86 stačila pouze na 5. místo. Fidžanům tak nakonec stačily pouhé tři výhry na postup do semifinále.

1. Nauru 7 6 1 +156 13
2. Tahiti 7 6 1 +73 13
3. Samoa 7 5 2 +131 12
4. Fidži 7 3 4 -9 10
5. Tuvalu 7 3 4 -13 10
6. Kiribati 7 3 4 -79 10
7. Tonga 7 1 6 -101 8
8. Guam 7 1 6 -149 8

o 5. - 8. místo

Tuvalané po nešťastném vyřazení o čtyři body nedokázali najít dost sil a v play-out prohráli s posledním Guamem. Ve druhém utkání Kiribati dlouho prohrávalo s Tongou, ale v závěru Tonžanům došly síly a podlehli o šest bodů. V utkání o konečné 5. místo Kiribati podalo mnohem lepší výkon a porazilo Guam o dvacet bodů 119:99. V utkání o sedmé místo Tonga opět nezvládla druhou část zápasu a po vyhraném poločase nakonec odešla s dvacetibodovou porážkou od Tuvalu a obsadila opět poslední místo. Časy, kdy Tonžané byli postrachem mužstev na světových šampionátech jsou tak pryč.

Tuvalu - Guam  89:103 (41:51)

Kiribati - Tonga 97:91 (53:55) /+1/

o 7. místo:

Tuvalu - Tonga  94:74 (37:40) /+1

o 5. místo:

Guam - Kiribati  99:119 (43:65)

Semifinále

Nauru - Fidži  114:78 (45:43)  /+1

Nauruská exhibice pokračovala i v semifinále. Ovšem po první půli to vypadalo spíš na drama. Fidžané dobře bránili a nepouštěli střelce soupeře do pozic. Nauřané se do vedení dostali až v závěru druhé čtvrtiny.Po změně stran se vše změnilo, Nauru vyhrálo první pětiminutovku 21:0 a kráčelo k jasnému vítězství. Soupeř nestačil bránit a nakonec odešel s debaklem.

Tahiti - Samoa  111:90 (60:44)

Domácí nedokázali zopakovat výkon ze skupiny a od počátku tahali za kratší konec. Tahiťané působili klidněji a dařilo se jim mnohem více střelecky. Už po dvou čtvrtinách si vytvořili dostatečný náskok, a i když Samojci v úvodu třetí čtvrtiny snížili na rozdíl sedmi bodů, Tahiti si postup do finále ujít nenechalo.

o 3. místo

Fidži - Samoa  110:84 (54:37) /-1

Domácí Samoa připravila fanouškům nemilé překvapení, když nedokázala vybojovat ani bronz. V utkání proti Fidži podala nejslabší výkon na šampionátu, hráči hráli bez nasazení, nestačili bránit a ani střelecky nezářili. Nebylo divu, že Fidžané celkem s přehledem kontrolovali hru, využívali chyb soupeře a zaslouženě dokráčeli k medaili. Samoa zaznamenala na domácí půdě nejhorší výsledek za poslední dobu, kdy pravidelně hrála na světovém mistrovství. 

Finále

Nauru - Tahiti  108:79 (54:42)

Nauřané tentokrát nezopakovali výpadek z prvního utkání,kdy rovněž dvanáctibodový náskok z první půle prohospodařili. Tentokrát po vydařeném úvodu pokračovali v tempu i po změně stran a postupně zásluhou výborné kombinace, secvičených signálů a výtečné střelby z perimetru náskok zvyšovali. Tahiťanům v závěru náročného turnaje došly síly a na zdramatizování finále neměli. Nauru popáté z devíti zápasů nastřílelo více než sto bodů a titul si zasloužilo. Tahiti rovněž odehrálo dobrý turnaj, ale o postup na MS bude muset bojovat v kvalifikaci.

Nauru obhájilo triumf z mistrovství Oceánie, které se hrálo před dvěma lety právě na Nauru a zajistilo si postup na MS 2015. Mužstvo bylo i přes prohru s Tahiti ve skupině jednoznačně nejlepší, druhý týden turnaje excelovalo a pokud ve stejném duchu přistoupí k mistrovství světa, může patřit k uchazečům o světové medaile.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz