Úvod » MS 2014 Kiribati

2. kolo skupiny A - Morava udolala obhájce Vanuatu a postupuje do semifinále

publikováno 19.06.2014

V Bairiki pokračovalo po dni volna mistrovství světa zápasy 2. kola. Tentokrát obě utkání přinesla vyrovnané souboje s minimem branek. V odpoledním šlágru dne Vanuaťané nedokázali vyzrát na skvěle takticky připravený tým Moravy a po nejtěsnější porážce budou muset obhájci mistrovského titulu bojovat o postup ze skupiny v posledním utkání proti Andamanům. Večerní zápas přinesl zajímavý boj, ve kterém se nakonec Andamany rozešly se Sikkimem remízou. Tento výsledek znamená, že si Morava s předstihem zajistila postup do semifinále.

Vanuatu - Morava  0:1 (0:1)

Asi hodinu před začátkem utkání se přehnala nad stadiónem Tikirai krátká tropická bouře, která trávník hodně smáčela, ale terén nijak vážně neutrpěl, a tak guamský rozhodčí Olana mohl krátce před 16. hodinou přivést na trávník před zaplněné tribuny obě mužstva. Vanuatský trenér Kirk Robson oproti prvnímu utkání připravil dvě změny v základní sestavě: místo Kipalama se v záložní řadě představil Militi a v útoku dostal od začátku příležitost Pooo, který nahradil Valufehu. Trenér Fetinger se musel obejít bez Kaňáka, který stále laboruje se zraněným kotníkem. Na jeho místě ve středové formaci tak nastoupil Bedřich Hrozný.

Vanuaťané, kteří měli v hledišti velmi výraznou převahu, což bylo znát už při státních hymnách, začali utkání ve velkém tempu a od prvních minut soupeře nepouštěli do hry. Z velkého tlaku ale nevytěžili nic, ovšem Moravané mohou děkovat zejména Medvídkovi v brance, který v 5. minutě vyškrábl hlavičku Wince Robsona nad břevno. V 8. minutě nebezpečně centroval Militi a Čajník skluzem odvracel míč před nabíhajícím Kelekelem. Ten byl hodně aktivní, proti bývalým spoluhráčům a protihráčům z moravské ligy měl speciální motivaci. Moravané se z tlaku vymanili po čtvrthodině hry, kdy se poprvé dostali na dostřel Kula-alovy branky. Pokus Aňátka se ale mezi tři tyče nevešel. Hra se postupně vyrovnala, Moravané zahušťovali střed hřiště a zlepšili napadání soupeře, ale dopředu jejich snažení postrádalo patřičnou myšlenku. Hra se tak odbývala většinou mezi oběma šestnáctkami a šancí k vidění moc nebylo. Ve 29.minutě se Kelekele prosmýkl podél Vodičky a nebezpečně centroval. Medvídek však míč vzal z hlavy Poooa. Na druhé straně se po pěkné kombinaci Filipa Cvrka s Rosníkem už už dostával do šance Šára, ale praporek pomezního v hraniční ofsajdové situaci akci zastavil. V závěru poločasu měla Morava více ze hry a v 36. minutě to byl opět Šára, který si po centru Rákosníka naběhl mezi stopery, ale v dobré pozici špatně trefil míč, který skončil vysoko nad. O tři minuty později vyrobil velkou chybu Tev´vek, když po dalším centru míč odvrátil přímo na hlavu Čajníka, od níž se odrazil za záda překvapeného Kula-aly. Vanuaťany branka zaskočila a hned po minutě mohli inkasovat podruhé. Tev´vek při zpracování míče podklouzl a Moravané šli do přečíslení. Nakonec musel zatáhnout za záchrannou brzdu Keaa, když skosil Rosníka. Mohl být rád, že vyvázl pouze se žlutou kartou. Moravané ale z následujícího přímého kopu nic nevytěžili.

Do druhého poločasu nahradil v dresu Vanuatu frustrovaného Tev´veka Vaharia, na druhé straně pak nevýrazného Vodičku vyměnil Kozlík. Hráči Vanuatu opět začali náporem ve snaze co nejdříve skórovat, ale chyběla přesnější finální přihrávka. Moravané nadále dobře bránili a dlouhé míče s přehledem odvracela stoperská dvojice Čajník - Zemek. Vanuaťané to zkoušeli i zdálky, ale většinou nepřesně. V 57. minutě se přece jen podařila rychlá akce, po které se najednou Pooo ocitl před Medvídkem, ale strážce moravské branky skvěle vykryl střelecký úhel. Postupně se hra opět stala víceméně taktickým bojem, Vanuaťané stále marně hledali způsob, jak proniknout do kompaktní obrany soupeře, Moravané hrozili už jen z rychlých akcích. V 73. minutě nahradil Rosníka Bolek a hned po minutě ukázal, že ani ve 33 letech neztratil rychlost, když přesprintoval Keaau. Závěr akce však pokazil, když si míč odkopl do autu. V závěru už se hrálo převážně na polovině Moravy. Vanuaťané posílili ofenzívu, když po G. Fulihovi přišel na hřiště i třetí útočník Valufeha, ale vyrovnat se jim nepodařilo, Moravané skvěle bránili a cenné vítězství nakonec udrželi. V jejich dresu zaslouží pochvalu celá obranná řada spolu s brankářem Medvídkem, který výborně četl hru a ovládl bez chyby své pokutové území. Střel moc krýt nemusel, s těmi nebezpečnými si poradil. Standard odvedla i středová formace, v první půli byl nejvíce vidět Filip Cvrk, ale v závěru už nestačil. Útočníci se střelecky neprosadili, ale oba hodně práce odvedli při napadání soupeře. Vanuaťané nehráli v poli špatně, ale chyběla myšlenka ve finální fázi. Nejlepším hráčem byl ve skvělé formě hrající Malisini, který kromě bezchybné obranné práce stačil podporovat ofenzívu. Útočníci se neprosadili, v hlavičkových soubojích na důrazné obránce soupeře nestačili a do střeleckých pozic se příliš nedostávali. Vanuatu tedy bude muset postup potvrdit až vítězstvím v posledním utkání.

Góly: 39. min. L. Čajník 0:1. Rozhodčí Olana (Guam) /1/, ŽK Keaa. Hráno 18. 6. na Tikiraoi Stadium v Bairiki, 1850 diváků - vyprodáno.

Vanuatu: Kula-ala 6 - Keaa 5, Malisini 7, Kilili 6, A. Fuliha 5 - Antos 6, Tev´vek 5 (46. Vaharia 5), Militi 6 - W. Robson 5, Pooo 5 (68. G. Fuliha), Kelekele 6 (84. Valufeha)

Morava: Medvídek 7 - Rákosník 6, Čajník 7, Zemek 6, Masař 5 - Vodička 4 (46. M. Kozlík 5), Aňátko 6, Hrozný 6 - Šára 6, Rosník 6 (73. Bolek), F. Cvrk 6 (88. Jarda)

 

Andamany - Sikkim  1:1 (1:0)

Ve večerním utkání šlo oběma mužstvům o hodně - prohra nebo remíza šance na postup výrazně snižovaly. Začátek utkání tak byl oboustranně hodně opatrný, nikdo nechtěl udělat zbytečnou chybu. Diváci na ne zcela zaplněném stadiónu tak moc vzruchu nezažívali. Poprvé se do vážnější akce dostali Andamanci. Jannananah, který se oproti prvnímu utkání přesunul na pravý okraj zálohy, pěkně pronikl až k brankové čáře a poslal zpětnou přihrávku na nabíhajícího Sindjatnanthyu, jehož bombu pod břevno Lamachhe reflexivně vyrazil. Z následujícího rohu pak Jaraberu, který v základní sestavě dostal přednost před Pottkanem, přeskočil Swalinga, ale míč přeletěl břevno Lamachheho branky. Sikkimové se rozehrávali hodně pomalu. Ve středu hřiště hráli dost pasivně, chyběl pohyb, a tak jak Naymal Khal, tak Danand na hrotu útoku se příliš často k míči nedostávali. Danand, který dostal přednost před Ringlou, se stále více stahoval dozadu pro míče, ale bez efektu. Andamanci postupně získávali více ze hry a v 31. minutě byli blízko vedení, když se s chutí hrající Jaraberu prodral až před Lamachheho, který však skvěle zakročil. Lamachhe svůj tým podržel i v 40. minutě, kdy tygřím skokem vyrazil nebezpečnou střelu Pratriwanayanachayamaliho. Z následujícího rohu však obránci špatně pokryli Jaraberu, který hlavou otevřel skóre. Na konci poločasu mohlo být pro Sikkim ještě hůř, ale dalekonosná střela Srawasidorakweho orazítkovala jen břevno.

Do druhé půle poslal trenér Sakkil do hry Tripuriho za Dananda a Sikkim začal mnohem lépe. Hned po dvou minutách musel poprvé ukázat svoje umění brankář Prdivadira, když jen s velkým úsilím vytlačil střelu Balsira. Tlak Sikkimu narůstal a v 60. minutě měl největší šanci Naymal Khal, kterému prostrčil míč mezi obránce Tripuri. Naymal Khal se většinou v takových situacích nemýlí, tentokrát však poslal míč vedle Prdivarovy branky. O tři minuty později zatáhl míč po levé straně Linthi a na přesný centr si naběhl Lompak, který netradičně hlavou vyrovnal. Sikkimové ještě více ožili a nadále ovládali hru. V 66. minutě ale zůstal ležet po souboji s Trichupandraswamym Lompak, který do té doby táhl mužstvo, a na hřiště musel mladý Prakottri. Ztráta špílmachra jako by na mužstvo dolehla, tlak postupně otupěl a Andamanci postupně vyrovnali hru. Nicméně na obou stranách bylo vidět, že remíza nic neřeší, a tak hráči bojovali a hra gradovala.  Diváci mohli vidět zajímavé situace, hrálo se nahoru-dolů a hlediště každou povedenou akci odměňovalo potlestkem. V 74. minutě střídal vyčerpaného Linthiho Ringdup a hned byl u nadějné akce, kdy přesně vysunul svého spoluhráče z Geyzingu Prakottriho, který ale akci uspěchal a vystřelil nepřesně. Na druhé straně zahrozil Pottkan, který o poločase nahradil nevýrazného Ongera. Lamachhe ale byl pozorný a střelu k tyči kryl. V poslední desetiminutovce hráčům Sikkimu rapidně ubývaly síly a Andamanci měli navrch. Velké štěstí měl Lamachhe v 87. minutě, kdy trefil výborný Jaraberu tyč. Sikkim nakonec remízu ubránil, ale postup už nemá ve svých rukou, v posledním utkání nemusí stačit ani vítězství nad Moravou, která už má postup jistý.

Andamanci měli k vítězství přece jen o něco blíž, na střely na branku jasně vyhráli, navíc dvakrát orazítkovali brankovou konstrukci. Opírali se o výkon obranné řady v čele s aktivním Srawasidorakwem, ze záložní řady byl nejvíce vidět Jannananah, kterého doplňoval Sindjatnanthya, na hrotu útoku zazářil Jaraberu, který zastínil Ongera. V dresu Sikkimu snese nejpřísnější měřítko brankář Lamachhe, který mužstvo několikrát podržel, až do svého zranění byl nejlepším hráčem v poli středopolař Lompak.

Góly: 41. min. Jaraberu (Sindjatnanthya) 1:0, 63. min. Lompak (Linthi) 1:1. Rozhodčí Mortensen (Špicberky) /1/. Hráno 18. 6. na Tikiraoi Stadium v Bairiki, 1805 diváků.

Andamany: Prdivadira 6 - Nakhanalsishkrmla 6, Pradrndrashwara 6, Srawasidorakwe 7, Trichupandraswamy 5 (84. Ratnanesh) - Jannananah 7, Pratriwanayanachayamali 5, Vinjarupattne 5 - Onger 4 (77. Pottkan), Jaraberu 7 (88. Virindavadanan), Sindjatnanthya 7

Sikkim: Lamachhe 7 - Bhangutta 6, Swaling 5, Nyingtam 6, Prikhale 6 - Lompak 7 (66. Prakottri), Nangapar 6, Linthi 6 (74. Ringdup) - Naymal Khal 5, Danand 4 (46. Tripuri 6), Balsir 6

1. Morava 2 2 0 0 6:2 6
2. Vanuatu 2 1 0 1 4:2 3
3. Andamany 2 0 1 1 3:6 1
4. Sikkim 2 0 1 1 2:5 1

V posledním kole se v přímém souboji o postup utkají Vanuatu a Andamany, přičemž Vanuaťanům by s největší pravděpodobností stačila i remíza - Sikkim by totiž musel porazit Moravu nejméně o pět gólů. V případě vítězství Andaman má Sikkim poněkud lepší šanci postoupit, musel by ale porazit Moravu větším rozdílem, než Andamany Vanuatu.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz