Úvod » Hokej

Mistrovství Afriky 2014

publikováno 23.09.2014 (aktualizováno 29.09.2014)

Pohřeb favoritů * Návrat Jihoafričanů * Senzační postup Somálska

V Teyateyanenngu letos probíhá 7. mistrovství Afriky v ledním hokeji. Jeho obsazení je stejné, jako v předchozích letech. Somálsko i Reunion obhájily svou účast v baráži. Samotný průběh přinesl řadu překvapení. Tím největším je bezesporu vyřazení obou finalistů z minulého mistrovství již ve skupinách. Vicemistr ze Svazijska vypadl senzačně na úkor Somálska a obhájce titulu Mauritius byl vyřazen Jihoafrickou republikou, která po blamáži v předchozím šampionátu opět nachází svou tvář.

Letos agentury nedodaly ani soupisky mužstev, ani neinformují o střecích branek. Paradoxně však letos poprvé informují o přesném čase dosažení jednotlivých branek. Zpravodajství tak bude letos ochuzeno a také závěrečné statistiky nebudou tak vyčerpávající, jako tomu bývalo v minulých letech.

Skupina A

Zahajovací zápas mistrovství přinesl v souboji dvou velkých rivalů nevídanou brankovou úrodu v první třetině. Zápas Lesotho - Svazijsko začal vedoucí brankouu domácího Lesotha, ale po pár minutách už vedlo Svazijsko 3:1. Domácí ale rychle vyrovnali na 3:3 a přestřelka pokračovala. Po 20 minutách svítil na světelné tabuli stav 5:5. Ve druhé třetině se hrálo už méně ofenzivně a padl v ní jediný gól do svazijské sítě. Ve třetí třetině se podařilo Svazijcům vyrovnat, ale v 54. minutě se rozhodlo. Branka na 7:6 zajistila Lesothu cenné tři body a vicemistr ze Svazijska měl problémy.

Druhý zápas přinesl rovněž vyrovnaný boj s poměrně nečekaným vítězem. Somálci proti Madagaskaru vedli v průběhu druhé třetiny 4:1, což čekal málokdo. Madagaskar se ale nevzdal a dokázal ještě ve druhé třetině srovnat na 4:4. V závěru se už-už čekalo na prodloužení, ale 16 sekund před koncem se podařilo Somálcům vstřelit vítězný gól. Spíš se čekalo vítězství Madagaskaru, který už má k dispozici ledovou plochu, zatímco Somálci se obvykle scházejí až na mistrovství. Přesto působili nečekaně dobrým dojmem, zdá se, že někde potajmu trénovali.

Lesotho - Svazijsko 7:6 (5:5, 1:0, 1:1)

Madagaskar - Somálsko 4:5 (1:1, 3:3, 0:1)

*

Ve druhém kole vítězili favorité. Lesotho si poradilo se Somálskem 5:3, ale nebyl to snadný zápas. Somálci dobře bránili a dařily se jim i rychlé brejky. Ještě 10 minut před koncem byl stav 3:3, teprve pak strhli Lesoťané vedení na svou stranu a v 57. minutě pátou brankou definitivně rozhodli.

Večerní zápas byl snadnou záležitostí Svazijska, které si poradilo s Madagaskarem. První třetinu sice Madagaskar vyhrál 1:0, ale pak se rozjel brankostroj Svazijců. Pětiminutovou přesilovku využili dokonale. Třemi góly v rozpětí 68 sekund zvrátili stav zápasu a přidali i další branky. Po dvou třetinách vedl favorit 6:2 a bylo rozhodnuto. Třetí třetina se už prakticky jen dohrávala. Po dvou kolech tak bylo jasné, že postoupí Lesotho, vypadne Madagaskar a v posledním kole musí Svazijci porvrdit postup v přímém souboji se Somálskem.

Somálsko - Lesotho 3:5 (1:2, 0:0, 2:3)  /-1/

Svazijsko - Madagaskar 7:3 (0:1, 6:1, 1:1)  /+2/

*

V posledním kole nejprve Lesotho snadno vyřídilo Madagaskar 7:0. Na první gól sice čekali diváci 12 minut, ale pak už branky přibývaly v pravidelném rytmu až do konce. Madagaskar hrál odevzdaně, bylo jasné, že se už šetří na zápasy o páté až osmé místo. Lesoťané si v tréninkovém tempu zastříleli a mohli se těšit na semifinále.

Ve druhém zápase doslova vybuchla bomba. Zápas Svazijců se Somálskem měl být formalitou, ale bylo to zcela jiné utkání, než se čekalo. Somálci opět hráli svou hru se zabezpečenou obranou, vpředu čekali na svou příležitost hbití útočníci, kteří byli neustálou hrozbou pro svazijskou obranu. První třetinu také díky vynikajícímu somálskému brankáři vyhráli Svazijci jen 1:0. Ve druhé třetině pak přidali Svazijci druhý gól a zdálo se, že zápas spěje k očekávanémuprůběhu .Ale Somálci se nevzdali. Vyrovnali na 2:2 a pak na 3:3 a v 39. minutě se poprvé dostali do vedení. Třetí třetina byla velkým bojem. Svazijci znervózněli, přestalo se jim dařit a Somálci začali svého soupeře přehrávat. Nakonec po 60 minutách bylo srovnáno na 5:5 a následovalo prodloužení. V něm diváci branku neviděli, muselo se tedy rozhodnout v samostatných nájezdech. A v těch exceloval somálský brankář, který zůstal nepřekonán. Na druhé straně Somálci byli úspěšní dvakrát, což stačilo k senzačnímu postupu mezi čtyři nejlepší. To se Somálsku podařilo poprvé v hisrorii a tak se může těšit na semifinále.

Madagaskar - Lesotho 0:7 (0:3, 0:2, 0:2)  /-1/

Somálsko - Svazijsko 6:5 (0:1, 4:2, 1:2 - 0:0), sn 2:0  /-1/

1. Lesotho 3 3 0 0 0 19:9 9
2. Somálsko 3 1 1 0 1 14:14 5
3. Svazijsko 3 1 0 1 1 18:16 4
4. Madagaskar 3 0 0 0 3 7:19 0

 

Skupina B

Ve druhé skupině se začalo podobně zostra, jako ve skupině A. V zahajovacím zápase se střetla Namibie s Jihoafrickouu republikou. Diváci bylii zvědavi, jak se Jihoafričané po blamáži v minulém mistrovství vzpamatovali a zda se jim podaří návrat do africké špičky. Ale úvodní třetina tomu nenasvědčovala. Mátožně hrající hokejisté JAR byli přehráváni snaživějšími Namibijci s velkou lehkostí a po 20 minutách prohrávali 0:4. Zdálo se, že se bude opakovat loňský divoký výsledek, kdy Namibijci vyhráli 11:4. Ale přece jen se hra v dalším průběhu vyrovnala a zápas skončil "přijatelnou" prohrou JAR 3:6.

Večerní zápas Mauritiu s Reunionem byl od začátku jednoznačnou záležitostí. Reunion už zdaleka není pro Mauritijce takovou hrozbou, jako  před lety a zápas to plně potvrdil. Ve třetí minutě se Mauritius ujal vedení a bylo jasné, že žádné překvapení nepřipustí. Reunion jakž takž stačil v první třetině, kterou prohrál 0:2, ale v dalším průběhu se vedení Mauritiu navyšovalo a Reunion odpadal. Poslední třetina byla už jen otázkou skore a čekalo se, jestli padne desítka. Té však byli Reunionci ušetřeni, Mauritius se spokojil s devíti góly.

JAR - Namibie 3:6 (0:4, 1:1, 2:1)  /-1/

Mauritius - Reunion 9:0 (2:0, 3:0, 4:0)  /+2/

*

Druhé kolo začalo zápasem Reunionu s JAR. Jihoafričané tentokrát nepřipustili žádné překvapení a po zlepšeném výkonu vyhráli poměrně jasně 7:3. Ovšem nutno dodat, že Reunion nebyl Jihoafrické republice soupeřem, podal odevzdaný výkon a usnadnil soupeři cestu k bezproblémové výhře.

To druhý zápas dne měl od začátku náboj.Namibijci toužili po odplatě za minulé mistrovství a proti Mauritiu začali ve velkém stylu. Mauritius sice rychle získal vedení 2:0, ale Namibii stačilo pouhých 19 sekund na vyrovnání a od té chvíle bylo na ledě jen jedno mužstvo. Ještě do konce první třetiny přidali Namibijci další dvě branky a v polovině zápasu vedli dokonce už 6:2. Teprve pak se Mauritiu podařilo snížit na rozdíl dvou branek, ale na vyrovnání už nebyly síly. Namibie ještě v závěru přidala sedmý gól a po vítězství 7:4 si zajistila postup do semifinále. Mauritius se za celý zápas nedostal do tempa, hrál pomalu, bez důrazu a jeho porážka byla zasloužená. Bylo jasné, že o druhém postupujícím rozhodne přímý souboj mezi Mauritiem a JAR.

Reunion - JAR 3:7 (1:3, 1:1, 1:3)  /-1/

Namibie - Mauritius 7:4 (4:2, 2:1, 1:1)

*

Zápas třetího kola mezi Mauritiem a JAR tedy rozhodl o druhém postupujícím. Mauritijci nastupovali k zápasu s respektem, byli si vědomi, že dosud s Jihoafričany nikdy nevyhráli. Respekt byl provázem velkou nervozitou, která se projevila v první třetině velkou měrou. Útok nebyl schopen dostat se do gólové šance, přihrávky směřovaly často do zakázaného uvolnění, střely končily většinou na zadním mantinelu. Jihoafričané hráli viditelně ve větší pohodě a po zásluze první třetinu vyhráli 2:0. Druhá třetina přinesla úporný boj, ve kterém se Mauritijci snažili o zkorigování stavu, ale zmohli se na jediný gól a nevyužili ani 99 sekund trvající přesilovku 5 na 3. Vyrovnat se podařilo až ve třetí třetině, kdy byla převaha Mauritiu víc než zřejmá. Ale stačilo zaváhání obrany a Jihoafričané se opět dostali do vedení 3:2. Jihoafričané se už jen bránili, Mauritius se vší silou snažil o vyrovnání, což se podařilo až v 58. minutě. Do konce se už nic nezměnilo, šlo se do prodloužení. Ve třetí minutě po obléhání branky Mauritijci nastřelili dvakrát za sebou tyč, ale vzápětí přišla osudná chyba na útočné modré, únik přes celé kluziště a Jihoafričané se mohli radovat z nečekaného postupu. Mauritius nejenže nebude obhajivat loňské prvenství, ale nezíská ani medaili.

Veerní zápas mezi Reunionem a Namibií se hrál prakticky jen do počtu. O nic v něm už nešlo, byl to prakticky trenink Namibie na semifinále, Reunion se snažil zápas odehrát tak, aby se nikdo nezranil. Z nudy se dá vyzdvihnout pasáž ve třetí třetině, kdy se podařilo Namibii dát čtyři branky v rozpětí pouhých 32 sekund! Jinak to byl jednostranný a vcelku nudný zápas, který skončil bezpečným vítězstvím Namibie 9:1.

Mauritius - JAR 3:4 (0:2, 1:0, 2:1 - 0:1)  /+1/

Reunion - Namibie 1:9 (0:1, 1:3, 0:5)  /-2/

1. Namibie 3 3 0 0 0 22:8 9
2. JAR 3 1 1 0 1 14:12 5
3. Mauritius 3 1 0 1 1 16:11 4
4. Reunion 3 0 0 0 3 4:25 0

 

O 5. - 8. místo

Oba finalisté předchozího mistrovství se museli spokojit s bojem o nelichotivé páté místo. Nejprve se obě mužstva střetla s posledními mužstvy z protější skupiny. Lépe si vedli Svazijci, kteří porazili slaboučký Reunion hladce 8:0. Mauritius měl s Madagaskarem o něco víc práce a po první třetině hrál se svým sloupeřem 0:0. Ale nakonec jasně zvítězil 6:1. Obě mužstva se mohla chystat na reprizu loňského finále, bohužel jen o páté místo. Ale nejprve se střetli poražení o 7. - 8. místo. Mírným favoritem byl Madagaskar, ale v zápase mizerné úorvně byl šťastnější Reunion, vyhrál 4:2. V zápase o páté místo měli Svazijci o něco více motivace, zvítězili 7:3, čímž odsoudili mistry z minulého mistrovství až na šesté místo. Toto nelichotivé umístění je nejhorším umístěním Mauritiu v sedmileté historii afrických šampionátů.

Svazijsko - Reunion 8:0 (1:0, 3:0, 4:0)  /+2/

Mauritius - Madagaskar 6:1 (0:0, 3:0, 3:1)  /+2/

 

Reunion - Madagaskar 4:2 (2:0, 2:2, 0:0)

Svazijsko - Mauritius 7:3 (1:1, 4:2, 2:0)

 

Semifinále

V prvním zápase byli diváci ve vyprodané hale v Teyateyanengu zvědavi, zda se domácím podaří zopakovat loňské vítězství nad pětinásobnými mistry Afriky. Lesotho hnané dvěma tisícovkami rozvášněných fanoušků hrálo s nejvyšším nasazením od první minuty. První třetinu vyhrálo 2:0 a ve druhé vedlo už 4:0. Teprve pak se Jihoafričanům podařilo snížit, ale ještě do konce druhé části hry zvýšili domácí své vedení na 5:1. Ve třetí třetině už Lesotho pohlídalo vedení a raduje se z postupu do finále, což se povedlo poprvé v historii.

Druhé semifinále zpočátku vypadalo na jasné vítězství Namibie nad překvapivým semifinalisou Somálskem. Po 20 minutách vedli Namibijci 4:1, po druhé 5:2 a vše vypadalo jednoznačně. Ale ve třetí třetině se podařilo Somálcům během pěti minut dát dvě branky za sebou a rázem se jasný zápas změnil v boj. Zkušenější tým Namibie však překvapení nepřipustil a těsné vedení udržel až do závěrečné sirény. Do finále se vedle Lesotha dostala Namibie, která podávala až na závěr zápasu se Somálskem vyrovnané výkony.

Lesotho - JAR 5:2 (2:0, 3:1, 0:1)

Namibie - Somálsko 5:4 (4:1, 1:1, 0:2)  /+2/

 

Závěrečné zápasy

Závěr mistrovství přinesl další velké překvapení. Somálci senzačně porazili Jihoafrickou republiku a vybojovali pro svou zemi historickou medaili. Jihoafričané zklamaní semifinálovou porážkou s Lesothem působili odevzdaným dojmem, hráli bez zájmu a snahy a tým od rovníku toho dokázal chytrou hrou využít. Na začátku třetí třetiny vedli Somálci 4:0 a diváci  se nestačili divit. Konečná výhra Somálců 4:1 odsoudila JAR na 4. místo, což je sice lepší, než před rokem, ale přece jen se od tohoto týmu čekalo víc.

Ve finále nestačili domácí hráči na Namibii, která se poprvé může radovat z titulu. Finále přineslo velký boj, ve kterém byli domácí dlouho aktivnější. Ujali se vedení v závěru první třetiny. Ve druhé se podařilo Namibii vyrovnat, ale Lesotho vzápětí odpovědělo druhou brankou. V 29. minutě ake bylo opět srovnáno na 2:2. Boj pokračoval, Lesotho se potřetí ujalo vedení, ale potřetí se Namibii podařilo vyrovnat v 53. minutě. Po 60 minutách tak byl stav 3:3 a finále se muselo prodlužovat. Lesotho nevyužilo přesilovku 4 na 3, mělo několik nadějných šancí, ale postupně se Namibii podařilo hru vyrovnat a domácí museli více myslet na obranu. Do konce prodloužení chyběla jedna minuta a pět vteřin, když Namibie rozhodla zápas. Na domácí zbylo stříbro, ale i tak je to největší úspěch lesothského hokeje. Namibie se poprvé stala mistrem Afriky. Po pětileté nadvládě JAR a loňském triumfu Mauritiu je Namibie třetím mužstvem, kterému se to podařilo.

JAR - Somálsko 1:4 (0:1, 0:2, 1:1)  /+1/

Lesotho - Namibie 3:4 (1:0, 2:2, 0:1 - 0:1)

 

Konečné pořadí 7. mistrovství Afriky

1. Namibie

2. Lesotho

3. Somálsko

4. JAR

5. Svazijsko

6. Mauritius

7. Reunion

8. Madagaskar

V příštím roce se osmička nejlepších setká na 8. mistrovství, které se bude konat v Pretorii a Johannesburgu v září 2015.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery