Úvod » Basketbal

ME - Andorra dosáhla na titul

publikováno 03.06.2014

V Tišnově skončilo o prvním červnovém víkendu 22. mistrovství Evropy v basketbalu. Trochu nečekaně se ze svého čtvrtého titulu v historii raduje Andorra, která po pátém místu z minulého ME opět zazářila a zahraje si na příštím světovém šampionátu. Ve finálovém utkání nastoupili hráči Andorry proti loňskému mistru Gibraltaru. Oba týmy se už střetly ve skupině A a úspěšnější byl Gibraltar po výsledku 100:94. Tentokrát ale Gibraltarci nezachytili nástup hráčů z Pyrenejí, kteří ovládli první čtvrtinu. Do koše jim padalo téměř všechno, a tak po prvním hracím období svítil na ukazateli skóre hrozivý stav 35:17. Gibraltarci se těžko proti výborné obraně soupeře prosazovali i ve druhé čtvrtině. Andorra samozřejmě nemohla takové tempo vydržet, ale výborným taktickým výkonem si udržovala dostatečný náskok, který ještě do konce poločasu narostl na 22 bodový rozdíl. Po změně stran se hrála vyrovnaná partie, Gibraltar se těžko prosazoval, a tak před posledním dějstvím už málokdo o novém mistru Evropy pochyboval. Andorra vyhrála po zásluze, v celém průběhu ME prohrála jediný zápas a může se v příštím roce pokusit o podobný zázrak, jakým byl zisk titulu mistra světa v roce 2007.

V utkání o 3. místo San Marinci ani podruhé nestačili na Nizozemce a zůstali nakonec bez medaile, což je pro pětinásobného evropského šampióna jistě zklamání. San Marino ale v poslední době poněkud výsledkově ustoupilo ze slávy - po finále ME před dvěma lety přišla hodně nepovedená kvalifikace na MS, kdy mužstvo obsadilo až předposlední místo. Tentokrát San Marino utrpělo čtyři porážky, a to je hodně.

Neúspěchem lze hodnotit také páté místo Moravy, která si oproti minulému ME o příčku pohoršila, ovšem po nadějných výkonech v kvalifikaci MS, kde si Morava připsala vítězství na Guamu a i památný skalp Nepálu na jeho půdě, se očekával útok na finále. Hráči Moravy však nezvládli tlak a nepředvedli nijak povedené výkony. Už ze skupiny postoupili jen na skóre a do finálové části vstupovali bez vítězství. Jediné vítězství nad San Marinem po nejlepším výkonu na ME pak nestačilo. V boji o páté místo nakonec domácí hráči proti uvadající Albánii jasně dominovali, ale z celkového výsledku panuje na Moravě rozčarování.

Závěrečné výsledky:

O 5. místo:

Albánie - Morava  63:95 (40:53)  /-1/4-5/

O 3. místo:

Nizozemsko - San Marino  75:88 (24:14, 9:27, 24:22, 18:25) /5-5/

Finále: 

Andorra - Gibraltar  92:69 (35:17, 20:16, 18:17, 19:19) /5-5/

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz