Úvod » MS 2014 Kiribati

Na Kiribati zahájeno, první den se dařilo favoritům

publikováno 16.06.2014

V neděli 15. června bylo v kiribatském Bonriki zahájeno 14. mistrovství světa. Ještě před slavnostním zahájením, které ve dvacetiminutovém programu nabídlo pestrou podívanou se zpěvy a tanci, bylo v horkém a vlhkém odpoledni sehráno první utkání. Morava v něm potvrdila roli favorita a zejména zásluhou výborné první půle si celkem jednoznačně poradila s nedisciplinovaně hrajícím výběrem Andaman. Ve večerním utkání pak obhájce titulu Vanuatu přehrál reprezentaci Sikkimu.

Morava - Andamany  5:2 (4:1) /+1/

Už v 15 hodin místního času nastoupila na velmi dobře připravený pažit mužstva, která se na šampionátu střetla po šesti letech. V chladném špicberském Longyerbyernu tehdy Andamanci při své premiérové účasti podlehli těsně 2:3. Tentokrát panovaly zcela odlišné podmínky: 32 stupňů ve stínu a vlhkost přes 80 procent, to spíše nahrávalo Andamancům, ale hráči Moravy soupeře hned od začátku zaskočili přesnou kombinací a technickou vyspělostí, díky ní se až nečekaně snadno dostávali před branku Prdivadiry. Hned po dvou minutách musela andamanská jednička poprvé na zem po nepříjemné střele Šáry. Z následného rohového kopu hlavičkoval Zemek, ale těsně přestřelil. V 9. minutě potáhl Vodička míč po pravé straně a zpětnou přihrávkou našel nabíhajícího Filipa Cvrka, který přesnou placírkou k tyči otevřel skóre. Andamanci ale odpověděli velmi rychle: Nakhanalsishkrmla si naběhl až na hrot a překvapil Medvídka střelou pod břevno. Moravský brankář ani nestačil reagovat. Vyrovnávací gól ale nijak Moravany nezaskočil, opět to byli oni, kdo měl míč častěji na kopačkách a hráči z Andaman si často museli pomáhat nedovoleně. Po jedné standardní situaci si Filip Cvrk naběhl až k levé postranní čáře a přesný centr posadil na hlavu Zemkovi, kterého obrana Andaman nepokryla. Vůbec v andamanské obraně to dost skřípalo, záložníci se nestačili vracet a Prdivadira často hlasitě častoval spoluhráče ne zrovna lichotivými výrazy. Také hra dopředu moc nevycházela, oba hroty se k míči moc nedostávali. Pottkan  se až příliš stahoval pro míče a Onger tak na hrotu proti s přehledem hrající obraně neměl moc šanci. Závěr poločasu patřil Moravanům. Výborný Filip Cvrk skvěle dirigoval hru a často motal hlavu protihráčům. V 38. minutě byl při úniku sražen zezadu Ratnaneshem, přesto ještě stačil posunout míč k Šárovi, který přesnou ranou k tyči zvýšil. Andamancům začaly téct nervy a na hřišti to hodně vřelo. Kiribatský rozhodčí Atatonga měl několikrát možnost vytáhnou žlutou kartu, ale pouštěl hru až moc, a tak zbytečných emocí jen přibývalo. Krátce před koncem poločasu Aňátko poslal pěkný centr do vápna, Šára si odstrčil oba stopery a hlavou poslal míč za záda Prdivadiry. Andamanci vehementně protestovali, ale branka platila a navíc Pratriwanayanachayamali a Onger za protesty inkasovali žlutou kartu. Atatonga raději odpískal konec poločasu a oba asistenti měli dost práce, aby zvládli rozvášněné hráče poslat do kabin.

Přestávka pomohla uklidnit emoce, na hřiště přišel místo Vinjarupattneho Sindjatnanthya a Andamanci konečně začali hrát fotbal. Zejména čerstvý Sindjatnanthya byl přínosem, po jeho levé straně Andamanci zakládali většinu protiútoků, rozehrál se i Jannananah a najednou bylo daleko více vzruchu před Medvídkem. Moravané ovšem ubrali z tempa i pod vlivem náskoku a velkého dusna. V obraně však pracovali bezchybně a středová řada hrála rovněž zodpovědně. A tak i přes převahu si Andamanci nějaké vyložené šance nevytvořili. V 61. minutě si na Kaňáka vyšlápl Trichupandraswamy, ale rozhodčí Atatonga druhou žlutou pro andamanského obránce nevytáhl. Kaňák musel být vystřídán Kozlíkem. V 67. minutě se konečně dostal ke střele kanonýr Onger, ale z těžké pozice trefil jen boční síť. O chvíli později se z dálky pokusil zaskočit Medvídka Jannananah a míč prosvištěl jen pár decimetrů nad brankou. Moravané se do útoku dostávali jen sporadicky, o to ale byly jejich výpady nebezpečnější. V 73. minutě se opět podařila spolupráce spoluhráčů z Icemans. Filip Cvrk krásně našel Šáru, kterého o hattrick připravil výborný zákrok Prdivadiry. Po následném rohu a přiťuknutí Rosníka se ale trefil Masař a bylo rozhodnuto. O několik minut později sice zaskočil Medvídka tečovanou střelou Trichupandraswamy, ale závěr utkání si Moravané pohlídali a připsali si první vítězství. V jejich dresu kromě dobře hrající obrany dirigované zkušeným Zemkem zazářil zejména Filip Cvrk, který byl u tří branek, střelecky se dvěma góly blýskl Šára, hodně práce odvedl také Vodička. Andamanci hráli hodně nedisciplinovaně a dělali chyby, z jejich středu lze vyzdvihnout výkon neúnavného Jannananaha a po přestávce Sindjatnanthyi.

Góly: 9. min. F. Cvrk (Vodička) 1:0, 12. min. Nakhanalsishkrmla (Jannananah) 1:1, 24. min. Zemek (F. Cvrk) 2:1, 38. min. Šára (F. Cvrk) 3:1, 44. min. Šára (Aňátko) 4:1, 74. min. Masař (Rosník) 5:1, 79. min. Trichupandraswamy 5:2. Rozhodčí Atatonga (KIR) /3/, ŽK Rákosník - Trichupandraswamy, Nakhanalsishkrmla,Ratnanesh, Pratriwanayanachayamali, Onger, Utnaprasiknarane. Hráno 15. 6. na Takiraoi Stadium v Bonriki, 1850 diváků - vyprodáno.

Morava: Medvídek 6 - Rákosník 5 (67. Jarda), Čajník 6, Zemek 7, Masař 6 - Vodička 7, Aňátko 5, Kaňák 5 (61. Kozlík 6 - Šára 7, Rosník 6 (79. Bolek), F. Cvrk 8

Andamany: Prdivadira 5 - Nakhanalsishkrmla 5, Utnaprasiknarane 4, Srawasidorakwe 6, Trichupandraswamy 5 - Ratnanesh 3 (58. Tirupachchundraswaram 6), Pratriwanayanachayamali 4, Jannananah 7 - Onger 5, Pottkan 4 (75. Jaraberu), Vinjarupattne 4 (46. Sindjatnanthya 7)

Sikkim - Vanuatu  1:4 (0:2) /-1/

Večerní zápas, který začínal v 20 hodin a následoval po oficiálním slavnostním zahájení, představil zaplněnému hledišti úřadujícího mistra světa Vanuatu, proti kterému se postavil nejčastější účastník MS a jeho trojnásobný vítěz Sikkim. Poslední titul však Sikkimové získali už v roce 2002, a tak v utkání rozhodně nebyli favoritem. Respekt k soupeři byl zjevný od úvodní minuty. Vanuaťané začali hodně rázně a ve vysokém tempu a Sikkim pouze bránil. Navíc ofenziva Vanuatu měla velkou podporu i z obranné linie, kde zejména Malisini podnikal nebezpečné výpady. Lamachhe, který trochu překvapivě dostal v brance příležitost, měl poprvé plné ruce práce po střele Antose z 5. minuty, kterou konečky prstů vyrazil mimo tyč. Drtivý nápor ale Sikkimci přežili i se štěstím, protože v 11. minutě zazvonilo po hlavičce Wince Robsona břevno. Po čtvrthodině konečně poprvé zaútočil i Sikkim. Nadějná akce trojice Lompak, Naymal Khal, Prakottri ale skončila nepřesnou přihrávkou mladého Prakottriho. Když už se zdálo, že Sikkim hru vyrovnal, udeřilo. Po nevinně vyhlížející akci se míč dostal až k zapomenutému obránci Albertu Fulihovi, který prostřelil Lamachheho a poslal Vanuatu do vedení. Vedoucí gól Vanuaťany uklidnil a hra poněkud ztratila tempo. Sikkimové se pokoušeli kombinovat, ale do dobře zformovaných řad soupeře se těžko hledala skulina a dlouhé míče na Naymal Khala končily na urostlých stoperech. Kula-ala v brance ani nemusel zasahovat, jediná trochu nebezpečná střela Linthiho skončila metr vedle brankové konstrukce. Vanuaťané nikam nespěchali a čekali na příležitost. Ta přišla sedm minut před koncem poločasu. Malisini poměrně snadno pronikl do obrany Sikkimu, přesně zacentroval a Wince Robson byl tam, kde bylo potřeba. Swaling s Prikhalem nestačili k protihráči včas přistoupit a proti přesné hlavičce Robsona byl Lamachhe bez šance.

Do druhého poločasu vystřídal nevýrazného Ringdupa ve středové formaci univerzál Nangapar, ale úvod poločasu opět patřil Vanuatu. V 53. minutě se rychlý Kelekele zbavil Prikhaleho, prošel až před Lamachheho a místo střely vybídl ke skórování nabíhajícího Tev´veka. To už začalo utkání zavánět debaklem. Ale Vanuaťané se ve velkém dusnu nechtěli příliš vyčerpávat, vědomi si náskoku, stáhli se a nechali hrát soupeře. Celkem nečekaný tah trenéra Kirka Robsona, který vždy prosazoval spíše útočnou hru, soupeře dost zaskočil. Ten toho do zhuštěné obrany ale moc vymyslet nedokázal, Vanuaťané dokazovali, že vyzráli i takticky, a když je třeba, jsou schopni změnit styl hry. Hra Vanuatu sice nenabízela tolik podívané, ale svůj účel splnila. Sikkimové sympaticky bojovali alespoň o čestný úspěch, hodně se snažil na pravé straně obrany Bhangutta podporovat útok, ale šance nepřicházely. Až v 75. minutě se míč se štěstím odrazil před střídajícího Tripuriho, který ale nastřelil ve výborné pozici jen nohy Kula-aly. V 81. minutě se dokázal uvolnit ze sevření dvou obránců Naymal Khal a ve své jediné velké šanci poslal míč těsně vedle levé tyče. Vanuaťané zahrozili o chvíli později rychlým brejkem do odkryté obrany, ale Lamachhe včas vyběhl a míč před Wince Robsonem odkopl. Pět minut před koncem ale Sikkimové propadli ve středu hřiště a po rychlé akci Poooa Wince Robson pohodlně skóroval počtvrté. V samotném závěru se ale několik fanoušků Sikkimu na tribuně mohlo zaradovat, když Prikhale pěknou střelou do horního rohu alespoň kosmeticky upravil skóre. Vanuatu zvítězilo zaslouženě, v první půli bylo jednoznačně lepší, druhý poločas zvládlo skvěle takticky. Výborný výkon podal autor dvou branek Wince Robson, absolutorium zaslouží hra obranné řady v čele s Malisinim, hodně byl vidět i Kelekele, který působí v sikkimské lize. V dresu Sikkimu podal spolehlivý výkon i přes čtyři obdržené góly brankář Lamachhe, v obraně byla okénka, Swaling a Raswinem občas působili dost nesehraně. Ze záložní řady zaujal Linthi, po změně stran hru oživil střídající Nangapar. Největší hvězda týmu Naymal Khal se na hrotu útoku jen těžko prosazoval, nedostával se tak často k míči, druhý útočník Ringla zaostal za výkony z Geyzingu, střídající Tripuri působil lepším dojmem. Nicméně hodně klíčový  bude pro Sikkim středeční duel s Andamany, kde půjde o naději na postup.

Góly: 17. min. A. Fuliha (Malisini) 0:1, 37. min. W. Robson (Malisini) 0:2, 53. min. Tev´vek (Kelekele) 0:3, 85. min. W. Robson (Pooo) 0:4, 89. min. Prikhale 1:4. Rozhodčí Martins (Aljaška) /1/, ŽK Kelekele, Vaharia (VAN). Hráno 15. 6. na Tikiraoi Stadium v Bonriki, 1850 diváků - vyprodáno.

Sikkim: Lamachhe 6 - Bhangutta 6, Swaling 5, Raswin 5, Prikhale 5 - lompak 5, Ringdup 4 (46. Nangapar 6), Linthi 6 - Naymal Khal 6, Ringla 4 (64. Tripuri), Prakottri 5 (76. Balsir)

Vanuatu: Kula-ala 6 - Keaa 7, Malisini 8, Kilili 6, A. Fuliha 6 - Kipalam 5, Tev´vek 6, Antos 6 - W. Robson 7 (87. Vaharia), Valufeha 6 (62. Pooo), Kelekele 7 (77. Militi)

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery