Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » MS 2014 Kiribati

Finále: Vanuatu se raduje z obhajoby titulu

publikováno 29.06.2014

Finálovým zápasem skončilo v neděli 29. června 14. mistrovství světa. Vanuatu v něm dokázalo zejména díky výbornému výkonu v prvním poločase porazit výběr Moravy a po Barmě a Sikkimu jako třetí tým v historii obhájilo titul mistra světa. Moravané i ve své třetí finálové účasti odešli poraženi, jejich finiš ve druhé půli přišel pozdě.

Morava - Vanuatu  3:4 (0:4)

Na nedělní večer předpověď počasí hlásila jen ojedinělou možnost srážek, a tak utkání mohlo začít přesně podle plánu ve 20 hodin místního času. Barmský rozhodčí Min Hya tak mohl přivést oba týmy před zaplněné hlediště Národního stadiónu v Bairiki. Drobnou výhodu měli hráči Vanuatu, kteří zde odehráli již semifinálové utkání, zatímco Moravané na už dost nekvalitním trávníku měli premiéru. Trenér Fettinger dal důvěru osvědčené sestavě, která úspěšně zvládla utkání s Vanuatu ve skupině. Jedinou změnou bylo nasazení Kaňáka místo Filipa Cvrka, který zůstal poprvé jen na lavičce. Také trenér Kirk Robson poslal na hřiště navlas stejnou sestavu, která v semifinále porazila domácí Kiribati.

Utkání začalo náporem Vanuatu, které opět povzbuzovala větší část hlediště, přesto byl vidět i ostrůvek příznivců Moravy, kteří vážili dalekou cestu do Oceánie. Jejich tým se ale hned od počátku dostal pod tlak, jehož vyústěním byla branka v Medvídkově síti už po šesti minutách hry. Albert Fuliha zatáhl míč po levé straně, prostrčil ho Kelekelemu, který přesně našel hlavu Wince Robsona. Ten se dokázal předskočit Zemka a tvrdou hlavičkou pod břevno nedal Medvídkovi šanci. Vedoucí gól Vanuaťany nabudil, bylo jich plné hřiště a Moravané se prakticky nedostávali přes svou polovinu. Hráči Vanuatu výborně napadali a v šesti, sedmi lidech podnikali rychlé výpady. Středová formace Moravy nedokázala podržet míč a útočné duo se prakticky k míči nedostalo. Výsledkem velké převahy Vanuatu byly další branky v Medvídkově síti. Ve 13. minutě po narážečce s Tev´vekem pronikl Militi do vápna a poslal přihrávku na Wince Robsona, který umístěnou střelou k tyči podruhé překonal Medvídka. Ten si kromě několika málo centrů prakticky nesáhl na míč. Za dalších deset minut vyslal Kilili kolmici za obranu a Wince Robson podél Medvídka završil svůj hattrick. Teprve po půlhodině si Medvídek připsal první zákrok, když vyrazil střelu Kelekeleho. Hra Moravy v tuto chvíli už dávno ztratila finálové parametry a trenér Fettinger už jen bezmocně pocházel ve svém vymezeném území a rozhazoval rukama. Korunu moravskému trápení pak nasadil Kilili, který po rohu Alberta Fulihy hlavou poslal míč počtvrté do Medvídkovy sítě. Ten tentokrát špatně vyběhl a pro Kililiho nebylo problémem trefit odkrytou branku. Frustrovaní hráči Moravy poté předvedli několik ostrých zákroků a rozhodčí Min Hya správně dvěma žlutými kartami krátce po sobě dal jasně najevo, že tohle trpět nebude. Po poločase, ve kterém Morava ani jednou nevystřelila na branku, tak nikdo nepochyboval, že o držiteli titulu je rozhodnuto.

Do druhé půle poslal trenér Fettinger na hřiště za slabého Kaňáka Filipa Cvrka, který přece jen pomohl zlepšit hru středové formace. Vanuaťané měli nahráno, a tak neměli kam spěchat. Častěji teď měli míč ve své moci hráči Moravy a v 55. minutě po střele Šáry poprvé musel zasahovat Kula-ala. V 59. minutě poslal Čajník dlouhý míč na Rosníka, který si našel skulinu mezi Malisinim a Fulihou, ale na nerovnosti terénu mu trochu uskočil míč a skákavá střela skončila těsně vedle. Tlak Moravy přinesl ovoce po hodině hry. Po rohovém kopu Filipa Cvrka přizvedl míč Čajník a Rákosník na zadní tyči kolenem vstřelil první gól. Dobrým tahem se ukázal i příchod Kozlíka. Ten měl šanci snížit po několika minutách pobytu na hřišti, když slabou střelu Kula-ala podcenil a míč se odrazil od tyče. Vanuaťané zahrozili v 71. minutě, kdy si na dlouhý míč naběhl Wince Robson, ale svůj čtvrtý gól nepřidal, Medvídek tentokrát včas vyběhl a míč stačil odkopnout. Z následujícího rychlého útoku ale našel Zemek nabíhajícího Rosníka, který udělal Kula-alovi kličku a dokázal trefit odkrytou branku. V dusném večeru ale hráčům obou týmů ubývaly síly a zdálo se, že skóre se už nezmění. Sedm minut před koncem ale vybojoval na půlící čáře míč Masař a z dobrých pětatřiceti metrů zaskočil Kula-alu a zadělal na drama. trenér Fettinger ještě poslal na hřiště Bolka, a hnal mužstvo dopředu. Jenže dlouhé míče končily na připravené obraně Vanuatu. Snaha Moravy už vyšla i díky vyčerpání hráčů naprázdno a hráči Vanuatu se tak po závěrečném hvizdu výborného Min Hya mohli radovat z druhého mistrovského titulu. V jejich dresu zazářil Wince Robson, který čistým hattrickem prakticky rozhodl utkání, hodně vidět byli také Kilili a Kelekele, kteří mají zkušenosti z ligy Moravy. Morava po tragickém poločase podstatně zlepšila po změně stran výkon, rozehrál se Aňátko a zejména Rákosník, který na své pravé straně opět hodně podporoval ofenzivu a navíc přidal branku. Třetí gól přišel pozdě, na vyrovnání už hráčům Moravy nezbyly síly. Přesto zisk stříbra je pro Moravany odrazovým můstkem k dalšímu šampionátu, který by Morava měla pořádat a kde by chtěla konečně dosáhnout na titul. Vanuaťané odehráli opět dobrý turnaj, dvakrát dokázali otočit nepříznivé skóre a zejména obrat v semifinále proti domácímu Kiribati nalil do hráčů hodně sebevědomí, které se projevilo zejména v prvním poločase finále.

Góly: 6. min. W. Robson (Kelekele) 0:1, 13. min. W. Robson (Militi) 0:2, 23. min. W. Robson (Kilili) 0:3, 36. min. Kilili (A. Fuliha) 0:4, 62. min. Rákosník (Čajník) 1:4, 74. min. Rosník (Zemek) 2:4, 83. min. Masař 3:4. Rozhodčí Min hya (Barma) /0/, ŽK Zemek, Masař. Hráno 29. 6. na Národním stadiónu v Bairiki, 2800 diváků - vyprodáno.

Morava: Medvídek 5 - Rákosník 7, Čajník 5, Zemek 5 (85. Bolek), Masař 5 - Vodička 4 (67. Kozlík), Aňátko 6, Hrozný 5 - Šára 5, Rosník 6, Kaňák 3 (46. F. Cvrk 6)

Vanuatu: Kula-ala 5 - Keaa 5, Malisini 5, Kilili 7, A. Fuliha 6 - Antos 5, Tev´vek 6, Militi 7 (72. Vaharia) - W. Robson 8 (78. G. Fuliha), Pooo 6 (86. Vaniliavakelaki), Kelekele 7

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

Osobní profil sakkil | 30.06.2014 14:09
Už je opraveno, došlo k chybě při přepisu ze sešitu.
Osobní profil Harúvan | 30.06.2014 11:53
máš tam chybu - G. Fuliha je uveden na střídání dvakrát

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery