Úvod » Fotbal » ostatní ligy

Na Andamanech odstartovala fotbalová liga

publikováno 03.09.2014

Vzestup andamanského fotbalu je neoddiskutovatelný. Svědčí o tom úspěchy reprezentačního výběru v podobě pravidelné účasti na závěrečných turnajích mistrovství světa. Aby úspěchy nebyly jen dílem náhody, rozhodl se Andamanský fotbalový svaz založit novou soutěž. Doposud se totiž jednotlivé týmy utkávaly jen na bázi přátelských utkání a turnajů, chyběla pravidelná konfrontace mezi nejlepšími týmy. Po pečlivém výběru nakonec AFCA udělila licenci šesti týmům, které se utkají tradičním dvoukolovým systémem, každý s každým. AFCA rovněž požádá FIFAC o přidělení účastnických míst v příštím ročníku prestižního poháru FIFAC, aby se nejlepší  týmy mohly konfrontovat se špičkovými kluby.

Podívejme se teď na účastníky Andaman Super League, jaký je oficiální název nové soutěže.

Port Blair Uppers

Asi nejznámější klub, jehož dres budou oblékat také andamanští reprezentanti: obránci Yandjanjarupatne a Trichupandraswamy, v záložní řadě budou trenéři spoléhat na zkušeného Ratnaneshe, který se stejně jako Trichupandraswamy účastnil nedávného mistrovství světa na Kiribati. Vedení týmu také získalo zahraniční posilu v podobě naurského reprezentanta Drytta. Nová soutěž ovšem zlákala také dnes už legendu andamanského fotbalu, 39 letého Sidjama, který se po pauze vrací na rodné ostrovy.

Garacharama FC

Klub z předměstí Port Blairu, který dostal přednost v lize před dalším týmem Port Blair Downers. Také vedení Garacharamy lovilo v oceánských vodách a do kádru přivedlo zkušeného kiribatského beka Tretryho, další zahraniční akvizicí je mladý nauruský útočník Pamuwagir. Vedle něj by měl v útoku nastupovat člen širšího reprezentačního kádru Papanjanmandarin, zbývající hráči dosud reprezentační zkušenosti nemají.

Eleven Shooters

Třetí zástupce hlavního města. V jeho kádru kromě reprezentanta Utnaprasiknaraneho ale další známá jména nenajdeme, až na jedno: v pětatřiceti letech se rozhodl jeden z nejlepších hráčů nauruské historie Jeremiah Ogyeriniji prodloužit si kariéru a po dlouhých letech strávených v Sikkimské lize a dvouletém působení doma na Nauru se hrající legenda vrací do zahraničí. 

Nachuge Typhoons

Ze dvou zástupců ostrova Little Andaman nakonec licenci obdržel klub Nachuge Typhoons, který v minulosti pravidelně přispíval hráči pro reprezentaci. I nyní je v týmu trojice hráčů s reprezentačními zkušenostmi: záložníci Vinjarupattne a Kevin Manore (na soupisce je i jeho bratr Sanjit), v útoku pak bude nastupovat Virindavadanan. Vedení podepsalo jediného cizince, obránce z Guamu Dorong by měl nastupovat vedle zkušeného bývalého reprezentanta Jayanantnatha.

Sentinel Jets

Ambiciózní tým z ostrova North Sentinel je kuriozitou nejen mezi andamanskými kluby. Je totiž složen z drtivé většiny z hráčů původních obyvatel, kteří se vyhýbají kontaktu s okolním světem. Přesto se podařilo fotbal na ostrov propašovat a hra domorodce natolik zaujala, že založili vlastní mužstvo. Na kraji pralesa u moře vyrostlo hřiště, které je odděleno od ostatních částí ostrova vysokým plotem. Také vybavení hráčů je poněkud nestandardní. Už sice fotbalisté používají kopačky, ale na domácím hřišti nastupují pouze v bederních rouškách s čísly namalovanými na holém těle. AFCA rozhodla, že tato tradice zůstane zachována i v nové soutěži, jen na hřištích soupeřů budou hráči nosit dresy i trenýrky. Mužstvo, které vedl trenér Jannananah, jenž hráče do tajů fotbalu zasvětil, vyráželo na zápasy na okolní ostrovy na kanoích, později přibyly motorové čluny. Hráči brzy dosahovali takových kvalit, že si některých borců všiml i reprezentační trenér Mantarakkihuaraoi a zařadil je do svého výběru pro kvalifikace MS. Až donedávna byl největší hvězdou týmu útočník Onger, který ale vyslyšel vábení Falamu a od nové sezóny tedy bude bojovat v dresu Tygrů. Oporou mužstva by tak měl být reprezentační brankář Prdivadira, v záloze se trenér Jannananah spoléhá na svého syna, kterému vyšlo letošní MS, a který odolal lákání zahraničních týmů. Dalším reprezentantem je útočník Jaraberu. Vzhledem k zákazu vstupu cizinců na ostrov je zbytek kádru složen už pouze z domorodých hráčů, kteří nepoužívali jména, ale kvůli rozlišení jim byla přidělena nebo si je sami hráči vymysleli.

Rutland Snakers

Velká neznámá, klub vznikl sloučením několika mužstev na ostrově Rutland a je národnostně hodně pestrý - vedle přistěhovalců s tamilskými kořeny jsou zastoupeni i hráči s kořeny původních kmenů. Žádný reprezentant ani cizinec na soupisce nefiguruje.

 

1. září 2014 byla liga slavnostně oficiálně zahájena a o den později přišly na pořad zápasy 1. kola. V něm se celkem podle očekávání podařilo Eleven Shooters zvítězit na hřišti Rutlandu, nejočekávanější duel se ale odehrál v Nachuge. Domácí zahájili ligu úspěšně a dokázali porazit Port Blair Uppers. V posledním utkání vybojoval Sentinel cenný bod na hřišti Garacharamy.

Rutland Snakers - Eleven Shooters  1:3 (1:2)

Prachundrapathi - Mukeshwan, Rajarapundri, Utnaprasiknarane

Nachuge Typhoons - Port Blair Uppers  3:1 (1:0)

Uppatlaney, Swinshahshahan, Uttnekoosy - Ambalanarayan

Garacharama FC - Sentinel Jets  1:1 (0:0)

Pamuwagir - Jannananah

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery