Úvod » MS 2014 Kiribati

Druhý den šampionátu - Kiribati vítězí, Barmě se návrat na světovou scénu nevydařil

publikováno 17.06.2014

Druh den přinesl zahájení bojů i ve skupině B. Na národním stadionu v Bairiki se v úvodním utkání střetli oba favorité skupiny. Před zcela zaplněným hledištěm se po raketovém začátku podařilo zvítězit domácím borcům, kteří tak zahájili boj o návrat na světový trůn. Ve večerním zápase pak Aljaška smetla Barmu, která to s návratem na světová kolbiště nebude mít lehké.

Kiribati - Mauritius 2:1 (2:0)

Domácí tým měl před vyprodanými tribunami raketový vstup do zápasu. Od první minuty se usadil na polovině soupeře a jeden míč za druhým směřoval před branku Mauritijců. Ve třetí minutě napřáhl Brekeke a Arnou měl plno práce s jeho štiplavou střelou. Po rohu to zkoušel Matemakiti a jen těsně minul. V páté minutě po velkém závaru před brankou, kdy míč poskakoval v malém vápně Mauritiu, vlétl do skrumáže Rakotofarupukiti a prostřelil všechno, co mu stálo v cestě. Domácí tým se ujal rychlého vedení. A to ještě nebylo všechno. Kiribaťané pokračovali v nasazeném tempu a další střela Krkbrka skončila na břevně. V 7. minutě fauloval u postranní čáry Kwanu Krkbrka, přímý kop poslal před branku Matemakiti a Brekeke efektně přes hlavu nůžkami zamířil přesně do růžku branky. V hledišti propukly velké oslavy, zatímco trenér Mauritiu Vůl byl v té chvíli na ručník a jen bezmocně padl na lavičku. Hráči Mauritiu se však ze sprchy brzy vzpamatovali, zatáhli se více do obrany a lépe pokrývali nebezpečné hroty Kiribati. Na další šanci diváci čekali až do 22. minuty, ale Rakotofarupukiti hlavičkoval vysoko nad. Hra se pomalu začala vyrovnávat a ke slovu se dostal i Mauritius. Tim Hitchcock však nadějně vypadající únik zazdil a Trapatani jej stihl odzbrojit. Do poločasu se už nic podstatného nestalo. Tempo hry pokleslo, ve velkém dusnu i v tropech trénovaní hráči raději šetřili silami.

Do druhé půle poslal trenér Vůl na hřiště místo nejistého Malaise Allana. Zdálo se, že Kiribati bude pokračovat ve stylu, kterým hráči začali první poločas. Ale netrvalo to dlouho a hra se opěr vyrovnala. Ba co víc, Mauritius se začal čím dál častěji dostávat na polovinu soupeře a ukázal, že se ještě nevzdal naděje na dobrý výsledek. V 56. minutě se dostal do první velké šance Calashnick. Probil se přes Nanuka a prudkou střelou hodně protáhl Otonga. Následovala serie několika rohů, ze které ale nakonec vyšli domácí s čistým štítem. Tlak Mauritijců se nadále zvyšoval a po střele Hitchcocka se zatřáslo břevno. V 66. minutě Tamba poslal dlouhý míč za obranu, kam si zaběhl Kamilka a přesnou střelou na zadní tyč snížil na 1:2. Hlediště na chvíli ztichlo, ale brzy začalo domácí hráče tlačit opět dopředu. Kiribaťané však hráli obezřetně v obraně a středová řada ovládla opět hru. Převaha Mauritiu  pomalu slábla, jakoby hráči podlehli velkému vedru a neměli už dostatek sil na zvrat.Úroveň hry poklesla, hra se často přerušovala i díky střídání na obou stranách. V závěru Kiribaťané soupeře už k ničemu nepustili a taktickou hrou ve středu hřiště drželi vedení až do závěrečného hvizdu rozhodčího Bininiho, který podal bezchybný výkon. Cenné vítězství si tak připsal tým Kiribati.

Vítězství Kiribati se zrodilo hlavně díky drtivému nástupu do zápasu a dvěma gólům během sedmi minut. Pak se hra již vyrovnala a ve druhé půli měl navrch Mauritius. Celkově zápas nepřinesl nijak oslnivý fotbal, v domácím týmu lze pochválit Rakotofarupukitiho, Matemakitiho a Nanuka, který kraloval v obraně. Otongo v brance byl jistý a chyby se nedopustil. Mauritius se dlouho dostával do tempa, ve druhé půli předvedl solidní výkon, ale dopředu to nebylo tak dobré, aby to na domácí tým stačilo. Bojoval Tamba, Calashnick i  Hitchcock, nedařilo se Malaisovi, od Mbobo se také čekalo víc, ostatní předvedli jen průměr, což na nejvyšší světové úrovni nestačí.

Góly: 5. min. Rakotofarupukiti 1:0, 7. min. Brekeke (Matemakiti) 2:0, 66. min. Kamilka (Tamba) 2:1. Rozodčí Binini (Vanuatu)  /0/, 2800 diváků - vyprodáno. Hráno 16. 6. v Bairiki.

Kiribati: Otongo 6 - Seroi 5, Nanuk 7, Kiribatani 6 (81. Morawa), Trapatani 5 - Mafuriare 6, Matemakiti 7, Riberi 5 (68. Barikot) - Krkbrk 6, Brekeke 6 (76. Rakwa), Rakotofarupukiti 7

Mauritius: Arnou 6 - Kamilka 5, Tamba 6, Malais 4 (46. Allan 6), Kwanu 5 - B. Zadani 5, Nasri 5 (84. Baptuswahiri), Porto 5 - T. Hitchcock 6, Calashnick 7, Mbobo 5 (86. Sharon)

 

Aljaška - Barma 3:0 (2:0)

Večerní zápas v Bairiki přinesl vcelku slabý fotbal. Aljaška má sice víc zkušeností ze světových šampionátů než Barma, která se vrátila do světového fotbalu po delší době, přesto dávali odborníci větší šance právě Barmě. Počasí nahrávalo Barmáncům, bylo 31 stupňů, dusno a schylovalo se k bouřce. Byla to však Aljaška, která po většinu zápasu byla lepší a soupeře zdolala rozdílem třídy.

Od prvních minut se hrálo na polovině Barmy. Aljaška začala ve velkém tempu a snažila se soupeře překvapit drtivým nástupem. A tato taktika trenéru Black Bisonovi vyšla dokonale. Po několika náznacích šance se před brankou objevil Redman, našel ještě lépe postaveného Warwicka a ten obstřelil golmana Ehm Su. To běžela osmá minuta a Aljaška vedla. V dalším průběhu se hráči Aljašky poněkud stáhli a zaměřili se na defenzivu. Barmánci ale nebyli schopni si přesně přihrát, takže hra se odvývala především ve středu hřiště. Diváci se začínali nudit a ozýval se ojedinělý pískot. Hráči Barmy s několika čerstvými vítězi Poháru FIFAC v sestavě působili unaveným dojmem, tým ze severu se nikam nehnal, a tak se dlouhé minuty nic nedělo. Až v závěru poločasu Aljaška opět přitvrdila a zvýšila tempo. Výsledkem byla šance Whitebeara a jeho střela těsně vedle. Po chvíli vystrašil Ehm Sua Redman, brankář Barmy se však nenechal zaskočit a efektní robinzonádou šanci zmařil. Barma měla jedinou šanci, ale Na Pij vystřelil dost slabě a dobíhající Do Ho Wen měl k míči dál, než Waymont. V závěru poločasu se prosmýkl Whitebear kolem Le Ninha, našel před brankou neobsazeného Yellowdoga, který na hranici ofsajdu vypálil přesně k tyči a zvýšil na 2:0. Barmáncům se situace pranic nelíbila a vehementně se dožadovali odpískání ofsajdu. Výsledkem však byly dvě žluté karty za protesty a když se začalo hrát, přejel Le Ninh Mahawataka tak, že nepříliš přesný rozhodčí Uttrum vytáhl další žlutou. Současně se závěrem poločasu začala bouřka a spustil se tropický liják. Přestávka se tak protáhla skoro na půl hodiny.

Druhá půle začala již po dešti za přijatelnějších podmínek. Vzduch se vyčistil a lépe se dýchalo. Na závadu byl sice kluzký terén s několika loužemi, ale na hru to nemělo velký vliv. Aljaška opět začala lépe a po úniku Whitebeara volali hráči po penaltě, rozhodčí ale jen rozpažil. Tým Aljašky měl stále mírnoou převahu, ale do vápna se téměř nedostal. Barma se ale také k ničemu nedostala a tak zápas pomalu plynul a diváci se nudili. Trocha vzruchu nastala v 68. minutě, kdy Thou Swin atakoval Hameryho tak nešikovně, že ten musel po chvíli střídat. Hra se rozdrobila častými souboji, ve kterých měli navrch hráči Aljašky, ale dál než k hranici vápna se nedostávali. V závěru se po hrubé chybě Ohn Poka dostal do šance Warwick a snadno zblízka překonal brankáře, čímž uzavřel účet zápasu. V posledních pěti minutách se hra už odbývala jen kolem středového kruhu, kde Aljaška držela míč a hráči Barmy pochopili, že se zápasem už nic neudělají a rezignovali. Za pískotu diváků rozhodčí ukončil zápas, který rozhodně nebude patřit  k těm, na které se bude vzpomínat.

Góly: 8. min. Warwick (Redman) 1:0, 43. min. Yellowdog (Whitebear) 2:0, 85. min. Warwick 3:0. Rozhodčí Uttrum (Andamany)  /2/, ŽK Jo Thaut, Po Tok, Le Ninh (všichni Barma), 2626 diváků. Hráno 16. 6. v Bairiki.

Aljaška: Waymont 5 - Rilby 5, Catchman 6, Selkirk 5, Hamery 4 (70. Davidson) - Grimsby 4 (74. Littlebison), Mahawatak 5, Yellowdog  6 - Whiterbear 6, Warwick 7 (87. Redbill), Redman 5

Barma: Ehm Su 5 - Po Khnya 5, Ohn Pok 4, Thou Swin 3 (46. Min Chol 5), Le Ninh 4 - Kchan Jul 4, Po Tok 5, Jo Thaut 4 (62. Ma Do Kchan) - Na Pij 5, Do Ho Wen 5, Wu Hnja Ja 4 (85. Po)

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery