Úvod » MS 2014 Kiribati

3. kolo skupiny A - Vanuaťané otočili utkání s Andamanami a postupují

publikováno 22.06.2014 (aktualizováno 24.06.2014)

Závěrečné kolo skupiny A rozhodlo o postupu obhájce Vanuatu, i když Andamanci dlouho živili naději na historický postup do semifinále. Během pěti minut ve druhé půli však inkasovali třikrát a balí kufry. Ještě před tím Sikkim na Moravu nestačil, když se o osudu utkání rozhodlo již v prvním poločase.

Sikkim - Morava  2:3 (0:3)  /-1/

Trenér Sakkil pro závěrečné utkání ve skupině opěd provedl několik změn. V obraně se poprvé představil Sumatra místo Swalinga a na hřišti se objevila hned pětice středopolařů, na hrotu pak operoval osamocený Naymal Khal. Trenér Moravy Fetinger některé hráče šetřil na semifinále, a tak v brance nahradil Medvídka Svitávka, místo Rákosníka se na pravé straně obrany představil Jarda, v záložní řadě se poprvé v základu objevil Kozlík, který nahradil Vodičku. V útoku pak vedle Šáry nastoupil Bolek.

Sikkimská taktika se zahušťováním středu hřiště a podporováním Naymal Khala v útoku dvojicí ofenzivních středoplolařů Balsira a Prakottriho dostala trhlinu hned v první čtvrthodině. Sikkimové nehráli příliš důsledně dozadu a Lamachhe hned dvakrát hasil nebezpečné situace před brankou. Ve 14. minutě ale Nangapar ztratil míč a Šára se prosmýkl až před branku a podél Lamachheho otevřel skóre. Sikkimové viditelně znervózněli a hodně přitvrdili, často až na hranici únosnosti, takže rozhodčí Min Hya musel krotit hráče žlutými kartami. Žlutou si vysloužil i Lamachhe za zakopnutí míče po odpískání. Hráči Moravy byli klidnější a ovládli hru. Jejich rychlé přihrávky po jednom dotyku dělaly Sikkimům potíže a Lamachhe se musel ohánět, aby neinkasoval. V 21. minutě zlikvidoval průnik Masaře a o chvíli později musel na zem po přesné střele Šáry. Na dělovku Hrozného z 29. minuty ale nedosáhl. Závěrečná čtvrthodina první půle se odehrávala většinou před brankou Sikkimu, Moravané si chytrou hrou vypracovávali jednu šanci za druhou a jen díky výbornému Lamachhemu skóre zůstávalo dlouho stejné. Pět minut před koncem se trenér Sakkil modlil, aby už rozhodčí odpískal poločas, protože Sikkimové se bránili jen za cenu odkopávání míčů. Vše vyvrcholilo sérií šesti rohů, kdy míč poletoval kolem branky a jako zázrakem neskončil v síti. Když už se zdálo, že Sikkimové přežijí jen s dvougólovou ztrátou, přišel centr Kozlíka na aktivního Masaře, který se štěstím prostřelil Lamachheho. Míč se odrazil od nohy sikkimského brankáře na tyč a od ní skončil pár centimetrů za čárou. Odkop Sumatry už přišel pozdě.

O přestávce muselo být v sikkimské kabině hodně dusno. Trenér Sakkil přeskupil řady, nasadil vedle Naymal Khala Tripuriho a mladý Prakottri se posunul do středu zálohy. Hned po třech minutách hry si naběhl na Lompakovu přihrávku obránce Bhangutta, který pronikl po pravé straně a přesným centrem našel Naymal Khala, který si mezi obránci odskočil a hlavou překonal Svitávku. Sikkimové začali hrát úplně jiný fotbal a najednou se na jejich hru dalo dívat. Je pravda, že hráči Moravy podvědomě přeřadili na nižší stupeň - ve velkém dusnu nebylo třeba se s náskokem v zádech nikam hnát. Po hodině hry mohl Naymal Khal přidat svůj druhý gól, ale tentokrát jeho hlavičku srazil Čajník na roh. Přesto se hráči Sikkimu radovali podruhé, kdy po přihrávce Lompaka trefil Prikhale přesně k tyči. Více se už Sikkimu nepodařilo. Moravané zpřesnili obranu, kterou opět dobře dirigoval Čajník, vyrovnali hru v poli a vedení, zajišťující prvenství ve skupině, celkem s přehledem udrželi.Kromě již zmiňovaného Čajníka zaslouží pochvalu zejména za výkon v první půli dirigent hry Aňátko a na hrotu útoku operující Šára, který hrál s chutí a byl hodně nebezpečný. V sikkimském dresu se stejně jako v předešlých utkáních v dobré formě představil Lamachhe,který si připsal vůbec nejvíce zákroků ze všech gólmanů ve skupině A, nicméně na všechno stačit nemohl. Po změně stran oživil hru mladý útočník Tripuri, škoda jen, že ho trenér Sakkil nevyužíval více. Sikkim se tedy se šampionátem rozloučil, když získal jediný bod, na víc asi mužstvo nemělo. 

Góly: 14. min. Šára 0:1, 27. min. Hrozný 0:2, 45. min. Masař (M. Kozlík) 0:3, 48. min. Naymal Khal (Bhangutta) 1:3, 67. min. Prikhale (Lompak) 2:3. Rozhodčí Min Hya (BIR) /0/, ŽK Nyingtam, Prikhale, Lamachhe, Linthi, Prakottri. Hráno 21. 6. v Bonriki, 1669 diváků.

Sikkim: Lamachhe 7 - Bhangutta 6, Sumatra 5, Nyingtam 6, Prikhale 5 - Lompak 6, Nangapar 4 (46. Tripuri 7), Linthi 4 - Naymal Khal 5 (71. Ringla), Prakottri 6, Balsir 5 (78. Ringdup)

Morava: Svitávka 5 - Jarda 5, L. Čajník 7, Zemek 6, Masař 6 - M. Kozlík 5, Aňátko 7, Hrozný 5 - Šára 7 (77. Mašek), Bolek 5 (86. Vodička), F. Cvrk 5 (59. Kaňák 5)

Vanuatu - Andamany  4:2 (0:2) /+1/

10. min. Onger (Jaraberu) 0:1, 14. min. Vinjarupattne (př. kop) 0:2, 50. min. Tev´vek 1:2, 67. min. A. Fuliha (Pooo) 2:2, 69. min. Pooo (W. Robson) 3:2, 72. min. W. Robson (Pooo) 4:2. Rozhodčí Bubuani (MRI) /1/, ŽK Pradrndrashwara. Hráno 21. 6. v Bonriki, 1850 diváků - vyprodáno.

Večerní utkání mělo rozhodnout, kdo do semifinále doprovodí Moravu. Zaplněné hlediště vidělo velmi pěkný zápas, asi nejlepší ve skupině. Vanuaťanům, kteří měli v hledišti velkou podporu fanoušků, stačil bod, a možná proto úvod utkání doslova prospali. Andamanci totiž začali ve velkém tempu a hned ve třetí minutě po tečované střele Jaraberu zazvonila za zády Kula-aly tyč. O chvíli později si naběhl na centr Vinjarupattneho Onger, ale trefil jen dobře postaveného gólmana. V desáté minutě ale Andamanci předvedli krásnou kombinaci na jeden dotek, na jejímž konci byl Onger, který střelou mezi nohy Kula-aly otevřel skóre. O chvíli později se prokličkoval do dobré pozice Jannananah a byl zastaven faulem. Přímý kop pak krásně k tyči zakroutil Vinjarupattne a desítka fanoušků Andaman byla u vytržení. Vanuaťané se nemohli dostat do tempa, hráči Andaman dobře presovali a pozičně hráli bezchybně, takže dostat míč na hroty dělalo hráčům Vanuatu velké potíže. Andamany naopak velmi nebezpečně hrozily z rychlých protiútoků. Po jednom z nich a hrubce Keaay měl na kopačce Jaraberu třetí gól, ale z jasné pozice trestuhodně minul branku. V 35. minutě Keaa opět chyboval, ale v poslední chvíli zachraňoval na čáře Kilili. Trenér Robson musel sáhnout ke změně - místo zoufale hrajícího Keaay poslal na hřiště ofenzivního G. Fulihu, stáhnul hru na tři obránce a přeskupil řady. Ve 40. minutě právě G. Fuliha poprvé přinutil Prdivadiru k vážnějšímu zákroku, skóre se však do konce poločasu nezměnilo.

Do druhé půle místo chybujícího Antose nastoupil do středu zálohy Tev´vek a tento tah se trenéru Robsonovi vyplatil už po pěti minutách. Po chybě Pradrndrashwary se právě Tev´vek dostal k míči a nečekanou střelou ukrytou za obránce Srawasidorakweho zaskočil Prdivadiru. Vstřelený gól Vanuaťany viditelně povzbudil, probralo se také hlediště a na hřišti se mnohem častěji hrálo na polovině Andaman. V 66. minutě však zaváhal ve středu hřiště Boekore a Andamanci šli do přečíslení. Rychlou akci zakončoval Onger, ale Kula-ala vyrazil míč na roh. Z něj Andamanci nic nevytěžili, naopak Vanuatu šlo do rychlého protiútoku, střelu Militiho srazil Nakhanalsishkrmla na roh, po němž se nejlépe orientoval A. Fuliha a míč po hlavičce Poooa dorazil do sítě. Andamanci tak přišli o náskok znamenající postup a možná ztráta koncentrace vedla k další inkasované brance hned po dvou minutách. Dvojice Pooo a W. Robson si narazila míč a Robson podél Prdivadiry otočil skóre. Skvostnou pětiminutovku Vanuatu pak dokonala opět souhra útočné dvojice a o postupu Vanuatu už nebylo pochyb. Andamanci na zvrat neměli psychické ani fyzické síly a stejně tak jako na posledním šampionátu končí těsně před branami semifinále. Přesto zaslouží pochvalu za hodinu hry, kdy byli lepší a drželi naděje na historický výsledek. Vanuatu po nevydařeném poločase ožilo s příchodem Tev´veka, rozehrál se i Militi v záloze a v útoku pak tři branky připravil nestárnoucí Pooo. V dresu Andaman snese přísné měřítko neúnavný Vinjarupattne, který na levé straně zálohy odvedl kus práce a navíc vstřelil krásný gól z přímého kopu. Nebezpečná byla i útočná dvojice Onger a Jaraberu.

Vanuatu: Kula-ala 5 - Keaa 3 (36. G. Fuliha 6), Malisini 6, Kilili 6, A. Fuliha 6 - Militi 7, Antos 4 (46. Tev´vek 7), Boekore 5 - W. Robson 6, Pooo 7 (78. Vaharia), Kelekele 5

Andamany: Prdivadira 5 - Nakhanalsishkrmla 5, Pradrndrashwara 4 (72. Utnaprasiknarane), Srawasidorakwe 6, Trichupandraswamy 5 - Jannananah 6, Tirupachchundraswaram 5, Vinjarupattne 7 - Onger 6, Jaraberu 6, Sindjatnanthya 6 (72. Pottkan)

1. Morava 3 3 0 0 9:4 9
2. Vanuatu 3 2 0 1 8:4 6
3. Sikkim 3 0 1 2 4:8 1
4. Andamany 3 0 1 2 5:10 1

 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz