Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » MS 2014 Kiribati

Smutek v Kiribati - domácí tým bez medaile

publikováno 29.06.2014

V zápas poražených semifinalistů si tým Kiribati chtěl spravit náladu a vybojovat aspoň bronzové medaile. Ale Mauritius dokázal domácím oplatit porážku ze skupiny a vybojoval historický bronz.

Mauritius - Kiribati 2:1 (1:0)

Zápas o třetí místo pořadatelé přeložili na dopoledne, aby se vyhnuli případným bouřkám a tropickým lijákům, které hrozily odpoledne i večer. V dusném počasí obě mužstva nastoupila s několika hráči z lavičky - u Mauritiu byl v brance Parkinson, v poli Allan, Hurst či Sharon, u Kiribati chytal Boti, v poli se objevili od začátku Morawa, Kabutaro a Motomoto.

Zápas začali lépe hráči Mauritiu. Brzy si získali herní převahu a byli častými návštěvníky před brankou Botiho. Kiribaťané se rozehrávali pomalu, brzy byli zatlačeni na svou polovinu a nedostávali se do hry. Záloha nedokázala udržet míč, Krkbrk i Brekeke  byli stále odříznuti od míče. Mauritius neustálým presinkem držel míč častěji na kopačkách a přicházely i šance. Obrana měla hodně práce zejména s pohyblivým Saussé, velmi aktivní byl i Hurst, který posílal jednu nebezpečnou přihrávku za druhou na nabíhající hroty. Do gólové šance se dostal Saussé, Sharon, Calashnick, ale Boti v brance se několikrát blýskl perfektním zákrokem a zejména Saussé se několikrát jen nevěřícně chytil za hlavu. Tlak Mauritiu dorana Kiribati ustála do 28. minuty, kdy se prosadil po rohu Saussé, když zblízka poslal odražený míč nekompromisně do sítě. Po tomto gólu se konečně podařilo domácím na chvilku zastavit soupeře a dostat se i do zakončení. Jenže Krkbrka vychytal Parkinson a Matemakitiho střela zdálky měla opačnou faleš a minula o metr levou tyč Botiho branky. V závěru poločasu měli opět šanci Mauritijci, ale Hurst obloučkem poslal míč na břevno, odkud se odrazil do autu.

Druhá půle byla vyrovnanější, než ta první. Přišel Trapatani místo Nanuka, čímž se hra obrany o něco zlepšila. Rozehrál se i Matemakiti a útok se častěji dostával k míči. Mauritius se snažil kontrolovat hru, dopředu se moc nepouštěl a zaměřil se na zabezpečenou obranu s pokusy o brejky. Tato taktika vycházela dokonale. Kromě náznaků šancí od Krkbrka  a střídajícího Natinimateho bylo před Parkinsonem vcelku klidno. A když vyšel brejk, do kterého se dostal Bob Zadani a Hurst, po němž posledně jmenovaný hráč překonal Botiho, zdálo se být rozhodnuto. Ale v 79. minutě po průniku Natinimateho Rakotofarupukiti snížil na 1:2 a domácí ožili. Rakotofarupukiti okamžitě popadl míč a snažil se jej odnést do středového kruhu. Parkinson mu jej však vytrhl a strhla se pěkná mela. Padlo několik facek a strčení do protihráče, rozhodčí Mohlohone po chvíli vytáhl z klubka hádajících se hráčů Parkinsona a uklidnil jej žlutou kartou. Závěr byl hodně hektický. Kiribaťané měli velký tlak, obrana Mauritiu už jen odkopávala míče a snažila se často zdržovat za každou cenu, Co chvíli zůstal některý z hráčů Mauritiu ležet na zemi, Kiribaťané jen nervózně pobíhalli kolem rozhodčího a dožadovali se karet pro soupeře. Zápas s nepěkným závěrem dospěl ke svému konci, aniž se stav změnil. Kiribaťané ještě po závěru vehementně diskutovali s protihtráči i rozhodčím, ale už to nebylo nic platné. Mauritius se může radovat z bronzu, v historii mauritijského fotbalu poprvé. Kiribaťané, kteří si dělali zálusk na titul, se nakonec musí obejít bez medaile. Čtvrté místo v domácím prostředí je určitě zklamáním, ale tým nezvládl klíčové zápasy jak s Vanuatu, tak s Mauritiem, což se projevilo na nepříliš lichotivém umístění.

Góly: 28. min. Saussé 1:0, 70. min. B. Zadani (Hurst) 2:0, 79. min. Rakotofarupukiti (Natinimate) 2:1. Rozhodčí Mohlohone (Lesotho)  /1/, ŽK Parkinson (Mauritius). 2663 diváků, hráno 28. 6. v Bairiki.

Mauritius: Parkinson 5 - Allan 5, Tamba 6 (79. Kamilka), Malais 5, Kwanu 5 - B. Zadani 6, Hurst 7, Baptuswahiri 6 - Saussé 7 (79. Nasri), Calashnick 6, Sharon 5 (84. Mbobo)

Kiribati: Boti 7 - Seroi 6, Nanuk 5 (46. Trapatani 6), Morawa 6, Kabutaro 6 - Motomoto 5, Matemakiti 6 (86. Barikot), Riberi 5 - Krkbrk 5, Brekeke 5 (46. Natinimate 5), Rakotofarupukiti 6

Příští šampionát na Moravě?

Kandidaturu na pořádání přištího mistrovství podala Morava a Mauritius. Z moravské strany pak přišel tento návrh: pokud Morava zvítězí na letošním mistrovství, přenechá pořadatelství Mauritiu, pokud nezvítězí, bude usilovat o pořadatelství. Na Moravě jsou v současnosti dva kvalitní stadiony ve Vikanticích a v Potůčníku, oba už nyní mohou pořádat vrcholnou soutěž. Navíc je možnost přistavení tribun, takže na obou se počítá s kapacitou kolem 2000 sedadel. Mauritius s návrhem souhlasí, takže by nic nemělo bránit tomu, aby se světová elita sešla v roce 2016 na Moravě. Bude to poprvé, kdy některá země uspořádá šampionát podruhé, dosud se pokaždé konal v jiné zemi. Na Moravě se šampionát hrál v roce 1992, kdy se staly mistrem světa Bermudy. Přenechání pořadatelství v případě vítězství má svůj důvod: nenaruší se zaběhnutý systém kvalifikace, v níž se utkává 16 týmů ve čtyřech skupinách. Pro případných 17 týmů by se musel vymyslet nový systém, což by nadělalo komplikace.

Mauritius by mistrovství pořádal poprvé. Hrálo by se zřejmě na stadionu v Tamarinu a v Barlow, kde jsou dobré podmínky k úpravám stadionů tak, aby vyhovovaly pořádání vrcholné akce. Dalšími místy jsou Port Louis a Logo-Logo, ale v Port Louis je jen malý stadion a Logo-Logo nemá dostatečnou infrastrukturu k pořádání tak velké akce, hlavně chybí ubytování pro diváky. Každopádně budeme moudřejší po finálovém utkání, kdy se snad rozhodne. Pokud ovšem bude souhlasit vedení Východní zóny. Předpokládá se ale, že v pořádání šampionátu se obě zóny prvidelně střídají, takže by neměl nastat problém. Definitivní rozhodnutí padne zřejmě až na losování kvalifikace v prosinci v Gangtoku.

 

 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz